Какво да очакваме от мобилните телефони през 2020 г.

След като прекараха няколко години в застой и дори спад, продажбите на смартфони през 2019 г. започнаха да се покачват, макар и минимално. А това веднага мотивира производителите да увеличат опитите си да привличат вниманието на потребителите към техните предложения. През 2020 г. конкуренцията на пазара на мобилни телефони ще продължи да става все по-сериозна.

Със сигурност пазарът на смартфони ще бъде доста динамичен през предстоящата година. След като вече разгледахме 5-те тенденции, които белязаха смартфоните на 2019 е време да направим и нашите прогнози за 2020. Някои тенденции ще се затвърдят, а нови технологии ще започнат да навлизат и да променят мобилните телефони все повече. Ето какво да очакваме от сегмента през започващата година.

1. Батериите

След като години наред батериите са слабото място на всеки смартфон, най-сетне те започват да получават малко повече внимание. То се изразява най-вече в оптимизиране на хардуера и софтуера, така че консумацията на енергия да е най-ефикасна. Освен това се търсят всякакви начини за увеличаване на капацитета на батериите без това да влияе на размера на телефона.

Напредък има и в технологиите за бързо презареждане на батериите. Те стават все по-ефикасни и бързи. През 2020 г. можем да очакваме смартфони, които ще са способни да заредят батериите си от 0% до 100% за по-малко от 30-35 минути.

2. Мобилното здраве

Модерните телефони разполагат с все повече сензори и приложения, чрез които да следят здравето на потребителите. Някои компании като Apple и Samsung превръщат т.нар. mHealth функции в един от основните си фокуси и техните устройства започват да разполагат с все повече способности в тази сфера.

А в комбинация с допълнителен аксесоар като умна гривна или часовник, смартфоните могат да са доста добри фитнес и здравни съветници и да помагат на човек да подобри качеството си на живот. Тенденцията ще продължи да набира популярност и през 2020 г., като можем да очакваме и нови, все по-впечатляващи възможности и услуги.

3. Време е за игра

Гейминг индустрията ще продължи да обръща все повече внимание на мобилните телефони. Хардуерът на смартфоните става по-мощен и това мотивира гейминг студията да създават повече и по-сложни игри за мобилни устройства. Вече много от популярните поредици с ААА ранг (еквивалентът на холивудските блокбъстъри в гейминг индустрията) се насочват към мобилните устройства и това ще продължи през 2020 г.

Въпреки това, мобилният гейминг е все още развиваща се сфера и има място за нови имена. Затова няма да е изненада, ако игри от по-малки компании успеят да привлекат голямо внимание, макар и за кратко.

4. Могъщият хардуер

Сравнението, че типичен смартфон днес е значително по-мощен от компютрите, които НАСА е използвала при кацането на Луната, е вече поизтъркано, но е неоспорим факт. А през 2020 г. хардуерът на смартфоните ще стане още по-мощен.

При флагманите ще навлезе новото поколение процесори на Qualcomm, MediaTek и др. Компании като Apple, Samsung и Huawei също разработват свои версии на централните процесори за топ смартфоните си. Същото се отнася и за графичните процесори. Те ще надградят постигнатото досега и новият хардуер ще може да се справя с по-сложни задачи като по-тежки игри и приложения, но и още по-взискателен хардуер като мобилната камера със 108МР на Samsung и Xiaomi и услуги с добавена и виртуална реалност например.

5. Умният ръководител

Смартфоните вече неусетно са се превърнали в основен център на ежедневието на много хора. Чрез мобилните телефони хората управляват комуникацията си, ориентират се, когато пътуват, пазаруват, плащат сметки, забавляват се и вършат важна част от работата си.

През 2020 г. е време смартфоните да започнат по-осезаемо да навлизат и в управлението на домовете. С увеличаването на популярността на устройствата за умен дом, това ще направи смартфоните като логичен център, чрез който потребителят лесно да управлява всичко от едно място. Самите умни устройства също постепенно започват да използват съвместими стандарти, което улеснява и създаването на унифицирани приложения. А това ще направи смартфона идеален ръководител на още един аспект от живота на неговия собственика.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*