5 интересни технологии, които са задължителни за новите автомобили

Дигиталните технологии постепенно навлизат навсякъде в ежедневието. В това число попадат както домовете, така и автомобилите. И наличието на тези технологии в колите дори се оказва сред решаващите фактори в избор на автомобил.

Това показват резултатите от проучване на JD Power от миналата година. 76% от притежателите на автомобили казват, че искат в следващата им нова кола да е наличен и гласовият асистент, с който са свикнали в домовете и смартфоните си. Хората не искат да учат нова технология и искат всичките им настройки и данни да са достъпни и в колата.

Освен това 60% от хората казват, че наличието на гласов асистент в дадена кола ще има роля в решението дали да я купят или не. И докато проучването се концентрира върху гласовите асистенти, те далеч не са единствената нова техноогия, която се превръща задължителна за потребителите. Ето още няколко, които все повече хора биха искали да имат в колите си.

Свързани приложения

Вече все повече производители предлагат приложеня за автомобилите си. Чрез тях техният собственик може да следи състоянието на колата си, да я отключва от разстояние и др.

Очакванията към тези приложения постепенно стават по-големи. В това число влиза възможност да се резервира час за сервиз, помощ при проблем, на пътя и др. Освен това могат да са и по-удобна алтернатива на традиционния ключ, когато са инсталирани на съвместим смартфон.

Повече взаимодействие с телефона

Неофициална статистика изчислява, че човек докосва смартфона си около 211 пъти на ден. Милиарди хора по целия свят разчитат на смартфона си за комуникация, работа, забавление, навигация и т.н.

Хората искат всичко това да може да продължи и докато шофират. И тъй като все още много автомобили не предлагат подобна възможност, хората използват масово телефоните с една ръка докато шофират. Рисковете от това са пределно ясни.

Те могат да се намалят, ако автомобилът и неговата мултимедийна система имат по-добра взаимосвързаност с телефона. Технологии като Mirrorlink са стъпка в тази посока и улесняват използването на любимите приложения директно на дисплея на мултимедийната система. Някои коли могат да „четат“ на глас текстовите съобщения и да позволят на шофьора да продиктува отговор. Тези и други подобни функции в колата са все по-наложителни в ерата на мобилните комуникации.

По-лесно паркиране

Паркирането е една от най-досадните задачи за шофьора. За едни търсенето на място е изнервящо, а за други – самите маневри са трудни.

Някои коли вече предлагат автоматично или поне асистирано паркиране, а други подготвят и функция да комуникират помежду си и да си споделят къде има подходящи свободни места. Всичко това ще е от голяма полза в градовете.

Камери

Наличието на камери в колите вече също се превръща в необходимост. Те са от полза за много случаи. От помощ при паркиране и маневриране в тесни пространства, до повече сигурност на пътя.

Вече има и не малко случаи, когато камерите на паркирани автомобили се оказват от голяма полза за разкриване на престъпления около тях. А от по-приятна гледна точка, някои спортни коли вече имат и камери, които да се използват за запис при каране на писта, който да се споделя след това с приятели. Ползите от камерите са много и разнообразни и затова ще са все по-често срещани в колите.

Повече сигурност

Сигурността на пътя изисква най-вече вниманието на шофьора. Но все пак има много технологии, които може да му помогнат в различните ситуации. Автоматично спиране, предупреждаване за обекти в сляпата точка, автоматично заобикаляне на препятствия, адаптивно окачване, анализ на пътната обстановка чрез камери и изкуствен интелект. Това са само част от разработките, които стават все по-масови в автомобилите.

Други новости може да са полезни и за хората около автомобилите. Например система, която следи за велосипедисти и предупреждава хората в колата да не отварят вратата. Някои системи дори за кратко заключват вратата, когато велосипедистът е в опасна близост.

Това са само част от технологиите, които можем да очакваме постепенно да навлизат във все повече нови автомобили. А тяхното развитие неминуемо ще отвори вратата и за още нови разработки и идеи, които да превръщат автомобилите в интелигентни суперкомпютри на колела.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*