Как да дезинфекцираме смартфона си

Човек и добре да живее, рано или късно излиза в хоум офис заради епидемията от коронавирус. Ако може да се каже, че от случващото се ще излезе нещо добро, това със сигурност ще бъде по-голямото внимание, което всички започваме да обръщаме върху личната хигиена. Разговорът за миенето на ръцете – и защо за бога трябва да го водим отново в 21-ви век – е широко отразена тема в медиите.

Имаме обаче един „крайник“, за чиято хигиена се грижим значително по-малко. Добре де, може и да не е формално погледнато част от нашето тяло, но обикновено сме свикнали до такава степен с него, че трудно бихме могли да си представим живота в отсъствието му – смартфонът ни.

Опасен ли е въобще смартфонът в тази ситуация

Хората се начетоха на какво ли не и в тази битка с невидимия враг вече започват да стават мнителни. Мръсен ли е въобще смартфонът? Е, вероятно всеки може да даде отделен отговор за своето си устройство сам. Зависи как го пазим. И все пак – естеството на любимите ни джаджи е такова, че няма как да ги защитим напълно.

Докосваме с ръце дори и когато сме навън. Докосваме и лицата си с тях, за да говорим с близки, приятели, роднини и колеги. В днешното социално-изолирано време говорим по-често от обикновеното, защото нямаме възможност да се виждаме очи в очи толкова често.

Именно затова предприемането на предпазни мерки не може да навреди. А както показва и тежкият опит от съседни на България страни в борбата с коронавируса – няма такова нещо като твърде много хигиена.

С какво да почистваме смартфона си

Първо – не мокрете устройството си. Дори и тези от тях, които са защитени срещу „вода“, обикновено са защитени срещу пръски и влага, но не и срещу чешмата. Спиртът също може да нанесе вреди на смартфона ви, затова в никакъв случай не прибягвайте до него.

Решенията, които се препоръчват, са две. Първото е да използвате мокри кърпички с ниско съдържание на алкохол. Oт Аpple официално обявиха, че кърпичките са позволени и не би следвало да предизвикат повреждания по техните iPhone-и. В същото време обаче категорично не съветват хората да използват избелващи препарати, както и кърпички с абразивни повърхности. Това може да нанесе щети на устройството, които не се покриват от гаранцията.

Другите производители засега не дават насоки, но американският телеком AT&T издаде кратък наръчник за почистване. В него се препоръчва използването на дезинфектант на алкохолна основа, съдържащ 70 процента изопропил (isopropyl). Той трябва да се напръска на мека кърпичка (подобна на тези за почистване на очила), с която деликатно да се почисти устройството.

Специално внимание трябва да се обърне на факта, че смартфонът трябва да бъде изключен и да не е включен към захранването, докато това се прави. Върху кърпичката трябва да се сложи съвсем малко дезинфектант. Ако тя е твърде мокра – влагата в разтвора може да нанесе повече щети.

Колко често трябва да се дезинфекцира смартфонът

Колкото е необходимо, съобразно това как се използва и колко често се е оказвал върху повърхности, които може и да не са напълно чисти в момента. Препоръчва се това да се случва всеки ден, ако продължавате да ходите на работа и трябва да го оставяте на повърхности, до които имат достъп много хора. Разбира се, същото важи и ако го предоставяте за използване от друг човек.

Ако обаче прекарвате повече време вкъщи, работейки дистанционно или докато сте в отпуск – едва ли има нужда от параноично чистене всеки ден. А причините да останете вкъщи сега са повече от всякога. А1 се грижи за забавлението на клиентите си на ТВ услуга с над 200 канала безплатно, а за тези на мобилни услуга – с 10 000 МВ интернет на максимална скорост.

Затова – най-добре ограничете излизанията си навън в обозримо бъдеще, а това на свой ред ще намали и нуждата от дезинфекциране на смартфона. Това е ново предизвикателство, но ще се справим заедно. Защото сме #ОтговорниЗаедно.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*