5 технологични тенденции, с които ще запомним 2019 година

През 2019 година всички индустрии бяха насочили вниманието си върху развитието на технологиите. Станахме свидетели на иновации и промени и усетихме ползите от машинното обучение и развитието на изкуствения интелект. На прага на новата 2020-а очакваме тя да се превърне в година на нови възможности. Преди това да стане реалност, съставихме списък на тенденциите, които преобърнаха представите ни за бъдещето през 2019 г.

1. 5G мрежата и бъдеще на висока скорост

5G технологията обещава скорости от 10 до 100 пъти по-бързи от 4G, ниска латентност и възможност за свързване на много повече устройства към Интернет от съществуващите мрежи. Тази мобилна мрежа от ново поколение ще преобразува бизнеса и ще допринесе за напредъка на технологии като автономни превозни средства, Интернет на нещата (IoT), компютърни изчисления, анализ на данни и телемедицина. През изминалата година производителите на мобилни телефони пуснаха първите 5G телефони, а А1 направи първия за България тест на 5G мрежата през юли.

тенденции 5 технологични тенденции, с които ще запомним 2019 година А1 Блог

2. Интернет на нещата (IoT)

Към 2019 г. в глобален план има над 26 милиарда IoT устройства, а всяка секунда се свързват нови 127. Това обхваща всичко – от технологиите за интелигентен дом, през умни градове, където се използват устройства за контрол на трафика, сигурност и наблюдение, до интелигентно земеделие, като например анализ на почвата и системи за автоматизация. Едно от най-мащабните приложения на IoT през 2019 г. остава производството. По-голямата част от индустриалните производствени компании използват или планират да използват интелигентни машини, което допълнително стимулира ефективността и предлага по-качествени продукти.

тенденции 5 технологични тенденции, с които ще запомним 2019 година А1 Блог

3. Изкуствен интелект 

Развитието на технологиите с изкуствен интелект е стратегически приоритет за бизнеса в световен мащаб. Twitter например използва машинно обучение, за да идентифицира реч на омразата и да филтрира обидното съдържание. Гласовият асистент на Amazon Alexa използва разпознаването на реч, за да изпълнява разнообразен набор от команди и задачи.

За добро или не, изкуственият интелект все още не може да мисли или да изпитва човешки емоции. Компаниите работят върху развитието на тези възможности, като учат системите да разпознават и интерпретират изражението на лицето. Така те ще могат да наблюдават поведението на хората и да реагират на реакциите им.

тенденции 5 технологични тенденции, с които ще запомним 2019 година А1 Блог

4. Електрически автомобили

Електрическите превозни средства стават все по-популярни. Тази година се появиха някои необичайни допълнения, като хиперколите, например. През 2019 година компанията Lotus представи Evija – най-мощният напълно електрически автомобил в света.

Електрическите автомобили се представиха силно както на автомобилните изложения в Шанхай, така и в Женева. През следващата година на Олимпийските игри в Токио очакваме да видим как спортистите ще се придвижват в автономната електрическа кола от Toyota. Това, което ни изненада през изминалата година е изборът на мотоциклетната компания Харли Дейвидсън да измести фокуса си и да лансира на пазара два електрически мотора, подходящи за градска среда.

 

тенденции 5 технологични тенденции, с които ще запомним 2019 година А1 Блог

5. Виртуална реалност и добавена реалност (VR & AR)

Виртуалната реалност (VR) напълно потапя потребителите в триизмерен компютърно генериран свят, докато добавената реалност (AR) допълва дигитални функции към сцените на живо. Към момента гейминг индустрията притежава най-големия дял на пазара, като общите приходи от продажби на VR игрално оборудване достигнат 15 милиарда долара. Технологията обаче има своите приложения извън света на игрите, като безопасни обучения на самолетни пилоти, възможност да разгледате локация преди да направите резервация за мечтаната почивка и др.

В производствения свят добавената реалност (AR) става все по-необходима. Тя информира служителите за неизправности в машините и предупреждава за потенциално опасни обстоятелства. Може да се използва и както за обучения по проектиране и монтаж, така и за предоставяне на дистанционна експертна помощ.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*