Време е да работим сигурно и спокойно от къщи

Хлебопекарят навярно няма друг избор, освен да отиде на смяна в хлебозавода, но много от съвременните професии позволяват работа от разстояние – от дома, от хижа, от хотел край морето. Днес особено актуален е въпросът как да приложим този подход лесно, безопасно и удобно. Важно е да не забравяме, че сигурността е най-важна.

Смутните времена са рай за мародери, измамници и изнудвачи. Това важи с пълна сила и в уеб-пространството.

Безжичната мрежа

Едно от най-важните неща при дистанционната работа е да се използва защитена безжична мрежа. Реално почти всеки има в дома си своя собствена, „заключена“ мрежа, но все пак не е изключено човек да попадне в ситуация, в която не може да разчита на нея. В тези моменти е критично да не се поддаваме на изкушението да се свързваме към безплатни, „свободни“ Wi-Fi точки. Това си е жива покана за неприятности.

Хубавото е, че много от смартфоните могат да изиграят ролята на мобилен Wi-Fi рутер в случай на нужда: Android устройствата имат функция за превръщане в локална Wi-Fi мрежа. Наличието на достатъчен капацитет пък може да спаси работния ден, че и цялата работна седмица. Ако все пак бъде изчерпан, винаги може да се купи допълнителен пакет мегабайти.

Но за да не се стига дотам, А1 предвиди 10 000 МВ допълнителен мобилен интеренет на максимална скорост за своите клиенти. Това е част от кампанията за дигитална солидарност, която телекомът поде с началото на извънредното положение.

За тези, които съвсем целенасочено ще се изолират в отдалечени пространства, мобилният интернет през мобилен рутер е отлично решение. Интернетът е в джоба навсякъде: в гората, на планина, край морето.

работа от разстояние Време е да работим сигурно и спокойно от къщи А1 Блог

Писма по актуални теми

Имайки надеждна и сигурна връзка, вторият важен принцип е да се поддържа „здравословна доза подозрителност“ към всички пристигащи съобщения по най-актуалната тема. Критичността към всякакви „горещи“ писма е от огромно значение. Ясно е коя е най-често използваната дума днес. Трябва обаче да сме готови да разпознаем електронните писма, които я развяват с цел да ни измамят.

Писмата с опити за измама обичайно стряскат: те претендират да носят „извънредни“ новини, „спешни“ инструкции за работа в новата обстановка, „важни предупреждения“ и всякакви стряскащи заглавия. Могат да заплашват: че ще трябва да платим солена сума някому, че ще ни прекъснат тока или друга важна услуга. Индустрията на кибер-измамите (както и на реалните) разчита на това – на страха и паниката. Затова всичко, което ни „предупреждава“, „алармира“ и стряска трябва да се гледа с известно съмнение.

Особено подозрителни трябва да сме към писма, които изглеждат като да идват от важна институция или авторитет – например от Министерство на здравеопазването, Световната здравна организация, МВР или СДВР, полицията и др. Преди да побързаме да отворим подобно съобщения, трябва да сме пределно наясно, че тези институции използват съвсем друг тип канали за комуникация с обществото – масовите медии.

Внимателни трябва да сме и с писма, които се представят за идващи от шефа, от ИТ директора, от фирмата по ИТ поддръжката. Точно в момента е много възможно да циркулират подобни коресподенции. Но също толкова вероятно е те да идват и от находчив измамник. Затова много внимателно трябва да се вглеждаме в съпътстващите данни на всяко подобно писмо – час, изпращач, домейн. Каква е вероятността, например, системният ни администратор да ни пише от електронен адрес в домейн като, да речем, gearmail.com? Червената лампа трябва да светне веднага.

Фирмени комуникации

Много съществено е да помним, че при работа в корпоративната система използването на VPN не е автоматична защита от атаки. Виртуалната частна мрежа е защитена фирмена комуникация само дотогава, докогато всички отдалечени компютри в нея са защитени. Ако един домашен компютър бъде овладян от киберизмамник, това е „широко отворена врата“ за нападение към корпоративната мрежа.

А овладяването на индивидуалния компютър обичайно разчита на наивността на неговия собственик. Почти не се правят в днешно време атаки с разбиване на пароли. Разчита се сами да си ги дадем, съвсем доброволно, в някой „фишинг“ имейл.

работа от разстояние Време е да работим сигурно и спокойно от къщи А1 Блог

Тук е мястото да напомним, че за сигурността на фирмените инфраструктури А1 предлага „сигурност като услуга“. Това е комплексна система за защита, включваща 9 компонента. Обхваща защита на електронните пощи, защита на уеб-трафика, предпазване от DDoS атаки, IPS, както и особено важните в момента управление на мобилните устройства, управление на крайните точки на достъп, мониторинг и управление на кибер-събития. Този набор от решения може да се използва „от облака“, във вид на услуга, и е особено полезен за средни и по-малки фирми, които нямат ресурса да изградят сами всички тези системи за своята компютърна мрежа.

Комфорт в домашния офис

работа от разстояние Време е да работим сигурно и спокойно от къщи А1 Блог

След всичко казано ето и няколко идеи за по-лека работа дистанционно.

– График за самодисциплина: това е навярно най-трудно за тези, които не са работили дистанционно – да се самодисциплинират. Създаването на график е голям помощник. Ако човек сам си разпише правила – например на всеки час работа да си осигурява 10 минути почивка, то самодисциплинирането става лесно.

– Комфорт пред компютъра: ако досега той е бил пренебрегван, защото пред домашния компютър стоим относително кратко, сега ще прекарваме повече време там и трябва да направим така, че да не ни болят гърбовете, ръцете, главите. Удобната височина на бюрото не напряга ръцете. Това е важно, за да не си докараме възпаление на сухожилните каналчета на китките (тендовагинит). Коригирането всъщност касае височината на стола.

– Екраните и мониторите: те трябва да се калибрират за изображение, което е спокойно „като картина“. Много внимание трябва да се отдели на взаимодействието на екраните и околната светлина, особено ако се смесват дневна и изкуствена. Това може да доведе до очен спазъм, в резултат на който човек вижда „двойно“ или най-малкото размазано. Ако човек забележи подобен проблем, трябва да реорганизира работното си пространство. Това може да означава да пусне пердета или щори или дори да премести бюрото си.

– Краката: докато в обичаен работен ден сме в обувки 9-10 часа, то у дома обикновено ходим с чехли или пантофи. Те може да са комфортни за ходене вкъщи, но при продължителен престой да се окажат несгодни: например не топлят достатъчно, не поддържат крака при досег с твърди настилки като паркет и т.н. Резултатът може да започне с болки в ходилата и да стигне до болки в коленете, таза и дори гръбнака.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*