Портфейлът е следващата „жертва“ на смартфоните

Смартфонът не е като никое друго устройство, което притежаваме. Всичко в нашия бит си има една или може би няколко функции. Затова и домовете ни нерядко са затрупани с вещи, които не използваме твърде често. Не и смартфоните. Отдавна са забравени времената, в които мобилните телефони с копчета бяха просто телефони. Днес, в модерните смартфони се събира всичко от калкулатор до нивелир, и от фенер до апарат за мерене на пулса. Къде са днес любителските фотоапарати? Те отдавна са се превърнали в неразделна част от смартфоните, а производителите се надпреварват в мегапикселите и броя им. Това обединяване на множество вещи в смартфона изглежда продължава и няма как да не си зададем един въпрос:

Кое е следващото нещо, което ще се дигитализира

Изглежда, че отговорът е ясен – портфейлът. Това може доскоро да изглеждаше като твърде смело предположение, но с развитието на съвременните технологии вече е реалност. Единственото нещо, което в момента не можем да дигитализираме са документите за самоличност. Това може би ще се промени след време, но има нещо друго, което можем да пренесем в смартфона си още сега – парите. Тук не става дума за обикновеното дигитално банкиране, с помощта на което хората от години извършват финансови операции онлайн.

В момента навлиза нова технология, която променя разбирането ни за портфейл на много по-фундаментално ниво. Това са дигиталните портфейли. Приложения като новия А1 Wallet вече са достъпни както за устройства използващи Android, така и операционна система iOS. Пазарът на финтех услугите в страната, а и по света, расте бързо и предлага иновативна услуга за безконтактни плащания, която променя правилата на играта.

Изгревът на дигиталните портфейли и залезът на хартиените пари

Статистиката показва отлив от хартиените пари в почти всички развити страни. В Швеция например към края на 2019 година едва около 20 на сто от плащанията са били в брой. Плащанията през смартфон стават все по-популярни в целия свят. След шведите, изненадващо на второ място се нареждат китайците, където 47% от потребителите са извършвали плащане през смартфон, следвани на трето място от норвежците, където процентът е 42 на сто. Плащането през мобилни телефони е популярно и във Великобритания, Япония, Австралия, САЩ, Сингапур и много други. В последните години безкасовите плащания стават все по-предпочитани и от българските потребители.

Смартфоните имат и друго сериозно предимство пред обикновените портфейли. Приложенията откриват нови възможности за лесно следене на приходите и разходите. А1 Wallet може да генерира дневни, седмични или месечни отчети, с помощта на които всеки може да следи финансите си. Приложението автоматично разпределя направените разходи в групи като хранителни, стоки, транспорт или дрехи и аксесоари, което би могло да бъде от голяма полза за планиране на личния бюджет.

Парите са по-сигурни, когато не са в брой

Традиционните кешови разплащания продължават да имат своите поддръжници, но все повече се открояват сериозните предимства, които дигиталните портфейли ще донесат на потребителите. На първо място, трябва да поставим сигурността преди всичко останало. Ако в миналото човек загуби своя портфейл или му бъде откраднат, то практически винаги се разделя и с парите в него. В подобна ситуация потребител на A1 Wallet може да бъде много по-спокоен. Дори и смартфонът да попадне в ръцете на недоброжелател, системите за сигурност на приложението няма да му позволят да оперира с парите в него.

Ограничението на кешовите плащания се оказва ефективен начин също и за намаляването на сивата икономика, финансовите измами и некоректните търговски практики. Именно затова платежните услуги през А1 Wallet се предоставят от Пейнетикс АД, която притежава лиценз от БНБ и е член на международни картови схеми VISA & MasterCard в Европа. Това е най-сигурната гаранция за прозрачност и стриктно спазване на правилата в сферата на финансовите услуги.

Как да се сдобиеш с А1 Wallet и на твоя смартфон

Вече и българските потребители имат възможност да дигитализират своя портфейл. В края на 2019 година А1 стартира своя нов дигитален портфейл A1 Wallet. За броени седмици приложението, изтеглено от Google Play Store и App Store, се превръща в незаменим помощник за много потребители в света на финтех услугите.

Всеки изтеглил приложението се сдобива с индивидуален IBAN и възможност за безконтактни мобилни плащания с Android чрез NFC и iOS чрез Apple Pay. Потребителите могат да получават и изпращат средства до свои близки, които също използват приложението, чрез мобилен номер от списъка с контакти и QR код без такси. Те могат също и да заявят виртуална карта MasterCard за сигурни плащания в интернет. Допълнително удобство на новия A1 Wallet e, че потребителите могат да запаметят в дигиталния си портфейл също и своите карти за лоялност, както и да следят актуалните брошури на редица търговски обекти.

A1 Wallet е достъпен за всеки потребител, навършил 18 години. Приложението е достъпно за всички потребители независимо от мобилния оператор, чиито услуги използват. Процесът на регистрация става много бързо – изискват се само имената и телефон за контакт. Всеки нов потребител трябва да създаде и персонален код за достъп до приложението, както и да приеме общите условия.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*