А1 обучи възрастни хора да боравят с интернет и да си служат с технологиите

В днешно време работата с технологиите не е каприз, а необходимост. Необятното интернет пространство може да е полезно по най-различни теми, стига човек да може да достигне до мрежата и да се справи успешно с компютъра и браузъра. За потребителите, които са част от технологичния свят, това може би звучи банално.  Но има много други хора, които биха искали се докоснат поне отчасти до иновациите и мрежата, но липсата на подходящите знания и умения не им го позволяват.

Ето защо А1 създаде програмата „Интернет за всички:55+“. Тя даде възможност на 100 жени и мъже от малки населени места в България да получат повече информация за компютрите, как да работят с тях, да използват ефективно интернет, както и им даде адекватни умения, чрез които успешно да боравят с различни видове устройства. Те усвоиха новата за тях тема чрез серия от теоретични и практически обучения, които се проведоха в градовете Белене, Дряново и Радомир, както и селата Ценово и Ново село, област Видин.

Телекомът развива програмата си „Интернет за всички“ в България от 2014 г, като в началото се фокусира предимно върху обучения на деца и младежи, а от 2016 г. обхваща и възрастни над 55 години.

Първият урок, който отбеляза и старта на програмния цикъл в края на 2019г., се проведе в Международния ден на възрастните хора – 1-ви октомври.

Интернет А1 обучи възрастни хора да боравят с интернет и да си служат с технологиите А1 Блог

Истинското предизвикателство

Курсистите бяха на възраст между 60 и 83 години, като всеки от тях премина обучение в група с продължителност от 20 учебни часа, което беше водено от квалифицирани преподаватели. Благодарение на партньорството с асоциация „Съвременни читалища“, учебната програма беше адаптирана изцяло съобразно нуждите и възможностите на обучаващите се, като включи четири основни модула: въведение в компютърната техника, работа с интернет, използване на мобилни устройства и онлайн безопасност.

Резултатите от програмата са показателни за нейната полезност. Така например преди курсът да започне, повечето от участниците общуваха с близки и приятели главно по телефона, докато в края на обучението те имаха много по-високо самочувствие и отбелязаха забележителен напредък по отношение на използването на по-иновативни методи за комуникация като Facebook.

Интернет А1 обучи възрастни хора да боравят с интернет и да си служат с технологиите А1 Блог

Успехът в числа

Преди да започнат курса, само 1% от всички участници умееха да копират, променят или местят файл, а след края му 64% вече можеха да извършват тези действия. Само 12% от курсистите можеха да работят с имейл преди да преминат през обучението, а след неговия край този процент се увеличи на 75%.

Проектът е част от мисията и целите да А1 да направи технологиите достъпни за всички, като с тази кампания телекомът подкрепя една от най-нуждаещите се в технологично отношение групи хора. Благодарение на инициативата А1 предостави на участниците не просто безвъзмездно обучение, а възможности за подобряване на социалния им живот и разширяване на техния кръгозор и начините за комуникация.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*