CES 2020: Необичайните технологии стават ежедневие

Години наред изложения като CES са мястото, където компаниите представят не само актуалните си разработки, но и прототипи на по-смели идеи. Твърде често тези технологии остават само концепция и не достигат потребителите. CES 2020 обаче се опита да спре тази негативна традиция.

Петото поколение

Очаквано, мобилните мрежи от пето поколение са сред основните теми на CES 2020. През тази година технологията ще започне да навлиза все по-усилено и производителите на мобилни устройства са готови за това. Много от тях представиха смартфони във всички ценови класове, които поддържат 5G.

Освен това, някои от големите производители на компютри също представиха лаптопи с 5G модули. Това изглежда като скромни стъпки на фона на големите очаквания от 5G, но е и само началото. Технологията тепърва ще набира инерция и на първо време ще е най-вече за най-запалените почитатели. Много бързо и неусетно обаче тя ще се превърне в норма и сега се поставят основите именно на това.

Лаптопите с два дисплея

Неочаквано голям интерес по време на CES 2020 привлякоха лаптопите с два дисплея. Те са два вида. Единият запазва сегашния им дизайн с два съвсем отделни панела, но заменя клавиатурата с дисплей. Вторият вариант използва един голям, сгъваем дисплей, който покрива цялата вътрешна страна на устройството.

Intel показа подобен прототип, а Lenovo представи и ThinkPad X1 Fold, който ще бъде на пазара още тази година. Той е със сгъваем дисплей и ще използва Windows 10.

Разнообразието от подобни предложения показва, че лаптопите с два дисплея или един сгъваем панел ще се превърнат в активна категория на пазара. Крайното решение обаче ще е на потребителите и доколко те ще видят ползи от подобни устройства.

Мобилно здраве

Мобилните технологии стават все по-интелигентни и това им позволява да навлизат и в нови сфери. Една от тях е здравеопазването. От много време смартфоните и умните часовници могат да следят основните здравни показатели и да дават съвети.

По време на CES 2020 дебют направи умният часовник ScanWatch на компанията Withings. Той разполага с допълнителни сензори, като може да следи пулса, нивото на кислород в кръвта, да анализира съня до степен на засичана на признаци на апнея и др. Valencell показа и слушалки, които измерват кръвното налягане.

Има и още устройства за следене на различни заболявания, здравни съвети и т.н. С течение на времето практически всяко умно устройство ще има допълнителни сензори, които в комплект с останалите и съвместимо приложение, ще могат да правят доста подробни здравни анализи на потребителите постоянно.

Месо от растения

CES не е само дигитални технологии. Има и био-разработки. Една от тях е Impossible Pork на компанията Impossible Foods. Тя представи „невъзможно“ свинско месо, което е базирано на растителни ензими. То може да се произвежда по-бързо, лесно и евтино от нормалното месо, като е и по-полезно, защото е без холестерол.

Същевременно запазва почти идентични хранителни характеристики, като според създателите му има минимални разлики във вкуса и консистенцията. А с усъвършенстването на технологията, разликите може да изчезнат напълно. Месото вече е годно за консумация и тази година ще се предлага с пробни ястия в някои американски ресторанти. Това ще е първата стъпка преди излизането му и като самостоятелен продукт на пазара.

Футуристичният град

Традиционно по време на CES има отделено време и за по-смели ли футуристични проекти. Сред тях са прототипи на електрически и автономни автомобили, като например Mercedes-Benz Vision AVTR – “живият“ автомобил, който е вдъхновен от филма „Аватар“.  Uber и Huyndai пък показаха прототип на летящо такси. Дори и Sony показва първия си автомобил – Vison-S.

Футуристичните автомобили се нуждаят и от подобаващ град. Toyota обяви, че смята да построи прототип на града на бъдещето близо до планината Фиджи в Япония. Woven City ще покаже идеята на компанията за град, в който няма човешки шофьори. Всички превозни средства ще са изцяло автономни и ще се задвижват от алтернативни методи като електричество и водородни клетки.

Прототипният град ще е съвсем реален, като в него ще могат да се нанесат и обикновени хора – по първоначални планове, около 2000 души в началото. Те ще живеят в умни домове с много технологии, алтернативно захранване и отопление. Проектът вече в напреднала фаза, като реалното изграждане започва през 2021 г., а до 2025 г. ще приеме и първите си жители.

 

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*