Възможно ли е вече да имаш наистина умен дом

Концепцията на умните домове не е нова и със сигурност интригува не само големите корпорации, но и любителите на високите технологии по света. Темата е разглеждана от много фантасти и често се появява в предвижданията за бъдещето на футуристите. Ако погледнем към „предсказанията“ за бъдещето, правени в края на миналия век, то 2020 година попада категорично в епохата на умните домове.

И все пак, днес в началото на 2020 ни се струва, че това още е така далечно, както беше и през 90-те години. Ще се превърнат ли умните домове в технология, която винаги е на 20-30 години разстояние? Или може би се случва нещо, за което не си даваме сметка, улисани в ежедневието си…

Какво всъщност е умен дом

Умен дом на практика означава да свържем уредите и процесите в дома ни и да ги управляваме дистанционно. Някои от тези процеси могат да са автоматизирани и уредите ни биха могли да вземат самостоятелни решение, с помощта на ограничен изкуствен интелект.

Например -хладилникът да поръча сам необходими продукти, когато те са на свършване, осветлението да се пуска само, когато влизаме в дома си. Възможностите са доста и на практика с технологичния напредък ще се увеличават все повече. Ще можем да улесним всеки един процес у дома ни или пък в офиса, а това е от значение, защото ще бъдем по-продуктивни и ще имаме повече време да се развиваме на интелектуално и духовно ниво.

Къде се намираме днес

Относително добре познати у нас са Google Assistant, който е наличен за почти всички смартфони и таблети с Andorid, както и Siri – асистентът на Apple, който е вграден при iPhone моделите. Не чак толкова популярна е Alexa – асистентът, разработен от Amazon.

Те ни помагат, когато ни трябва информация за времето, трафика по улиците, новините, както и за включване и изключване на аларми, пускане на музика и др. Това не е малко. Ако имаше как магически да го покажем на човек от 20-ти век, той щеше да каже, че умните домове са факт.

Ние обаче не мислим така. От една страна следваме максимата на Мечо Пух – колкото повече (имаме), толкова повече (искаме). От друга обаче наистина в момента тези технологични решения нито са масови, нито могат да взаимодействат с повечето ни уреди.

Последното обаче е на път да се промени. През последните няколко години обаче Google, Amazon и Apple сериозно се фокусират върху разработването на продукти, които биха могли да се управляват от потребителите чрез някой от виртуалните гласови асистенти. Целта на практика е възможността за постепенно изграждане на умни домове.

Да влязат смарт уредите

Всеки, който се опитва да изгради един интелигентен дом, е изправен пред не особено лесна задача. Основният проблем е, че не всеки от уредите би работил с конкретен гласов асистент, т.е. има смарт уреди, които са разработени от Amazon и нямат съвместимост с гласовия асистент на Google да речем.

Съвместимостта на уредите е и основна пречка, която осъзнават и най-големите технологични компании. Логично това доведе и до създаването на общ проект наречен CHoIP, или Project Connected Home over IP. Зад този съюз стоят компаниите: Amazon, Apple, Google, Samsung, Zigbee Alliance, IKEA, Legrand, Silicon Labs, Resideo, Leedarson, MMB Networks, NXP, Signify, Somfy и Wulian.

Фактът, че зад разработката на този безплатен стандарт стоят едни от най-големите технологични компании в света, наред с компании, които разработват оборудване или мебели за дома, води до предпоставка, че този проект би могъл да се реализира в кратки срокове. Това би дало възможност за още по-голяма експанзия на технологиите, свързани с изграждането на умни домове. Повишаването на съвместимостта на уредите с виртуалните гласови асистенти и развитието на изкуствения интелект ще доведат до множество ползи за крайния потребител.

Освен, че идеята зад стандарта е да бъде безплатен (т.е. с отворен код), друга основна характеристика на CHoIP е да повиши сигурността. Тъй като стандартът ще бъде изграден чрез IP, защитата му ще бъде вградена по подразбиране.

Искам умен дом сега – възможно ли е  

На този етап няма официална статистика за това какъв процент от потребителите използват smart уреди, които могат да бъдат управлявани от трите най-големи гласови асистенти, но със сигурност все повече ще се говори за новите възможности.

И да, ако човек иска да има у мен дом днес, тук в България, може да го има.  На пазара вече има решения за един по-умен дом, които могат да бъдат използвани по лесен и достъпен начин. Една от услугите в тази насока е и А1 Smart Home. Тя е първата подобна услуга в България, която разполага с интелигентни функции и има възможност да изучава навиците на ползване на своите потребители, за да се пригоди към техния начин на живот и предпочитания.

Може би най-голямото удобство на Smart Home, е че потребителите могат да получат цялата информация за дома си на мобилното приложение в реално време. Има как да го интегрирате и с електроуредите си, макар и индиректно. Например ако сте забравили да изключите печката, необходимо е само да влезете в приложението и да изключите контакта дистанционно.

Решенията за умен дом ще се срещат все повече в глобален аспект, а с развитието на технологиите и мобилните мрежи oт ново поколение 5G ще разкрият нови хоризонти пред разработчиците и крайните потребители.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*