Вечната битка с фалшивите новини

Темата за фалшивите новини (fake news) в социалните мрежи е винаги актуална. Те ни заливат отвсякъде, а като че ли истинските (достоверните), са доста по-малко от фалшивите. В същото време голяма част от хората у нас и по света не правят особена разлика между двата типа новини в изключително интензивния информационен поток.

Тънката граница между реалността и фалша

Няма как да не сте попадали на фалшива новина във Facebook – разбира се, ако сте активен потребител в социалната мрежа и се интересувате от новини в различни области на обществения живот.

Но поставяте ли всяка новина, която четете под лупа, или просто я прочитате и продължавате напред към още по-големите неверни текстове с жълт оттенък?

Ако все пак решим да прекрачим отвъд онази тънка разделителната граница между фалшивите новини и реалните факти, то ще трябва да изминем няколко важни стъпки. Първо и най-важно – трябва да размърдаме сивото си вещество и да се запитаме каква точно е информацията, която четем – откъде идва тя, кой е автор, звучи ли достоверно, или не. Можем да стигнем и малко по-далеч в стремежа да отличим истинското от фалшивото, като се опитаме лично да проверим достоверността на въпросната новина.

Кое е фалш и кое е истинност в новинарските текстове?

Вероятно малцина от вас си задават въпрос кое е истина и кое фалш сред огромната, трудно пребродима територия на новини по всякакви теми.

В изобилието от информация и новини, които са само на един клик разстояние, независимо дали прочитаме съсредоточено или само хвърляме бърз поглед, някъде подсъзнателно някои от детайлите или гръмките заглавия остават. Съответно след това ги препредаваме към нашето обкръжение или споделяме в социалните мрежи, което на свой ред прави борбата с фалшивите новини много трудна и като че ли краят ѝ не се вижда.

Основният двигател

Фалшивите новини разчитат изключително много на социалните мрежи, в това число, а и може би най-вече на Facebook. С над 2 милиарда активни потребители, Facebook е благоприятна среда за разпространение на невярна информация. Основната идея на сайта обаче е за комуникация с близки и приятели (или поне бе такава при създаването му), но днес съдържанието взима превес. Сред това съдържание са онези „шок новини“, които те карат да се стреснеш, да се удивиш и да си кажеш: „Знаех си, че там не е читава работата“ или пък „Наистина ли, гледай онзи какво е направил!“. В същото време текстът може да съдържа елементи на истинност, но основното послание да е далеч от това понятие.

Примери във Facebook потокa – много:

  • Как ЕС „забрани православието“;
  • Умните мисли на Киану Рийвс, споделяни ежедневно заедно с красиви негови снимки, за които актьорът най-вероятно дори не подозира;
  • Новини по темата „Kак ще изглежда новия iPhone с доста хубави, напудрени снимки, който когато се появи никога не изглежда така, както е бил описан;
  • Новините по темата с Норвегия от 2019 г.: “В Норвегия ще работят 4 дни в седмицата”; “Норвежците взимат деца” и т.н.;
  • Снимки на военни действия отпреди 10 или 15 години, за които се казва, че се случват днес;

Трябва да се отбележи също, че не трябва да се разчита само на вродената интелигентност на потребителите сами да преценят дали материалът е отвъд границата на фалшивите новини. В динамичното ежедневие не всеки има възможност да проследи различни източници и да провери дали един текст съдържа само истина или не.

В тази връзка самият Марк Зукърбърг  неведнъж  заявява в последните няколко години своята позиция относно контрола върху съдържанието в социалната мрежа. Според него прекомерният контрол върху съдържанието рискува да задуши индивидуалното изразяване. Но от друга страна няма как да няма контрол върху разпространението на фалшиви новини. С екип от над 35 000 души, които преглеждат съдържанието и сигурността в платформата и с помощта на изкуствения интелект, Зукърбърг споделя с медиите, че ежедневно се изтриват фалшиви акаунти във Facebook.

Как да разпознаем фалшивата новина?

Независимоче социалните мрежи гъмжат от фалшиви новини, голяма част от които се генерират именно там, а други са препратки към „новинарски“ сайтове, винаги има индикатори, които подсказват, че сте попаднали на фалшива новина. Някои от тях са лесно разпознаваеми:

  • провокативните, гръмки заглавия
  • сензационният език и стил на писане
  • обикновено са първосигнални, влияят на емоциите, приспиват ума

Тези материали се разпространяват в пъти по-бързо от истинските новини. От друга страна, винаги може да направите проверка на източниците – фалшивите са дело на малки сайтове или автори, които никой не познава или са напълно анонимни. Ако се съмнявате в източника, направете си собствено проучване – дали зад този профил във Facebook стои действително човешко лице, говори ли то с други хора или просто съществува?

Възможното решение

За да нямате главоболие от челния сблъсък с фалшивите новини във Facebook, Twitter или други социални мрежи, просто подхождайте към тях със здравословно чувство на скептицизъм. И недейте да очаквате, че всички ви лъжат или че всичко, свързано с най-коментираните новини в общественото пространство е поредната пропаганда.

Анализирайте новините, които четете и бъдете по-любознателни към обсъжданите теми в медийното пространство, в което може да причислим до голяма степен и социалните мрежи.

И, разбира се – забавлявайте се! Новинарският поток съдържа страхотни положителни примери и новини за развлечение.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*