Геймингът през 2020 – какво казват експертите

Въпреки че мобилните игри имат да извървят още много път, докато пресъздадат емоцията от игра на десктоп или конзола, дистанцията се скъсява с всяка изминала година. Досегашните наблюдения и постигнатите резултати не са много изненадващи. Рецептата за успех е за пресъздаване на стари, но добре познати заглавия или разработване на мобилни версии на вече популярни франчайзи за настолни компютри или конзоли. С толкова много игри на пазара новите заглавия трябва да бъдат съобразени с платформата и донякъде дори и с вкусовете на публиката в различните региони на света.

Като цяло през 2020 година мобилните игри ще интегрират научените досега уроци. Фактори за това са навлизането на 5G мрежата и стрийминга в облачни сървъри – двете нови технологии, които биха могли да променят начинът, по който играем. Вдъхновени от началото на новия сезон A1 Gaming League, събрахме списък с петте тенденции, които очакваме да видим през тази година.

1. Големите франчайзи и малките дисплеи

Досега най-голямото ново заглавие за мобилни игри беше Call of Duty: Mobile – версия на хитовия франчайз, разработена за игра на смартфон. Изживяването напомня забележително много на оригиналната версия, като включва нива и карти. Call of Duty: Mobile въвежда иновация в управлението, като автоматична стрелба, например, но подобни нововъведения  са предназначени за по-новите играчи, с цел да им помогнат в прехода от ръчното управление на движението, прицелването и стрелбата.

Минусът на това да се възпроизведе усещането за игра на конзола върху смартфоните е претрупаният интерфейс – нещо, с което се борят разработчиците на всяка игра, която използва контроли на екрана, а не специален външен геймпад.

2. Иновациите се открояват

През изминалата 2019 г. ZeniMax Online Studios обявиха, че са започнали работа по мобилната версия на Commander Keen – компютърна игра от 90-те. Новината беше изненада, защото макар Commander Keen да е скъп спомен на по-старите геймъри, това не е франчайз, който играчите са поискали да съживят. Мобилната версия на играта звучи като изпитана комбинация.

Платформа в реално време, която изисква по-малко бързи реакции и повече съобразителност. Commander Keen е нещо като тест за вкусовете на публиката, въпреки че пускането на безплатна версия на дори и позабравена вече игра крие доста по-малки рискове от инвестирането в мащабна ААА продукция на известно заглавие.

3. Популяризиране на нови жанрове в наложените игри

През изминалата година една от най-големите южнокорейски гейминг компании Netmarble не обяви нито един нов проект. За сметка на това продължава работата и развитието на доста мащабни и разпознаваеми игри като Marvel Future Fight, Star Wars Heroes и Disney Magical Dice. Вместо да влага усилие в разработването на нови игри, компанията предпочита да фокусира вниманието си в надграждането на тези, за които вече притежава права. Това значи разработване на теми, различни варианти на геймплей, иновативни механики и нови герои.

King of Fighters All-Stars на Netmarble е добър пример за промяна в жанра на игрите за мобилни устройства. Тази замяна изглежда като хитър ход, с който компанията умело успява да запази забавлението от ръкопашния бой, но без да се принуждава играчите да използват тромавите контроли за бойни игри, които изискват прецизност.

4. Гейминг телефони

През последните години производителите на телефони насочиха вниманието си към геймърите и пуснаха на пазара устройства с високи спецификации и специални режими, оптимизиращи игрите в телефона. През април 2019 г. китайската компания OEM Black Shark представи втория си телефон от серията Black Shark, като нововъведенията му варират от течна охладителна система, до по-големи антени. С тяхна помощ играчите не възпрепятстват на сигнала, когато държат телефона.

Други, като Red Magic 3, имат физически бутони на ъглите на панела, подобно на джойстик, които осигуряват доста добро игрово изживяване.

Навлизането на 5G технологиите и облачните услуги могат да променят начина, по който мислим за мобилните гейминг устройства. Разбира се, смартфоните ще се нуждаят от устойчива интернет връзка. Другият основен приоритет за постигане на усещане за игра на десктоп или конзола е подобряването на дисплеите. Навлизането на облачния гейминг ще даде възможност за избор между смартфон, таблет или компютър. От вас зависи на какъв размер екран искате да играете.

5. 5G мрежата и как това ще промени гейминга

Казано накратко 5G може да позволи много по-динамичен мобилен гейминг, който ще се конкурира с този на конзолите, супер бързи скорости на сваляне и много други предимства. 5G има очевидни предимства, но може да отнеме известно време, за да могат тези промени да засегнат потребителите, докато се изгради цялата мрежова и сървърна инфраструктура.

Според експертите 2020 г. ще бъде посветена на тестове, развитие и имплементиране на новата технология. Това ще даде добра основа за разработване на следващото поколение мобилни игри с поддръжка на 5G. Когато това стане реалност, геймингът ще изисква много по-малко хардуер.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*