Процесорите на 2020: По-големи ядра, по-добра графика и вградени 5G модеми

Днес новите процесори на смартфоните се развиват със страхотни скорости. Флагманите предлагат по-висока производителност, отколкото някога ще ви е необходима за сърфиране в интернет, проверка на имейли и социални мрежи. Дори е възможно да намерите устройство с отлична производителност в средния ценови клас.

Що се отнася до характеристиките на чиповете на новите устройства, които сме свикнали да научаваме от производителите, то може да се каже, че през 2020 г. те няма да доведат до онзи УАУ! ефект, на който бяхме свидетели преди няколко години.

На хоризонта обаче има някои по-интересни тенденции, които биха могли да направят 2020 г. много вълнуваща година за мобилните процесори.

Популярни процесори през 2020 г.

Очаква се във флагман сериите да бъдат използвани следните модели процесори, които притежават супер производителност: Qualcomm Snapdragon 865, Samsung Exynos 990, Huawei Kirin 990, MediaTek Dimensity 1000. Сред смартфоните, позиционирани в средния ценови клас, пък се очаква да блестят чипсетите Qualcomm Snapdragon 765 и 765G, Exynos 980, MediaTek Density 800.

процесори Процесорите на 2020: По-големи ядра, по-добра графика и вградени 5G модеми А1 Блог

Радост за очите на геймърите

Когато сравняваме смартфоните, една от характеристиките, където все още има място за подобрения, е тяхната графична производителност. Това се отнася генерално за всеки ценови сегмент – от смартфоните с процесори от нисък клас до водещите модели, при които все още има какво да се желае по отношение на графичните им чипове.

Очаквано се забелязва ръст на пазара по отношение на гейминг смартфоните. Допълнително раздвижване на сегмента се появи след като производителите на гейминг джаджата. Nintendo Switch обявиха, че ще направят техните чипсети съвместими с операционната система Android.  Това потвърждава факта, че има апетит за играене на висококачествени игри докато сме в движение. Qualcomm дори пусна подобрени гейминг версии на някои от своите чипове – Snapdragon 730G и най-новият Snapdragon 765G. В Snapdragon 865 дори има скрити гейминг функции, насочени към смартфони с дисплеи, които имат по-високо опресняване от стандартните 60 херца.

Qualcomm може да се похвали с 25-процентно подобрение на 3D графичната производителност на Adreno 650 в Snapdragon 865 спрямо Adreno 640 в Snapdragon 855. Лаптопният чипсет Snapdragon 8xc може дори да се похвали с още по-голяма производителност и по-мощен графичен процесор – Adreno 690.

През 2019 г. Samsung и AMD подписаха споразумение за използване на RDNA архитектурата на AMD в бъдещите дизайни на мобилни чипове. Сделката се съотнася за микро-архитектурата на AMD след Navi поколението. Тя няма да се появи в чип на Samsung от серията Exynos поне до 2021 или 2022 г., но това е знак, че производителите на мобилни чипове все повече разглеждат пълния набор от опции на пазара, за да извлекат конкурентно или ново предимство.

Вградените 5G модеми вече са факт

процесори Процесорите на 2020: По-големи ядра, по-добра графика и вградени 5G модеми А1 Блог

Подготовката и развитието на 5G мрежите в глобален мащаб бележи своя възход през 2019 година. Тази година се очаква дори още по-засилен интерес и имплементиране на мрежите от ново поколение. В момента вече има няколко модела смартфони, които притежават вградени 5G модеми, но все още не позволяват да разкрият цялостния потенциал на 5G мрежата така, както са външните 5G модеми като тези, които се откриват при моделите Snapdragon X55 на Qualcomm, Samsung Exynos 5100 и Balong 5G01 или 5000 на Huawei.

Всички флагмански смартфони през тази година се очаква да използват SoC от висок клас, с външни модеми за mmWate 5G технология. Процесори с интегрираните 5G модеми ще бъдат използвани за някои модели смартфони от средния ценови клас. Те ще използват новите процесори MediaTek Dimensity 800, Snapdragon 765 или Exynos 980. Такъв пример е Samsung Galaxy A90 5G.

Разбира се, пазарът е динамичен и е възможно тенденцията да се обърне и да виждаме и във флагманите процесори с интегрирани модеми за 5G. А1 проведе редица тестове на 5G технологията си пред 2019 година, като през тази година се очаква и Комисията за регулиране на съобщенията да завърши търга за честоти.  На този етап изглежда много вероятно, че първите български потребители ще могат да се възползват от тази технология още в рамките на 2020.

По-големи ядра на процесори

процесори Процесорите на 2020: По-големи ядра, по-добра графика и вградени 5G модеми А1 Блог

Текущото поколение SoC използва конфигурация от 4+4 процесорни ядра. Като първите 4 ядра са по-големи и с повече възможности, обработвайки по-тежки процеси и 4 по-малки ядра за по-леки процеси. Последните 4 са съответно и по-енергийно ефективни.

Очаквана тенденция е тази конфигурация по-скоро да се запази само при лаптоп устройствата. При смартфоните доминираща да бъде конфигурацията от типа 2+2+4 процесорни ядра. Освен това смартфоните не се нуждаят от четири супермощни ядра, особено след като животът на батерията е основен проблем. Обикновено 1 или 2 големи ядра, които да извършват тежките процеси, са напълно достатъчни дори за флагман устройствата. Останалите по-енергийно ефективни компоненти обработват по-леките процеси.

Основната причина за тази тенденция е осигуряване на повече капацитет на батерията, което е и едно от желанията на крайните потребители.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*