Поддръжката за Windows 7 изтече. Какво да се прави сега?

Краят на Windows 7 вече е факт. На 14 януари 2020 г. Microsoft спря да актуализира и предоставя поддръжка за операционната система, която беше пусната за първи път през 2009 година. Това за щастие не означава, че компютърът ви изведнъж ще спре да работи. Ще трябва обаче да започнете да мислите за надстройване до Windows 10 или за преминаване към алтернативен софтуер като Linux или Mac. В следващите редове ще споделим какви са опциите, ако сте потребител на Windows 7.

Какво се случва след това?

Добрата новина е, че няма да се събудите на 15 януари, за да откриете, че вашият компютър с Windows 7 вече не работи. Все още ще можете да използвате Windows 7 толкова дълго, колкото искате, но след 14 януари 2020 г. Microsoft спря да пуска актуализации за операционната система. Можете да използвате Windows 7 и след спиране на поддръжката му, но не трябва. Ако продължите да използвате операционната система, вашият компютър няма да бъде актуализиран срещу нови вируси или проблеми със сигурността, което ви оставя изключително уязвими за възникващи заплахи.Затова препоръчваме да започнете да планирате възможно най-бързо прехвърлянето на операционната система. 

Време е да помислите за Windows 10

Най-добре е да обмислите надграждането към по-нова операционна система. Въпреки че има редица възможности, за много хора очевидната и най-проста опция е да преминете към Windows 10. Надграждането от Windows 7 до Windows 10 има редица предимства. За начало, тъй като и двете операционни системи са създадени от Microsoft, процесът на ъпгрейд е сравнително лесен и в много случаи можете да съхранявате вашите файлове на компютъра си. При надстройване до Windows 10 автоматично ще бъдете попитани дали искате да запазите файловете си, като все пак препоръчваме да продължите да архивирате всичките си файлове и папки за всеки случай. Въпреки че надстройката от Windows 7 до Windows 10 е най-лесното решение, имайте предвид, че ще трябва да закупите лиценз за Windows 10, който може да се окаже скъп.

Освен това, макар че Microsoft се потруди да направи възможно Windows 10 да работи на по-стар хардуер, това все пак е модерна операционна система, която може да срещне сериозни затруднения да работи добре на старата ви машина.Ако нямате необходимия хардуер, но все пак искате да надстроите до Windows 10, можете да ъпгрейднете компютъра си. Относително е да кажем дали това е рентабилен избор, тъй като може да се наложи да надстроите само няколко компонента, но може и да се окаже, че ще е в пъти по-лесно и икономично да си купите нов компютър.

А защо не и безплатни варианти като Linux

Ако компютърът ви не може да бъде надстроен до Windows 10, защото е твърде стар, вариантът е да го замените с нещо по-модерно. Ако обаче искате да го запазите, по-добре е да замените неподдържаната операционна система с алтернативна. Например Linux.Това е и може би най-евтината опция, тъй като Linux е операционна система с отворен код, която е напълно безплатна за използване. Редовно се актуализира от ентусиазирани разработчици, така че можете да го използвате безопасно, като знаете, че има нови ъпдейти за защита и сте предпазени от най-новите заплахи.

Налични са огромен брой версии на Linux, което означава, че е лесно да намерите дистрибутор, подходящ за вашите нужди. Някои дистрибутори на Linux също могат да се пускат от компактдиск или DVD – известен като жив CD – което означава, че не е необходимо да бъдат инсталирани. Това е добър начин да изпробвате Linux преди да се ангажирате с него.Разбира се, има и минуси.

На първо място, тъй като Linux е напълно различна операционна система от Windows 7, това означава, че някои от любимите ви приложения като Microsoft Word например, няма да бъдат достъпни. Разбира се, налични са много популярни безплатни програми за операционната система и ако определена програма не е налична, обикновено има безплатна алтернатива, която върши работата също толкова добре, ако не и по-добре – например Libre Office е популярна алтернатива на Microsoft Office.

Никога не е късно да влезе в света на macOS от Apple

Можете да използвате края на живота на Windows 7 като причина да станете част от екосистемата на Apple. Американският технологичен гигант има заслужена репутация за изграждането на добре проектиран хардуер, който използва своята операционна система macOS, която е едновременно достъпна за работа и сигурна срещу интернет заплахи. Повечето програми, които можете да използвате в Windows, са достъпни и за Mac, но може да се наложи да ги купите отново. Налични са и много алтернативни програми. Недостатъкът на преминаването към Apple е, че това не е евтин вариант. Продуктите на Apple са доста скъпи, така че очаквайте да платите много, ако направите превключването. Въпреки това компютрите с Mac са склонни да остаряват по-добре от Windows компютрите, така че инвестицията може да се окаже добро решение.

windows 7 Поддръжката за Windows 7 изтече. Какво да се прави сега? А1 Блог

Нещо важно – архивирайте документите си

Независимо по кой маршрут поемете, трябва да сте сигурни, че документите ви са сигурно архивирани. Ако надграждате до Windows 10 на същата машина, прехвърлянето на вашите файлове е част от процеса, но както вече споменахме, най-добре е да направите резервно копие в случай че нещо се обърка.Ако се премествате към Linux или Mac устройство, или към нова машина с Windows 10, ще е необходимо форматиране на твърдия диск или преминаване към нов хардуер, така че ще трябва да архивирате данните си, за да може да ги прехвърлите на вашето ново устройство.

Ако ще живеете на ръба и продължите да използвате Windows 7, след като влезе в своята фаза „Край на живота“, все пак препоръчваме редовно да архивирате документите си. Ще бъдете изложени на по-голям риск от вируси и ако има проблем, който не позволява на вашата машина с Windows 7 да се стартира, редовното архивиране на вашите важни файлове потенциално ще спести много време и стрес по-късно.

Купуването на нова машина е друга възможност и краят на Windows 7 може да бъде добро извинение да се поглезите с нов и по-мощен компютър с инсталиран Windows 10.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*