За пръв път новите вируси за Mac са повече от тези за Windows

В продължение на десетилетие Mac компютрите на Apple можеха да се похвалят със значително по-малко вируси за тях, отколкото за Windows. През 2019 г. обаче това се е променило, съобщава компанията за киберсигурност Malwarebytes.

Тя е засякла значителен ръст на заплахите за Mac компютри, спрямо тези за машини с Windows. Общият ръст на заплахите е 400%, но това се дължи на няколко различни фактора, включително по-големият брой потребители, които използват софтуера на компанията. Затова по-важната статистика е броят на засечени заплахи на една машина. През 2019 г. софтуерът на Malwarebytes е откривал средно по 5.8 различни заплахи на една машина с Windows. За Mac компютри средната стойност е цели 11. За сравнение, през 2018 г. са откривани средно по 4.8 зловредни кода в един Mac компютър. Някои от най-разпространените вируси за Mac имат по близо 30 млн. заразени устройства.

Притеснителен ли е ръстът на вируси

През 2019 г. доставките на Mac компютри се увеличиха малко, като според данни на Netmarketshare към януари 2020 г. 9.74% от свързаните с интернет компютри използват macOS. Тоест – това са различни Mac модели. Това е доста далеч от Windows и неговия над 88% дял.

Все пак, Mac компютрите имат своята ниша. Те са доста популярни сред хората с високи доходи и сред програмисти, дизайнери и много други професионалисти. В комбинация с ръста на продажбите, това ги прави атрактивна мишена за хакерите.

Затворената екосистема на Apple прави пробивите малко по-трудни, но не и невъзможни. Освен това macOS има слабост във вградените си защити, казват от Malwarebytes. Тя е в справянето с т.нар. adware – зловреден код, който засипва потребителя с реклами и – при по-агресивните си версии – може дори да променя началната страница на браузъра му и да го препраща постоянно към нежелани сайтове.

Нужна ли е антивирусна програма?

Повечето потребители на Mac компютри не са инсталирали антивирусен софтуер на машините си. Това е очаквано, след като толкова много години са свикнали да няма сериозни заплахи за устройствата им. Дори и сега, практически всички най-разпространени зловредни кодове за Mac са предимно Adware. Той е досаден и неприятен, но в голямата си степен не е твърде сериозна заплаха за данните на потребителя.

Но все пак е проблем. При това той става все по-осезаем, като се има предвид по-големият ръст на заплахи за Mac.

Като цяло macOS е доста сигурна платформа. Тя разполага с функции като XProtect и Gatekeeper, които проверяват за вируси и дали инсталираните в даден момент приложения отговарят на изискванията на Apple. Но разбира се, няма 100% защита и винаги има начини тя да бъде заобиколена.

А след като става видимо, че Mac компютрите се превръщат в интересна мишена за хакерите, то те ще започнат да намират все повече методи да атакуват потребителите. Затова добавянето на антивирусен софтуер като допълнителна защита не е лоша идея. Той ще се обновява доста по-редовно и ще има списък със значително повече потенциални заплахи и проблеми, които да преглежда при сканиране. А всеки допълнителен слой сигурност е добре дошъл в ерата на постоянните хакерски атаки в Интернет.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*