Ще победят ли технологиите телефонните измамници

А1 Guard e високотехнологичният отговор на заплахатa

Телефонните измами са едно от грозните явления, които съпътстват живота ни от години насам. И макар полицията да отчита повишена ефективност в противодействието им, едно е сигурно: Ало-измамниците са много креативни и винаги се възползват от създалите се ситуации, за да променят „репертоара“ си от роли и превъплъщения. Днес заплахата е ясна – COVID-19 и продължаващите му ефекти върху здравето, и върху икономиката на страната.

Докато държавата и бизнесът са в трескава работа по мерки за справяне с тежката ситуация, телефонните измамници актуализират сюжетите си, с които обичайно атакуват възрастни хора. Те им искат пари за освобождаване на колетни пратки, съдържащи лекарства, ваксини или предпазни средства срещу вируса, или се представят за лекар, който им съобщава за близък или роднина, за чието лечение от коронавирус са необходими средства. Толкова е тъжно е, че те – както и вирусът – се прицелват именно в едни от най-уязвимите хора в нашето общество.

Вирус, срещу който обаче има решение

Аналогията с вируса обаче е само донякъде правилна. Докато срещу упорития коронавирус, причиняващ COVID-19 все още няма ефективно лечение, то за телефонните измами вече имаме технология, с помощта на която можем да се противопоставим. С помощта на А1 Guard, първото по рода си у нас мобилно приложение за предотвратяване на телефонни измами, обажданията от непознати номера до възрастните хора могат да бъдат филтрирани, така че да се намали рискът те да станат жертви на престъпниците.

Приложението е разработено от А1, но може да се ползва от всички – без значение на кой мобилен оператор са клиенти. Целта му не е да се печелят пари. Напротив – освен всичко друго, то е и напълно безплатно. Телекомът го разработва съвместно с Министерството на вътрешните работи от няколко месеца, но избухналата криза с коронавируса наложи по-бързи действия. Така, само седмица след началото на извънредното положение, А1 Guard вече беше наличен в Google Play Store за Аndroid устройства и в Аpp Store за iOS.

A1 Guard Ще победят ли технологиите телефонните измамници А1 Блог

Как всъщност работи приложението

Услугата А1 Guard се състои от две роли – една за управляващ номер и една за защитен. Управляващият номер може да защитава до 5 защитени номера. Създава се безопасен списък с телефонни номера, които могат да се обаждат на възрастния човек. Тези номера могат да са до 30 на брой, без да се включва управляващият номер, който също има тези права. Тези номера могат да говорят с възрастните ни роднини без никакви ограничения.

Какво обаче става, ако човек получи обаждане от номер, извън безопасния списък. Това зависи от потребителите. Те могат да изберат различни опции – да блокират напълно тези обаждания или направо да се пренасочат потенциално опасните обаждания към управляващия номер. Това практически прекъсва пътя на ало-измамниците до възрастния човек. Третата възможност е обажданията от номера извън безопасния списък да се получават от защитения абонат, но с предупредителни, специално зададени мелодия и картинка.

Независимо коя опция е избрана, управляващия абонат винаги получава известие за всеки опит за входящо обаждане от номер извън безопасния списък до защитения абонат.

A за възрастните със стари или стационарни телефони?

А1 Guard може да помогне и на тях. Възможно е управляващ абонат ползващ приложението да се свърже както с мобилен телефон без операционна система, така и със стационарен телефон. Заради технически особености, задължително условие е такъв защитен абонат  да бъде част от мрежата на А1. Инсталирането в тези случаи е в три стъпки, които не са никак трудни. Първо – след като управляващ абонат добави в профила си защитен, той трябва да набере кратък номер 1441. Той също е напълно безплатен. Второ – въвежда се номера на управляващия абонат, последван от символ #. И трето – след като бъде прослушан въведения номер, трябва да бъде потвърден с бутон „1“.

След обработване на заявката, управляващият абонат ще получи потвърждение за успешното сдвояване, а другия номер вече ще може да ползва А1 Guard като защитен абонат. Инсталирането на приложението пък е още по-лесно. И все пак – ако има проблеми, екипът на А1 е винаги на линия за да съдейства.

И все пак – ще победи ли технологията телефонните измамници

Трябва да се даде отговор и на въпроса от заглавието. Едва ли някой може да се ангажира с пророчески способности, но заявката на А1 Guard е за един много успешен продукт, при това с много благородна цел. Може би трябва да се върнем към аналогията с вируса. Борбата срещу него и срещу телефонните измами е въпрос на единство, упоритост и дисциплина. Въпрос на това да се ангажираме лично със защитата на слабите и уязвимите. С живота, здравето и спокойствието на хората, които са ни дали толкова много.

Ако го направим, и телефонните измами, и новите им превъплъщения покрай кризата с коронавируса (а и самият вирус), един ден ще бъдат само лош спомен. Спомен за проблем, с който сме се справили успешно.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*