„Жокера“ – за дребните хора и мълчаливото мнозинство

„…Питате ме дали ми минават черни мисли през главата…

…Та през главата ми други мисли не минават… “

Жокера

Едва ли може да се говори за изненада, когато на 9 февруари тази година Хоакин Финикс пое оскаровата статуетка за участието си във филма „Жокера“. Сред „Златния глобус“ и наградата на БАФТА, присъждането на престижната награда на американската киноакадемия си беше чиста формалност. Допускам, че брокерите от Лас Вегас, за които всичко, което става по света е залог, не са давали голям процент за успех на конкурентите на Финикс. След като спечели „Златният лъв“ на венецианската Мостра,  филмът на режисьора Тод Филипс премина през световните екрани подобно на булдозер като се превърна в шестия най-печеливш филм за 2019 и застана на 31-ва позиция в класацията за филми с най-висок бокс офис, с печалба, възлизаща на повече от един милиард долара.

Колосалните цифри не бива да ви изненадват, защото „Жокера“ наистина е впечатляващ шедьовър на седмото изкуство и ако не сте успели да го гледате, докато се излъчваше на голям екран, то имате възможност да се насладите на прекрасната игра на Финикс директно у дома си. Във време, в което ни призоват да спазваме социална изолация А1 Xplore TV е на линия, за да помогне.

За целта трябва да разполагате с ТВ услуга от А1 с технологията А1 Xplore TV. В секцията Видеотека освен „Жокера“, ще откриете и други хитови заглавия от мартенския филмов каталог. Функциите на платформата за спиране на пауза и продължаване са наистина удобни и дават повече свобода, а фактът, че в рамките на 48 часа можеш да гледаш световен кинохит директно у дома си с кристално качество и то колкото пъти искаш, е супер възможност. Така ще можете да преповатряте сцени от филма, а повярвайте – има много такива, които си заслужават да се гледат повече от един път.

С 11 номинации за статуетката „Оскар“, „Жокера“ е блестяща комбинация от печеливши компоненти, които излизат извън рамките на конвенционалното и комерсиално кино. Историята е изцяло ориентирана към съдбата на един от най-големите злосторници от каталога на DC Comics. Разказът проследява поредицата от събития, които превръщат един невзрачен неудачник в жертва на социалната система и дава логично обяснение на трансформирането му в лидер на масовото недоволство. Филмът до известна степен може да разочарова най-младите зрители, тъй като няма персонажи със светещи очи, нехаещи за гравитационните закони и бълващи енергийни потоци, способни да предизвикат експлозии и разрушения.

Жокера „Жокера“ – за дребните хора и мълчаливото мнозинство А1 Блог

снимки: Александра филмс

„Жокера“ е далеч от лековатия дух на комиксовите приключения, макар, че неговият персонаж е антагонист на Супермен (отсъстващ от екрана, естествено). Става дума за многопластова драма, потапяща зрителя в света на средностатистически несретник, който няма избор. И когато е опрян до стената, той се превръща в свиреп отмъстител. Силата на разказа е, че избира герой, който зрителят може да срещне всеки ден, и който със своята обикновеност, посредственост и психическа неустойчивост може да бъде колега, съсед или бизнес-партньор.

Наред с необичайната за супергеройското повествование гледна точка, филмът е забележителен и присъствието на Хоакин Финикс. Гаднярът-престолонаследник от „Гладиаторът“, е на върха на актьорското си умение, натрупано с участието си в над 50 филма. Има сценарии, които са направени по поръчка, изляти по мярка и генетично адаптирани за определени актьори, чиято цел е престижно признание. „Жокера“ предлага такъв уникален шанс на Финикс. Неговото участие е истинско предизвикателство за професионалист, и личното ми мнение е, че по пътя към своя “Оскар”, той трябваше да преодолее не само останалите номинации (Адам Драйвър, Антонио Бандерас, Джонатан Прайс и Леонардо ди Каприо,) но и досегашните два Жокера – иконичния Джак Никълсън (1989) и оскаризирания за поддържаща роля Хет Леджър (2008).

По време на церемониите и награждаванията Финикс даде думата на гневния си персонаж от „Жокера“ в последователните си уникални речи посветени на климатичните промени, расизма и правата на животните като се превърна в „прогресивното момче на Холивуд“. Индустрията открай време не обича забъркването на революционните политически идеи за социална правда с кинобизнеса, но очевидно празникът продължава, защото неотдавна бе обявена подготовката за продължение на историята – „Жокера 2“.

Dalt е автор в Cinefish.bg

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*