Стриймингът на игри вече е тук – първи впечатления от GeForce NOW

След доста чакане, стрийминг услугите на игри вече започват да си проправят път към масовия потребител. Очакванията към тези услуги са високи, а потенциалът им – огромен. Едно от първите лесно достъпни предложения в тази сфера е GeForce NOW на Nvidia.

Идеята на тези услуги е атрактивна. Видеоигрите са приятно забавление, но доста скъпо заради сериозния хардуер, от който се нуждаят, за да вървят добре. Това отказва много хора, които иначе с удоволствие биха играли, но нямат възможност или не искат да харчат големи суми за конзоли и още повече за геймърски компютри.

След като стрийминг услугите на музика и филми се оказаха толкова успешни, игрите изглеждаха следващата логична стъпка. И точно това се случва. Google, Apple, Microsoft и Sony са сред компаниите, които вече активно работят по такива предложения. Nvidia също се включи с GeForce NOW и сякаш успя да изпревари конкурентите си от гледна точка на достъпност на услугата.

Какво е GeForce NOW

Един от големите въпроси около тези услуги е как ще се осигуряват игрите. Някои от тях ще предлагат каталог и потребителите ще имат достъп до заглавията в него (за някои ще трябва да плащат допълнително). Други като GeForce NOW предлагат на потребителите да играят „игрите, които притежават“, т.е. вече закупените от тях заглавия.

Това е възможно при едно условие – GeForce NOW да поддържа въпросните игри. Добрата новина е, че услугата има партньорство с популярната платформа Steam, както и с Uplay, Epic и  водещи разработчици на игри. Не всички игри са налични и за GeForce Now, но доста голяма част от тях са, а и се добавят още заглавия постоянно. Някои обаче се отказват в последствие, което отново повдига въпроса за достъпа до съдържание, както е при стрийминга на филми и музика.

Как работи

GeForce NOW може да се използва безплатно или чрез платен абонамент. Безплатната версия предлага 1 час непрекъсната сесия (след това веднага може да се започне нов час, но играта ще бъде прекъсната преди това). Друго ограничение, че потребителят трябва да чака на опашка за свободно място до виртуалните машини. GeForce NOW вече има над 1 млн. потребители. В натоварените часове това означава, че дори може да не бъде допуснат до игра, а да получи съобщение, че е достигнат лимитът от чакащи и да пробва по-късно.

Платената версия предлага 6 часа непрекъсната сесия и приоритетно място, т.е. почти без чакане за свободна виртуална машина. Също така характеристиките на машината са по-добри, като се предлага и поддръжка на RTX графика. Платената версия е 5,49 евро на месец, като се очаква по-натам цената да се повиши.

Как се представя

За да се използва GeForce NOW, на компютъра се инсталира приложението на платформата. То се предлага във версия за Windows, Android и Mac. Има някои минимални системни изисквания, които трябва да се покрият. За смартфоните това е 2GB RAM и Android 5.0 или по-нов.

За компютри трябва 64-битов Windows 7 или по-нов, двуядрен процесор, 4GB RAM и графичен процесор, който поддържа DirectX 11. Препоръчва се и геймърска мишка или геймпад.

Необходима е и интернет връзка поне 15Mbps за игра с HD 720p резолюция и 60 кад/сек. или 25Mbps за Full HD с 60 кад/сек. Силно препоръчително е да се използва 5GHz рутер или директна връзка с кабел. Приложението работи и при 2.4GHz рутери, но определено изпитва трудности при Full HD стрийминг, особено когато същата WiFi мрежа се използва по същото време от друго устройство.

При първото пускане приложението прави тест на компютъра и връзката, като избира подходящите настройки. Те обаче са с превес към максималното качество. Затова ако потребителят има проблеми с геймплея, може от настройките на приложението да промени резолюцията, както и да ограничи кадрите, максималната скорост и т.н. Така може да си осигури доста по-гладка игра.

Пускането на игра става директно от приложението, което след това активира виртуална машина и прави връзка с дадения магазин или платформа. Отваря се нов екран, в който потребителят въвежда името и паролата си за достъп и играта се стартира. Пазят се всички настройки за нея, прогрес и т.н.

И тъй като услугата е облачна, потребителят може да играе всички игри на най-различни устройства и да продължава от там, докъдето е стигнал. Когато преминава към смартфон обаче, е силно препоръчително към него да е свързан геймпад. Приложението за Android има виртуален геймпад, но дори Nvidia не го препоръчва за постоянно ползване.

GeForce Стриймингът на игри вече е тук – първи впечатления от GeForce NOW А1 Блог

Проблемите

Както всяко първо поколение на нова услуга или устройство, не липсват и недостатъци. Един от тях е непрестанната нужда потребителят да въвежда паролата си в Steam, въпреки че е активирано нейното запаметяване.

Друг проблем може да се породи за притежателите на лаптопи с някои по-стари видеокарти. Те, макар и да поддържат DirectX 11, се оказват несъвместими с приложението. Такава е цялата серия GTX800m на GeForce. Добрата новина е, че проблемът може да се заобиколи много лесно. Приложението може да се пусне чрез вградения видеоконтролер на Intel и ако той е HD Graphics 2000 или по-нов, всичко ще работи нормално.

Струва ли си

GeForce NOW е в началото на своя път и тепърва има да се развива и подобрява. Същото важи и за останалите сходни услуги. Дори и в тази си начална версия обаче, основите са добри и проблемите не са фрапиращи.

Разбира се, стрийминг услугите имат едно основно слабо място – нуждата от постоянна връзка с интернет. Без нея геймърът няма да може да играе дори и самостоятелни игри. От една страна, мултиплейър игрите са много по-популярни, а те и без това също се нуждаят от постоянна връзка. Но все пак, идеята, че игрите по дефиниция са достъпни само през интернет, надали ще се хареса на по-запалените геймъри.

За по-лежерните любители на игрите обаче, стрийминг услугите определено имат потенциал. Човек може много по-лесно и евтино да използва актуален хардуер и да не инвестира големи суми в скъпи компютри. И докато още може да е малко рано за масовото навлизане на стрийминга на игри, то постигнатото дотук определено показва, че те ще са готови за голямата сцена съвсем скоро.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*