Можем ли да се предпазим от „бърнаут“

Защо все повече млади хора днес страдат от “бърнаут”? Как стана така, че дигиталните технологии уж трябваше да направят живота ни по-лесен, а в крайна сметка ни довеждат до прегаряне? Има нещо, което трябва да направим за себе си – и трябва да го направим сега: дигитална хигиена.

Беше 10:30 вечерта в уюта малка пицария всред студената зимна вечер и бавно дояждахме закъснелия десерт от закъснялата си вечеря със свидна приятелка, която не бях виждала очи в очи от няколко месеца. На стола до нея дежуреше чантата й. Oтвътре леко стърчаха два телефона – личен и служебен. Докато говорехме, служебният сегиз-тогиз „дрънкаше“. От време на време тя ме прекъсваше с припряно „чакай малко“, грабваше смартфона, прочиташе нещо набързо, натракваше нещо още по-бързо и нервно буташе телефона обратно в чантата. След това двете се мъчехме да възстановим последното изречение, което сме си казали, и продължавахме разговора.

Петя е само един от множество хора, за които работата е постоянно и навсякъде, дори в 10 вечерта по средата на важен личен разговор. За нея и много други като нея изглежда нормално да пишеш служебни имейли или оферти посреднощ в спалнята, рано заран още преди ставане, събота и неделя по време на шопинг или пикник. Днес, в условията на пандемия и призив за всеобща социална изолация, много други хора са в положението на Петя.

Връщам се назад във времето и се опитвам да си спомня кога загубихме яснота къде е границата между личния живот и работата.

Аз съм от онази порода човеци – обичам си работата много и я преживявам. Ако съм оставила статия без заглавие, сънувам как редя буквите му. Ако през деня съм имала интервю с хора, чиито къщи и домашни животни са изгорели в пожар, вечерта плача у дома.

И все пак ми се струва някак извратено да четеш служебна поща вечер в 10:30. Та и да бързаш да отговаряш, прекъсвайки събеседника си многократно. Мога да го приема, ако има нещо извънредно, разбира се, но не и ако е постоянна практика, всяка вечер, седмици, месеци наред.

Технологичното въоръжаване

бърнаут Можем ли да се предпазим от „бърнаут“ А1 Блог

Когато се появиха първите лаптопи, производители ни уверяваха, че ето, човек вече може да работи много по-пълноценно и по-ефективно. Убеждаваха ни колко страхотно скача производителността на труда, когато можеш да оползотвориш времето на чакане на летището в работа, вместо в протяжно „кибичене“. Уверяваха ни, че е божествено да се отървеш от досадното задължение да ходиш всеки ден в офиса и вместо това да можеш да работиш по пижама от дома си… или от терасата си в крайморския хотел… или от стаята си във високопланинската хижа.

Практиката да се дава служебен лаптоп първо бе само за избрани. Изглеждаше, че това са най-важните клечки в офиса. Един вид, те са благословени от висшето шефство да им се дава мобилен компютър, защото са много специални. „Простосмъртните“ работници оставяха настолните си компютри на бюрото в края на деня и отиваха да пият бира, ритат футбол или да излизат с половинките си. Чак по-късно вече и по-обикновените служители започнаха да получават работен ноутбук, та гордо да отнесат работата си у дома.

Някъде по това време започнаха да набират скорост и смартфоните. Видя се колко е лесно да изпратиш отговор на писмо – не е нужно да вадиш лаптопа, да го разгъваш, да тракаш… Не е нужно изобщо да носиш онази тежка чанта с мобилния компютър и всичките му „такъми“. Хората започнаха да пишат и отговарят по всяко време – късно вечер, рано сутрин, в неделния следобед…

Въпрос на очаквания

Така неусетно стигнахме до положението, в което задачи, които в общия случай могат да изчакат до 9 часа на следващия работен ден, се вършат в 22:30 у дома, или още с отварянето на очите заран. По времето, когато трябва да сме със гаджета на кино, със своите съпруги или съпрузи в прегръдка, със своите деца на масата, с книга в ръка на възглавницата или пък с приятели на пикник…. ние работим.

Работодателите, въоръжили своите служители с мобилен компютър и/или смартфон, очакват работниците да са готови на работа по всяко време. И работещите хора не могат да откажат. Нали затова са тия служебни компютри и телефони?!

Прегряването на прага

Накратко – работата превзе личния живот. Измести семейството, приятелите, хобито, да не говорим за почивката. Съзнанието е ангажирано с работните задачи 24/7.

бърнаут Можем ли да се предпазим от „бърнаут“ А1 Блог

Когато човек е млад и има сили, това не го безпокои“. Той живее с усещането, че има сили дори да работи денонощно, без да спи. Има чувството, че изобщо не е драма да си пиеш бирата с приятели и да си цъкаш имейли с  шефа.

Ала продължителното обсебване от работата рано или късно води до онова състояние, когато човек „прегрява“. Наричат го „бърнаут“, но аз предпочитам по-простичното „прегаряне“ или „претоварване“. Когато човек е обсебен от нещо постоянно, без почивка, много време, съзнанието рано или късно „прегаря“. И, също като прегорялата манджа, белята е… дълготрайна.

Естествено, не можем да виним работодателите (много). В крайна сметка те искат това, което искаме и всички ние като хора в ежедневието си – максимален ефект с минимална инвестиция. И е нормално да очакват да сме постоянно на линия за работа, щом са ни дали служебен телефон и лаптоп.

Не можем да видим и джаджите – те са просто куп електроника, която прави това, което искаме от нея.

Дигитална хигиена

Ние самите сме тези, които трябва да очертаят границата между личния си живот и работните си ангажименти. Ние трябва да определим отново параметрите на работния ден.

бърнаут Можем ли да се предпазим от „бърнаут“ А1 Блог

Да можеш да отграничиш служебните задължения от личния си живот е въпрос на своего рода „дигитална хигиена“. Нейната липса е също толкова опасна колкото и липсата на физическата хигиена – обличането на домашни дрехи вкъщи, храненето от отделна чиния и др.

С други думи, дори и да не усещаме натоварване от среднощното писане на служебни мейли, пак е важно да знаем да спрем: да определим момента, в който работните задачи си остават „в офиса“, а човек се потапя в своите собствени занимания. В 9 вечерта таблетът е за гледане на смешни клипове заедно с приятели с бири в ръце, но не за скициране на проект за клиент. В знойния следобед на плажа край морето телефонът е за упътване на идващите по брега приятели, а не за проверка на нова оферта за купувач. В 7 сутринта мобилният компютър може да е за чат с роднини от другия край на света, които привършват работния си ден, но не за четене на „нощна“ служебна поща. Тя може да почака до 9 ч.

Накратко, нека джаджите ни бъдат средство за по-добър и приятен живот, а не за претоварване до степен на прегаряне.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*