Процесорите на 2020: Хетерогенно изчисление, невронни мрежи и машинно самообучение

Проучвайки новите тенденции в процесорите, които предвиждаме да видим през 2020 година, установихме, че трудно ще обхванем всичко в рамките на един материал. Затова продължаваме с анализа, за радост на феновете на високите технологии.

Различни процесори за различни задачи

За да се повиши изчислителната мощ, цялостната производителност и да се оптимизира енергийната ефективност, компании като Qualcomm обръщат и по-специално внимание върху концепцията за хетерогенно изчисление.

Концепцията е свързана с това, че се препоръчва използването на няколко различни отделни процесора или ядра, които да извършват различните процеси. Пречката тук е, че колкото повече се увеличава броят на процесорите, толкова по-малко място би останало за батерията в смартфона.

Невронните мрежи, които мислят като нас

В последните поколения процесори Exynos и Kirin, например, се забелязват специалните компоненти от типа NN (Neural Networks), имплементирани в т.нар. NPU (Neural Processing Unit), както и ML (Machine Learning) системите, които са в основата на изкуствения интелект (AI).

NPU компонентите спомагат за засилване възможностите на AI, а ML компонентите за изучване поведението на потребителите. Т.е. колкото повече потребителят използва своя смартфон, толкова по-бързо и по-лесно ще „обучи“ изкуствения интелект на смартфона.

Традиционният процесор (CPU) и графичният процесор (GPU) вече се борят за пространство с ISP, DSP, NPU и по-мощни модеми. Тази тенденция вероятно ще продължи. Все повече и повече пространство се използва за по-мощни възможности за машинно обучение.

Процесорите, готови и за 100-мегапиксела

Очаква се да видим през тази и през следващите няколко години по-мощни процесори и за обработка на изображения. Като един от основните фокуси в разработването на смартфони, възможностите за заснемане на по-добри изображения се дължат не само на самите камери, но и на процесорите, които правят възможна тяхната обработка.

Ще сме свидетели на процесори с възможност да се справят лесно със заснемане на 4K Slow Motion видео през 100-мегапикселови обективи например. Най-просто казано, мобилните чипове са далеч отвъд обикновените CPU / GPU дизайни и стават все по-сложни.

Как се отразява всичко това на смартфоните

Смартфон процесорите, които ще направят своята премиера през тази година имат няколко общи характеристики. Водещите чипове ще бъдат изградени по 7-нанометрова архитектура със или без FinFET 3D дизайн. Процесорите ще надминат всички benchmark рекорди, като допълнително ще включват възможност за 5G свързаност, както и нови AI функции.

Пазарът на чипсети ще увеличава своя капацитет и ще предлага повече разнообразие. Пазарният дял на моделите от Exynos, Kirin и Snapdragon ще се увеличава, а интегрирането и използването на 5G модеми ще бъде възможно както за модели от средния ценови клас, така и за флагманите.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*