Как да снимаме шедьоври с широкоъгълната смартфон камера

Вече е трудно да си представим смартфон без широкоъгълна камера. Тя се появи дори в бюджетни модели, а за флагманите е направо задължителна. Малцина си дават сметка, че това е огромна възможност – широкоъгълната смартфон-камера е най-добрата за творчество и експерименти.

Коя камера е широкоъгълна?

Всичко зависи от фокусното разстояние. Колкото по-късо е то, толкова по-широк е ъгълът на заснемане на изображението. Мобилна камера се счита за широкоъгълна, ако фокусното й разстояние е в диапазона от 15 до 35 мм. Например, ако основната камера на смартфона е 22-28 мм, то тя е широкоъгълна. Всичко, по-малко от 15 мм, дава ултра-широкоъгълна снимка. Звучи тромаво, но този тип е ценен – улавя много повече пространство в кадъра и изкривява перспективата повече.

Примери за устройства с широкоъгълни камери може да откриете и в коледната страница на A1. Например Huawei P30 Pro и Huawei P30 притежават забележително прецизни камери, разработени съвместно с Leica. Няма как да пропуснем и Samsung S10 и S10+ с техните страхотни камери.

Дотук добре. Как обаче да се възползваме от всички тези мегапиксели в смартфона? Ето няколко идеи.

Мащаб и величие

Понякога човек иска да покаже в своята снимка грандиозността, величието, мащабът на нещо зрелищно – например спираща дъха гледка сред природата, огромен водопад, безкрайни скали… В обектива на обикновената камера морето, планините и полетата изглеждат съвсем обикновено. Но широкоъгълният модул помага, защото „вижда“ повече детайли в краищата. Не е нужно дори да отстъпвате назад – всичко ще се впише в рамката.

камера Как да снимаме шедьоври с широкоъгълната смартфон камера А1 Блог

Големи предмети

За снимането на сгради професионалистите използват широкоъгълни обективи. Е, с подобен вид камера в телефона вече всички могат да снимат градска фотография. Дори да сте наблизо, сградата, която ви очарова, се побира в рамката – не се налага да се отдалечавате или да правите компромис с ъгъла.

И не само сгради – други големи обекти също могат да бъдат побрани в малките снимки, въздействащи и вдъхновяващи.

камера Как да снимаме шедьоври с широкоъгълната смартфон камера А1 Блог

Смайваща перспектива

Можем да създаваме главозамайващи снимки, когато в рамките на кадъра попаднат много линии, всички  „пътуващи“ в една посока. Получава се нещо като „тунел“ от диагонали, отиващи към безкрайността, или „кладенци“ от безкрайни линии – например дървета или небостъргачи. Който ги види, спонтанно ахва. Ако винаги сте се чудили как майсторите-фотографи постигат този ефект, сега вече можете да го сбъднете и сами.

камера Как да снимаме шедьоври с широкоъгълната смартфон камера А1 Блог

Предаване на емоции

Изкачвате се на висок връх и потръпвaте от вълнение и радост, но как да покажете на приятелите си колко високо сте кацнали и колко нищожни изглеждат долините под краката ви? Или се разхождате из китно баварско село и преливате от спокойствие и необяснимо задоволство? Смартфонът с широкоъгълна камера може да помогне на роднини и приятели да видят това, което сме видели и ние. Бонус – ако наистина сте се катерили по „козя“ пътека, едва ли ще ви е комфортно да мъкнете със себе си DSLR и да му треперите, но телефонът затова е винаги под ръка!

камера Как да снимаме шедьоври с широкоъгълната смартфон камера А1 Блог

Изкривяване на реалността

Когато снимаме с „нормален“ обектив, съотношението между плановете е естествено, защото е такова, каквото е за окото. Художниците обаче често играят с измеренията, с перспективата. Приближете се към някого или нещо и включете широкоъгълната камера – фонът ще се „свие“, а предният план ще запълни кадъра. Такъв трик изкривява реалния мащаб и „разбива“ възприятията.

камера Как да снимаме шедьоври с широкоъгълната смартфон камера А1 Блог

Красиви портрети

Няма по-подходящ обектив за снимане на портрети от широкоъгълния. Той подчертава лицето и „забравя“ всичко останало. Като бонус към това идва и ефектът „боке“ – размазаният заден фон, който още повече подчертава облика на човека.

камера Как да снимаме шедьоври с широкоъгълната смартфон камера А1 Блог

Забележителни макро снимки

Друг рядък, но смислен начин да се експериментира с широкоъгълната камера, е макро-режимът. Ако смартфонът позволява приближаване от порядъка на 2-2,5 см от обекта, можем да направим разкошни кадри с цветя, скакалци, монети и други дреболии – в детайли.

камера Как да снимаме шедьоври с широкоъгълната смартфон камера А1 Блог

 

Още по темата

  1. тази любителска трансмисия с рекламен привкус е като да стреляш с АК -играчка.В епохата на стремглаво изпреварване на реалността,човекът сякаш забравя за числото П=3,14.За да го промениш спътникът трябва пристигне на луната с автомобил Москвич!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*