Какво се случва с безжичното електричество – близо ли е до реалността

Безжичните технологии са много популярни в комуникацията и безспорно са много удобни. Въпреки това, те не могат да развият пълния си потенциал, защото всички устройства рано или късно се нуждаят от кабел за електричество.

На фона на толкова усиленото развитие на най-различни технологии, едно много практично решение все още липсва – безжичното електричество. И не, не става дума за безжично презареждане на смартфони върху подложка. Става въпрос за изцяло безжично електричество така, че човек например да може да окачи телевизор на стената като картина и той да работи пълноценно без нито един кабел да достига до него.

Електричество във въздуха

Противно на очакванията, технологии за безжично електричество има и те не се изчерпват с разработките на Никола Тесла. Всъщност има доста компании и разнообразни методи и технологии за безжично електричество. Те се развиват в продължение на години и все още трябва да преодолеят доста препятствия. Сред тях са ниската ефикасност, големите загуби, сигурността и т.н.

И все пак, технологията напредва. По време на изложението CES 2020 в Лас Вегас няколко компании показаха своите проекти в тази сфера. Една от тях е Guru, която е създадена от експерти от Института по технологии на Калифорния. Тя показа три прототипа, които използват радиовълни с висока честота и по-конкретно mmWave, които са в основата и на 5G мрежите.

Един от тях е система за бюро, която може да зарежда всякакви устройства в радиус от няколко метра около нея. Има и версия за таван, която може да осигурява електричество за цялото помещение. Третото устройство е робот, който обикаля из по-голямо помещение и осигурява енергия за зареждането на статични устройства като камери, IoT сензори и др.

От Guru казват пред TheVerge, че технологията е напълно безопасна и благодарение на mmWave е много прецизна. Може да идентифицира устройствата, които се нуждаят от заряд и да го изпраща само към тях. Патентовата технология може да се използва и за малки устройства. Крайната цел на Guru е да направи система, която да позволява на потребителя да управлява радиовълните и да ги насочва към устройствата в дома си чрез мобилно приложение. Компанията работи както по допълнителни приставки за вече съществуващите устройства, така и за вграждането на приемници в новите устройства.

Друга подобна технология е дело на компанията Powercast. Тази година тя ще започне да продава безжично зарядно за Joy-Con контролерите на Nintendo Switch. Устройството ще поддържа контролерите постоянно заредени, когато те са в обсега му.

Компанията Ossia пък ще предлага Cota Home – „електрически рутер“, който ще изпраща електричество на няколко метра около себе си. Ще е подходящ за зареждане на по-малки устройства, като смартфони, часовници и т.н. , отбелязва DigialTrends.

Реалности и рискове

Общото между множеството разработки е, че са насочени към закрити помещения. Безжично електричество, което да покрива цял град например, все още е в доста далечното бъдеще. Някои технологии биха могли да се мащабират и да покрият цял град, но това ще изисква още по-сложна регулация и сериозни тестове за защита на здравето.

За сега обаче по-важното е технологията да бъде достатъчно добре развита за локализирано ползване. В това влиза и защита на безжичното електричество от кражба. Има възможност сигналът да се криптира и така да може да бъде използван само от избрани от потребителя устройства. Така той няма да плаща и за зареждането на смартфона на съседа например.

Един ден безжичното електричество определено ще е факт. То ще е от полза и за околната среда, защото ще намали значително нуждата от кабели и батерии, като особено вторите са много токсични и вредни

Още по темата

  1. Малееееееее, зареждане батерията на смартфона и на съседа!!!! Едно зареждане е 4-5 вата, което ще рече 100 зареждания = 500 вт = 0.5 квт/ч х 0.23 лв = 12 ст за 100 зареждания. Тази работа ми прилича на ветеринарния, дето вземал по 2 лв за скопяване на прасе, но плащал на помощника си 5 лв дето държи прасето! Ток за жълти стотинки (от мрежата), а безжично за ЛЕВОВЕ (много левове).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*