Как да изберем смартфон за деца

След като направихме преглед на най-подходящите устройства, които може да вземете за по-възрастни хора е време за рязка промяна в демографските характеристики. Нека да поговорим за устройствата за деца. Днес сякаш всички вече имат смартфони. Няма как да е иначе – освен удобството на възрастните за непрекъсната връзка с тях, децата са подложени и на натиск от страна на своите връстници, които винаги имат нещо по-хубаво от тях.

Същевременно обаче учителите недоволстват от вечно разсеяните си ученици. Проблемът добива такива размери, че някои училища забраняват носенето на умни устройства, а психолози с тревога установят ръст на синдрома за дефицит на вниманието у подрастващите.  Това поставя родителите в много трудна ситуация. Със смартфон е зле, но без смартфон – два пъти по-зле. Правилният отговор зависи от възрастта на детето, както и вашите възможности.

Смартфони за малки деца

деца Как да изберем смартфон за деца А1 Блог

Няма такива. Добре де, това е може би пресилено казано, но все пак трябва да обмислите какво да вземете за подарък на своя първокласник. Ще се съгласите, че дете на 7, 8 или 9 години, въоръжено със смартфон за 2000 лева изглежда неадекватно. Не е това най-правилният начин да покажете любовта си към малчуганите, нито пък непременно ще ги защити от подигравки на връстници.

За деца на тази възраст ви препоръчваме да помислите за умния часовник МyKi. Не е точно смартфон, но пък върши същата работа за много от наистина важните неща. Детето ви може да се свързва с вас през своя смарт часовник, както и да набира ограничен брой номера, въведен от вас самите.

Има и SOS функция, при която устройството започва да звъни последователно на записаните телефони, докато някой не вдигне. Най-хубавото е, че устройството работи с мобилно приложение, с което следите къде се намира детето във всеки момент и получавате нотификации, когато напусне определени безопасни зони.

Можем да разкрием малко информация „от кухнята“ на А1 и да ви кажем, че МyKi е истински хит в електронния ни магазин. Именно заради него създадохме и тарифния план А1 Kids, с който се продават детските смарт часовници.

Смартфони за тийнейджъри

деца Как да изберем смартфон за деца А1 Блог

MyKi-то работи до един момент. Рано или късно децата осъзнават, че сте се превърнали в Големия брат и решават, че са достатъчно големи, за да не ги следите. Не упорствайте, защото са прави. Когато се превърнат в тийнейджъри, децата вече могат да ползват и да пазят истински смартфон. Отново трябва да съобразите устройството с бюджета си. Тъй като не все още не изкарват парите си сами, децата в крайна сметка трябва да съобразят с решението на родителите.

Та накратко – за тийнейджър ви трябва здрав телефон. Днешното дигитално грамотно поколение не може да бъде лесно преметнато с устройство от ниския ценови клас. Ориентирайте се към нещо от средния клас, като например А серията на Samsung или A1 Аlpha. Тя се характеризира с качествени смартфони на достъпни цени. Същото може да се каже и за умните телефони с марка Nokia, които впрочем са и пословично издръжливи.

Подходящи за пръв телефон на тийнейджър са моделите от средния клас на Huawei. И да, може да им вземете и iPhone, но отново трябва да предвидите този разход внимателно в бюджета си да ги убедите, че важно да го пазят. Това все пак са устройства във висок ценови клас и са подходящи за пораснали тийнейджъри – поне на 16 – 18 години.

Впрочем, в момента на сайта на А1 може да откриете изгодни оферти за някои от по-старите модели като iPhone 8 или iPhone 7. Цените на тези модели трудно могат да станат по-добри от това. По-вероятно е да свършат.

Телефони, за когато си счупят смартфоните…

Много пъти споменавахме как децата трябва да се научат да пазят. Не винаги се получава. Би било грешка, ако веднага когато счупят нещо им купите ново или още по-добро. По-разумно решение би било да имате и резервен, здрав телефон вкъщи. Той ще може да влезе в употреба, ако основният смартфон претърпи… злополука.

Не е задължително това да бъде смартфон. Може да разполагате с телефон. Nokia разполага с подходящи за тази задача устройства като 800 Tough или 3310 3G.  Старомоден флип телефон като Alcatel 3025X също върши работа. Да, не са дългосрочно решение и ще трябва да инвестирате в нов смартфон. И в калъф за всеки случай.

Още по темата

  1. Виктория says:

    Искам да знам защо след като си взех нова сим карта (не искам да ползвам стария номер) ми се насрочват двойни задължения? Според вас от вятъра ли ги взимам тези пари? Обяснете ми онлайн, не мога да ходя при вас тези дни!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*