Как да изберем телефон за възрастни хора

Всеки с по-възрастни родители или пък баби и дядовци е свикнал с чести въпроси, свързани с технологиите. Много от нас са провеждали дълги разговори по-телефона с обяснения от типа: „Кликни там. Сто пъти ти казах да кликнеш там…“. С навлизането на смартфоните сред всички възрастови групи, темата на телефонните разговори все по-често се измества към самите умни телефони. Разбира се, няма как да съдим строго хората, които не са свикнали да боравят с инструментите на дигиталния свят. Но за да сме им най-полезни, трябва да знаем какви точно устройства да им препоръчваме за ефективна комуникация.

Смартфон за телефон и за Facebook

Преди да препоръчате модел на възрастните си роднини (или да им го подарите), трябва да се уверите, че познавате нуждите им. Ако ще ги използват основно за телефонни разговори и разглеждане на Facebook, едва ли е нужно да инвестирате във флагман от най-хитовите модели. Начинът да покажете обичта си към тези хора, не се измерва с парите, а по-скоро с търпението да им обясните как най-добре да си общуват с вас през новите си придобивки.

Ориентирайте се към нещо, което има достатъчно мощен процесор, за да се справи с основните приложения, като същевременно се намира в бюджетния клас. От голямо значение е и екранът да бъде достатъчно голям, за да могат възрастните хора с по-слабо зрение да виждат достатъчно добре. Модели, които отговарят на това описание са А1 Аlpha, както и бюджетните предложения на Alcatel, Nokia и Xiaomi.

Не подценявайте възрастните

Никога не подценявайте възрастните хора и техните способности да работят с новите технологии. Всеки който е получил ударни дози лайкове и коментари в социалните мрежи от възрастни роднини ще свидетелства за това. Много от тях обичат да си правят снимки, да гледат клипчета, да провеждат видео-разговори и т.н. Всичко това насочва към по-висок ценови клас, с по-добри параметри, особено на камерата.

В този случай може да се ориентирате към някое от предложенията на Samsung или Huawei. Такива например са моделите Huawei Y7 2019, Samsung A10, Samsung A20e и др. Може да сме пристрастни, но пак ще споменем и А1 Аlpha. Toва са все модели, които притежават достатъчно мощни процесори и прецизни камери, за да се справят с всички предизвикателства, които може да им възложат по-възрастните ни роднини.

Телефонът с копчета не е мъртъв

И ако някой твърди нещо различно, му покажете тази статия. Винаги ще има хора, които предпочитат доброто старо време, в което телефоните имаха истински копчета. С цифри на тях. Които могат да се натискат. Е, още ги има и са много подходящи за възрастни хора, на които им е трудно да се адаптират към новите технологии, властващи в дигиталната джунгла. За тях винаги ще има устройства като легендата Nokia 3310. Разбира се, не говорим за стария модел, а за новото му превъплъщение, което се превърна в истински хит на пазара.

Ако приоритетът ви е да вземете устройство, което е трудно за чупене и чиято батерия издържа много, то може да обърнете внимание и на Nokia 800 Tough. Това е класически телефон с копчета, но спадащ в т.нар. rugged-клас. Тоест, устройства, които са много издръжливи. Интересен модел се предлага и в лицето на MobiWire Fp-1, който съдържа всичко най-необходимо за един възрастен човек.

Разбира се, може да се каже още много. Когато избирате устройство, не се колебайте да попитате и продавач-консултантите на А1 за съвет. Помолете и други близки и приятели да споделят впечатленията си.

 

Още по темата

  1. Стефан Тодоров says:

    Хубава статия за избор на телефон за възрастни,но очакваме в най скоро време и тарифни планове за възрастни.Защото съгласете се,че хора над 75години не им е необходим план със интернет+300 мин. с чужбина +телевизия и т.н.Те хорицата знаят -зелена и червена слушалка.Направете 1 план от 5 лв за пенсионери да влезете и Вие в положението на тези бедни хора работили цял живот за тази Държава и накрая със 250лв. пенсии. Благодаря Предварително за отделеното време и евентуално и резултат…

    • Добре сте го написали, но нека да има такива тарифни планове за всички пенсионери, не само за над 75. Преди известно време една девойка в офис на А1 ми обясняваше колко е хубаво, като седна на пейката, да си „чатя“ безкрай, а аз искам само да казвам „Ало“, когато се чувам с децата… Но едва ли алчните оператори ще въведат такива „пенсионерски“ тарифи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*