5G vs Wi-Fi 6 – пречат ли си двете технологии или се допълват

Новото десетилетие ще бъде отбелязано с много промени при технологиите. Сред тях е и навлизането на новото поколение безжични технологии – мобилните мрежи от пето поколение (5G) и Wi-Fi 6. И двете имат голям потенциал и амбиции и често са възприемани като противници.

Един от аргументите е, че 5G ще предложи толкова голям капацитет, високи скорости и стабилност, че ще обезсмисли Wi-Fi. Привържениците на Wi-Fi 6 пък контрират, че тази технология компенсира всички недостатъци и ще предложи гигабитови връзки.

Всъщност спорът мобилна мрежа или Wi-Fi далеч не се случва за пръв път. Подобни дискусии има при всяко ново поколение на мобилните мрежи. Въпреки това и двата стандарта продължават да съществуват съвместно.

Мащабни промени

Както 5G мрежите, така и Wi-Fi 6 идват с големи иновации спрямо предишните си версии. Специално за Wi-Fi 6 това е първата толкова голяма промяна от самото създаване на технологията. Целта на Wi-Fi 6 е да увеличи скоростта на трансфер, да се справя по-добре с множество свързани едновременно устройства и да промени и подобри начина на комуникация между тях и мрежата. Това ще доведе до оптимизиране на консумацията на енергия и съответно до по-дълъг живот на батерията.

На теория Wi-Fi 6 може да достигне скорост от 10 Gbps, което надали ще се случи в практиката. Wi-Fi 6 може да работи и на 6GHz, но ще е нужно одобрение от регулаторите, за да може тази честота да се използва. Ако това се случи, може да се очаква по-голям ръст на интереса към нея, защото тази честота е сравнително „спокойна“ и няма да има големи пречки за сигнала.

За ползите и промените при 5G вече сме говорили многократно. Наскоро А1 стартира мрежата си от 5-о поколение официално в Австрия, а в България успешно се проведоха редица тестове и демонстрации.  Като цяло доста от целите на 5G са сходни с тези на Wi-Fi 6.

Битката на технологиите

При положение, че става дума за две безжични технологии със сходни цели, логичното заключение е, че те ще се изправят в битка помежду си. Това обаче надали ще е точно така. Някои от модерните смартфони вече поддържат и двете технологии, въпреки че те все още са далеч от масови. Но фактът, че големите производители продължават да подкрепят и 5G, и Wi-Fi 6 е ясен знак за бъдещето на двете технологии.

А именно, че те ще продължат да съществуват паралелно. По-вероятно е да си поделят различните сегменти. 5G вероятно ще се насочи повече към индустрията и Интернета на нещата. Мобилните мрежи ще са идеални и за умните градове, пренос на данни на дълги разстояния и други подобни цели и дейности.

Междувременно Wi-Fi 6 най-вероятно ще се насочи към крайните потребители. Технологията ще продължи да бъде използвана най-вече в домове, офиси, конферентни зали и други подобни места. 5G ще бъде предпочитана за външните мрежи. Например интернетът в градския транспорт, комуникацията между автономните автомобили и т.н.

Компаниите са инвестирали огромни суми в разработката и развитието на 5G и Wi-Fi 6. Затова и двете безжични технологии ще продължават да съществуват заедно и повече ще се допълват, отколкото ще си пречат. А това ще е от полза за всички видове потребители, защото ще могат да се възползват от предимствата им навсякъде.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*