Контролирайте сигурността на бизнеса си от всяка точка на света

В киното доста често главните герои са на ръба на закона. Поредицата от култови филми за Агент 007, „Бандата на Оушън“, „Жега“, „Да изчезнеш за 60 секунди“ и много други, привличат интереса на многобройни зрители години наред. Но колкото и да е вълнуващо, когато това се случва на екрана, в реалния живот страховете на собствениците и мениджъри на бизнеси с физически обекти съвсем не са „като на кино“. Неслучайно повишаването на сътрудничеството между мениджърите по сигурността на частните организации и правоохранителните органи е една от топ тенденциите в този сектор за 2020 според списанието Security magazine.

Физическата сигурност на обектите на всяка организация е един от основните й приоритети и мениджърите често срещат затруднения в опазването на имуществото и безопасността на служителите и посетителите. Затова все по-важно става те да могат да получават в реално време информация какво се случва във всяка точка, където фирмата или организацията развива дейност.

И точно на този етап обичайно повечето мениджъри се сблъскват с един ключов проблем – необходимостта да направят първоначална инвестиция в технологично оборудване, както и да наемат специализиран IT персонал, който да проектира, изгради системите и след това да се грижи за изправността им.

Добър вариант за решаване на това затруднение е използването на система за облачно видеонаблюдение, каквато предлага на своите бизнес клиенти технологичната компания А1. Решението Video Security се предоставя с IP камери, чрез които клиентите на услугата могат дистанционно да виждат какво се случва в и около техните обекти. Те могат да проследяват кадрите от камерите в реално време, както и да достъпват записите 24/7, през мобилно и десктоп приложение. В случай на рисково събитие, като закриване на обектива на някоя от камерите, например, мениджърите получават аларми. Самите записи се съхраняват на отдалечен сървър, където са защитени от кражба и манипулация, като дори има възможност за резервираност на услугата – всички изображения се предават и записват едновременно в два независими центъра за данни на A1 на две различни географски локации, което допълнително повишава сигурността.

Освен за бизнес организации, услугата за видеонаблюдение се оказва подходяща и за предотвратяване на потенциални вандалски прояви на обществени места и от нея вече се ползват редица български общини, сред които Монтана, Раднево, Казанлък и други.

Това, което обичайно притеснява компаниите при въвеждане на такива промени, е схващането, че високотехнологичните решения за сигурност са „запазена марка“ на големите компании. Но облачното видеонаблюдение опровергава този начин на мислене, тъй като се предлага в няколко пакета, подходящи за различни по размер бизнеси и разнообразни икономически сектори. Едно от приложенията, които се открояват, е възможността системата да разпознава автомобилни номера, което би могло да е от голяма полза за търговски центрове, медицински заведения, бизнес сгради, които имат нужда от стриктен пропускателен режим на прилежащия си паркинг.

Друга хай тек особеност на услугата е опцията за преброяване на хора, разпознаване на пол, възраст и настроение на преминаващите. Тази функция би била полезна и отвъд сферата на сигурността, като добавя стойност и към маркетинговите усилия на търговските вериги, например.

Всички IP камери с услугата разполагат с интелигентни функции и регистрират възникнали събития по предварително зададени критерии. При идентифициране на такова събитие, системата автоматично изпраща съобщение до клиента. Той сам може да избере при какви събития да бъде известяван, като отчита своите собствени нужди, например при навлизане в зададен периметър, или засечено движение.

Едно от ключовите преимущества на времето, в което живеем, е това че с помощта на технологиите можем да сме сигурни, че всичко в бизнес обектите ни е под контрол, независимо в коя точка на света се намираме в този момент. В същото време вече можем по-спокойно да се наслаждаваме на екшъните на големия екран, без да ни минават мрачни мисли – ами ако се случи и на мен?

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*