А1 Guard – заедно можем да защитим възрастните хора

Независимо дали правим ревю на ново устройство и интересна нова услуга, или пък разглеждаме новостите в света на новите технологии, в този блог гледаме да отделяме емоционалната страна на въпросите от професионалната. В днешната тема това е много трудно. Докато светът е обхванат от коронавирус пандемията, има група хора, които се възползват от човешките страхове за свое собствено облагодетелстване.

Не може да не сме емоционални, когато говорим телефонните измами. Те менят своя облик, но нрава си – не. В различните периоди телефонните измамници бяха катастрофирали близки. После станаха инкасатори, инспектори и прочее държавни служители. Накрая се превъплътиха дори в мними полицаи, които уж разследват измами.

В разгара на сегашната криза, възрастните са заплашени не само от вируса. Очакват се нови опити за измама, свързани с пандемията. Именно затова сега стартира безплатното приложение A1 Guard. С негова помощ може да защитим възрастните си роднини от опити за измама.

Защо го правим  

„В периода на пандемията на COVID-19 е възможно да се появят нови сценарии за телефонни измами – участниците в престъпните схеми могат да се представят за доброволци от групи за подкрепа, лекари, които търсят пари за лечение и изследвания, възползвайки се от страха на хората.” сподели  главен комисар Христо Терзийски от ГДНП, докато подготвяхме официалния старт на приложението. Вярваме, че като технологична компания правим това, в което сме добри – обръщаме се към дигиталния свят за помощ.

С помощта на новите технологии можем да платим сметките си онлайн, да пазаруваме и дори да продължим да „ходим“ на работа, макар и от вкъщи. Един коронавирус не може да ни спре. Затова с технологично решение като А1 Guard ще можем да пресечем и тежък проблем като телефонните измами.

Целта тук не са печалби. Приложението е напълно безплатно за всички потребители. Могат да използват както наши клиенти, така и такива на други оператори. А1 Guard е създаден, защото има нужда от него.

Как работи А1 Guard

Това е приложение, което идва в две форми – за управляващ и за защитен номер. Управляващият потребител определя т.нар. „безопасен списък“, съдържащ до 30 номера, които могат свободно да се свързват със защитения абонати получава нотификация при всяко входящо обаждане от непознат номер към Защитения, което е извън този списък.

Управляващият номер може да ползва смартфон с операционна система Android или iOS. Изискването за защитените номера е да разполагат с Android устройство, а в случай че ползват стационарен телефон на А1, iOS устройство или такова без операционна система, то те могат да използват функциите на приложението чрез предварителна инсталация на безплатен номер 1441.

Процесът изобщо не е труден. Пълната информация за него е достъпна на официалния сайт на приложението. Там ще откриеш отговори и на най-често задаваните въпроси, както и инструкции за инсталирането му.

Бъди част от решението

Ако имаш близки или роднини, които считаш за уязвими от подобни атаки, сега е моментът да ги защитиш. Нека не допускаме епидемията от коронавирус да прерасне в епидемия от телефонни измами.

Има и още начини, по които можеш да помогнеш. Сподели твоя собствен опит от преживяна телефонна измама и ние ще я публикуваме на сайта на А1 Guard, за да предупредим други потенциални жертви.

Ако положим взаимни усилия, всичките им истории ще лъснат наяве. Възрастните хора няма бъдат подлагани на този стрес, а вие ще бъдете спокойни за тях. Днес, с наложените от пандемията ограничения, понякога е трудно да бъдем с тези, на които държим. Не можем да ги видим лично и да ги успокоим, че всичко е наред. Затова можем да се погрижим за тях от дистанция – с A1 Guard.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*