Къде се „скриха“ криптовалутите

След като се радваха на голямо внимание през предишните години, през цялата 2019 криптовалутите рядко влизаха в новините. През пролетта имаше известен пик на вниманието, последван и от обявяването на Facebook Libra, след това обаче криптовалутите сякаш се скриха.

Въпреки това тяхната година беше сравнително динамична. Особено за Bitcoin, който беше на ръба да се завърне с исторически постижения, но в крайна сметка отново не последва предварителните прогнози. Междувременно основното внимание се насочи към Libra и най-вече към регулациите на криптовалутите.

Подскоците на Bitcoin

Най-популярната криптовалута Bitcoin започна 2019 г. със затишие. Цената ѝ слезе до под $3500 в началото, но през април започна да се покачва рязко. В началото на май вече беше над $5000, а към края на юни доближаваше $9000. През юли достигна почти $13 000 и.. от тогава започна отново да спада. Въпреки няколкото опита за възход, Bitcoin завърши годината на цена малко над $7000.

Очакванията на анализаторите бяха за почти обратното поведение на криптовалутата. Прогнозите гласяха, че тя ще е с ниски цени през първото полугодие и през есента ще започне да расте. Случи се обратното, а поведението на Bitcoin постепенно започна да наподобява това на традиционните активи и да расте и намалява според реални събития.

През май 2020 г. се очаква още едно голямо събитие, този път пряко обвързано с бъдещето на Bitcoin. Тогава трябва да се достигне поредната граница, която да доведе до намаляване на „наградата“ наполовина. На определен брой генерирани „блокове“ в блокчейна на Bitcoin, се намалява наградата, която „копачите“ получават, когато „копаят“ Bitcoin.

Наградата е именно още Bitcoin единици. След намаляването ще е нужно повече време и повече системни ресурси, за да се постигне същият резултат. Затова се очаква в месеците преди това събитие, „копачите“ да положат максимум усилия, за да генерират възможно най-много печалби. А това трябва да се отрази положително и на цената, която да започне отново да расте.

Възходът на алтернативите

И докато Bitcoin се превърна най-вече във финансов актив за инвестиции, другите криптовалути се опитват да вземат неговата оригинална цел – да бъде средство за разплащания. XRP, Tether, Ethereum и други криптовалути използваха 2019 г. за търсене на популярност.

Техните цени са далеч от тези на Bitcoin и няма изгледи засега някоя от тях да се доближи до лидера. Но те нямат подобни цели. Вместо това искат да се превърнат в предпочитано разплащателно средство онлайн и да образоват потребителите на тема виртуални валути.

криптовалутите Къде се „скриха“ криптовалутите А1 Блог

Кривите „везни“ на Facebook

През 2019 г. криптовалутите влязоха в световните новини не заради Bitcoin или другите алтернативи, а заради Facebook. През юни компанията представи своята криптовалута Libra. IT гигантът се е вдъхновил за името от мерната единица, която се е използвала в древен Рим при изработката на монети. Освен това напомня и за френската „libre” (свобода), както и зодиакалния знак „везни“.

Везните обаче не се наклониха в полза на Facebook. След като представи Libra, компанията се оказа в центъра на много критики от регулаторите по света. Тя отговори с обещание за отворен диалог и че няма да пусне криптовалутата докато притесненията на регулаторите не бъдат адресирани.

Въпреки това компанията заяви, че планира да пусне Libra през първата половина на 2020 г. Тя вече тече, а последните големи новини около нея бяха през октомври 2019 г., когато част от водещите платежни системи напуснаха Libra Association още преди официалното ѝ основаване. Те казаха, че продължават да се интересуват от проекта, но имат други приоритети и не могат да му отделят необходимото внимание. От тогава и около Libra има затишие.

Какво да очакваме през 2020 г.

Най-вероятно още от същото. Bitcoin ще привлече основното внимание около намаляването на наградата. Ако дотогава няма развой около Libra, Facebook ще попадне в светлините на прожекторите с големи очаквания към себе си.

Междувременно по-малките криптовалути ще продължат да се борят за потребители и поддържани услуги, а не толкова за високи цени. Блокчейн технологията ще продължи своето развитие към индустриите, с по-малък фокус върху финансовите приложения. Това може да увеличи и инвестициите към различни проекти, които използват блокчейн или криптоактиви.

За потребителите надали ще има някакви сериозни промени. Популярността на криптовалутите е далеч от масова и макар потреблението им да се увеличава, то най-вероятно няма да се превърне в глобален хит в рамките на годината. Вместо това ще направи по-малки и важни стъпки в тази посока, като голяма роля за това ще има бъдещето на Libra. Ако криптовалутата на Facebook успее, то това ще се отрази добре и на останалите дигитални валути.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*