Помощ, смартфонът ми забива! И 4 начина да стане отново бърз

Забелязал си, че твоят любим смартфон е по-бавен напоследък. Приложенията се отварят все по-тромаво или зареждането на камера албума става по-трудно? Нищо не е изгубено! Ето няколко начина как да забързаш смартфона си отново.

Изтрий ненужното

Започни с премахването на всички елементи, които вече не използваш. От приложения до снимки, текстови съобщения и дори ненужни файлове в папката Downloads.

Изтрий неизползваните приложения. Ако използваш iPhone, натисни и задръж приложението, което искаш да изтриеш, докато се появи падащо меню, от което трябва да избереш опцията за изтриване. За потребителите на Android – влез в меню Настройки и след това избери Приложения. Докосни приложението, което искаш да премахнеш, след което избери Деинсталиране от горния десен ъгъл.

Премахни стари текстови съобщения. Най-вероятно пазиш такива, които са доста стари. В iPhone отвори приложението за съобщения и плъзни наляво на разговора, след което натисни Изтриване. Ако се сред тези със смартфон, работещ с Android, трябва да отвориш приложението за съобщения и да докоснеш разговора, от който искаш да изтриеш съобщения. От бутона Меню в горния десен ъгъл избери Изтриване.

Изтрий нежеланите снимки. Това става като отвориш приложението Photos на iPhone, след това избереш албума All Photos и натиснеш Select от горния десен ъгъл. Докосни снимките, които искаш да изтриеш и натисни иконата на кошчето в долния десен ъгъл. Най-новата версия на операционната система Android използва приложението Photos, но по-старите версии са с приложението Gallery. Стъпките там са следните: Отвори приложението със снимки и след това, от горния десен ъгъл натисни Select. Избери снимките, които искаш да изтриеш, след което натисни иконата на кошчето в горната част на екрана.

Изчистване на данните на браузъра

Можеш за забързаш работата на смартфона си, като изчистваш редовно историята от уеб сърфирането – тя включва списък на посетените сайтове, изображения и данни. Ако имаш iPhone, отвори настройките и натисни Safari. Намери опцията Clear History and Website Data, за да изчистиш данните.

На смартфони с Android, които използват Chrome като уеб браузър, натисни иконата на менюто в горния десен ъгъл и докосни История. След това избери Изчистване на данните за сърфиране от долната част на екрана. Увери се, че на всички елементи са поставени отметки, освен Запазване на паролата. Натисни Изчисти данните и те ще бъдат премахнати. Като алтернатива можеш да отвориш менюто за настройки, да избереш Съхранение и след това – Други приложения. Намери съответното приложение и ще можеш да изчистиш и кеша, свързан с него.

Обнови операционната система

Увери се, че имаш най-актуалната версия на операционната система на твоя телефон. За да провериш коя версия се изпълнява и дали има налични актуализации, в iPhone отвори приложението Settings, след това General и избери Software Update. Ако е налична актуализация, следвай инструкциите на екрана, за да я инсталираш.

За телефон с Android, отвори настройките и намери About Phone. Избери Актуализации на системата и телефонът автоматично ще провери за налични. Следвай инструкциите на екрана, ако бъдат открити ъпдейти.

Ядрената опция – фабрични настройки

Ако никой от другите методи по-горе не сработи, тогава можеш да опиташ да възстановиш своя смартфон до фабрични настройки. Подчертаваме, че е изключително важно да направиш back up на телефона, преди да рестартираш. Ако си с iPhone, влез в менюто Настройки и след това General. По-надолу в опциите е функцията Erase all Content and Settings. Ако си задал парола на своя смартфон, ще трябва да я въведеш, преди цялото съдържание да бъде изтрито.

Собствениците на смартфони с Android трябва да отворят Настройки, след това да изберат Backup & Reset и Factory Data Reset. Ще се появи съобщение, че всичките ти данни ще бъдат премахнати и, след твоето съгласие, ще се възстановят фабричните настройки на телефона.

Не е пресилено да наречем това „ядрената опция“. Практиката обаче показва, че изчистен от всичко, смартфонът наистина започва да работи значително по-бързо.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*