VR очила за по-добър град

Какво си представяте, когато чуете за виртуална реалност? Супер-видеоигри, в които можете да се потопите? Триизмерни инженерни конструкции, в които се разхождате? А хрумвало ли ви е, че градският парк и подлезът под булеварда могат да станат по-хубави благодарение на виртуалната реалност? Ама не само виртуално, а действително.

Градовете бавно, но сигурно стават все по-умни. Колкото и нескромно да звучи, за това помага и А1. Като започнем от системи за видеонаблюдение и стигнем до умно сметосъбиране,  градската среда и у нас се променя към по-добро.

Тези развития обаче ни карат да помечтаем за бъдещето. Следващата революция може би ще бъде предизвикана от платформите за виртуална реалност (VR).

Например, ако предстои ремонт на голям градски площад, обичайно хората научават за това от новините. Съобщава им се, че ще положи нова паркова мебел, ще се посадят цветя… Но никой няма идея как ще изглежда крайният резултат. Затова често оставаме неприятно изненадани, когато видим, че след ремонта липсват любими емблематични елементи, например арка или ъглова пейка.

Какво обаче би се случило, ако можем предварително да видим точно как ще изглежда ремонтираната градска среда – триизмерно, реалистично, сякаш сме на въпросното място вече след поправките? Виртуалната реалност го прави възможно.

Надничане в бъдещето

Това е нов подход, с който все повече експериментират т. нар. градски планьори (има такава професия, да). Те са наясно, че съвременните технологии могат да помогнат на хората да видят и дори да усетят как би изглеждала, да речем, една нова градинка. Тогава всички с отношение към предстоящата промяна могат да споделят как я възприемат. Каква по-добра обратна връзка може да има за промените, които се замислят?

С помощта на виртуална реалност може да се провери спонтанната реакция на хората към всяка потенциална намеса в пространствата като преустроени сгради и площади, обновени подлези и нови мостове – още преди първата копка. Например, ако в голяма градинка ще има фонтани и пейки до тях, то дали хората ще изпитат желание да поседнат на тези пейки? Или ще предпочетат да се поспрат по-далеч от водата, под колоните на някоя сграда в периферията? Това е важно не само за инвестициите в материалите и труда за направата на фонтаните и пейките. Определящо е и за решенията къде да се предвидят пространствата за заведения и къде – алеите за велосипедистите. А човешките нагласи и предпочитания са нeсъзнателни, емоционални.

VR VR очила за по-добър град А1 Блог

Бихте ли седнали в кафене в подножието на този огромен мост? Как ще се чувствате там – защитени от природните стихии или пък захлупени от огромния бетон? Ако предварително е известна емоционалната реакция на хората, общината ще може по-добре да реши дали да предвиди там обществени пространства за хората или да намери някакво индустриално приложение на тези места – например за складове. А тази емоционална реакция може да се установи с VR “потапяне” в обстановката. 

Европейският проект MindSpaces прави точно това. Той изпробва възприемането на промените в градския дизайн, като генерира триизмерни VR „потапящи“ образи на градска среда. Така изследва емоционалната реакция на потенциалните обитатели. По този начин дава насоки за проектирането на детайлите от градската среда.

За да се проследи реакцията на участниците във виртуалните „посещения“, учените използват редица технологии за регистриране на реакциите: мобилни слушалки, електроенцефалография, умни гривни / смарт-часовници и други носими сензори. Всички те биват поставени заедно с VR-очилата върху всеки участник в проучването. Така изследователите проследяват спонтанната реакция на хората при вида на определен образ на градската среда.

Добитата обратна връзка ще позволи виртуалното пространство да бъде адаптирано подходящо. Създава се „емоционално-адаптивно пространство“, което да подсказва на градските планьори какви са най-желаните елементи на всеки нов проект.

Технологията е приложима не само за паркове, градинки и подлези. Тя може да осигури обратната връзка за комфорта на обитателите на затворени пространства като работни помещения, обществени центрове с присъствие на много хора и др.

VR VR очила за по-добър град А1 Блог

Чували ли сте за идеята за лифт от НДК до Копитото в София? Подобен дързък проект би коствал доста. Потенциалните инвеститори биха могли чрез VR да “изпробват” как хората ще се чувстват в кабинките при возенето на такъв лифт, преди да решат дали да вложат парите си.

По-различни обитатели

Подобно приложение на технологиите може да изглежда пресилено за мнозина. Та нали все пак от достатъчно много години се знаят принципите на доброто планиране на обществени пространства – нуждата от „вертикални елементи“, от засенчващи елементи през лятото, от места за игра за децата и младежите…?

Предизвикателството идва от това, че градските обитатели не само стават повече, но са различни като профил. Например, ако някога младежите са се забавлявали на улицата с игра на топчета или каране на велосипед, днес те летят с ховърборд, гонят се с е-тротинетки и си организират състезания с дронове.

Сериозна част от промяната на профила е това, че по-възрастните хора реално стават доста възрастни. Това може да е постижение за медицината, но предизвикателство за обкръжаващата среда.

В доклад на ЕС относно стареенето от 2018 г. се твърди, че през 2070 г. повече от половината европейци ще бъдат над 65-годишна възраст. За тази възраст са типични влошеното здраве и традиционно ограничените доходи. Тенденцията означава, че възрастните все повече ще стават жертва на изолация, депресия и умствен срив. А градската среда може до голяма степен да предотврати лошата тенденция (или да я усили).

Чрез VR може да се добие представа за въздействието на дизайна върху психичното здраве на хората, особено на по-възрастните. Дори потенциалните домове за възрастни могат да бъдат „изпробвани“, преди още да бъдат построени.

Затова ако някога някой ви покани да участвате в експеримент с VR очила за изследване на градската среда, не пропускайте. Не само ще ви е забавно, но и ще помогнете градовете ни да станат по-хубави, по-удобни за живеене, по-зелени.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*