Как можем да бъдем полезни за обществото по време на пандемия… и не само

Миете ръцете си по 20 пъти на ден и избягвате масови събирания на хора на публични места. Използвате маска и дезинфектант и спазвате физическа дистанция. Но какво друго можете да направите, за да помогнете на хората и общностите, засегнати от пандемията от COVID-19, освен да следвате основните насоки за безопасност за себе си и своите близки? В тази статия даваме няколко идеи как можем да бъдем полезни за обществото и да сме част от решението на глобални проблеми като настоящия, свързан с разпространението на коронавируса.

Направете дарение в подкрепа на борбата срещу COVID-19

COVID-19 създава нови нужди – от медицинските и обществените здравни потребности, през големия финансов натиск върху всички организации с нестопанска цел. Те се нуждаят от повече ресурси за справяне с проблема, а икономическата несигурност може да откаже дарителите.

Ако имате възможност, направете дарение в подкрепа на борбата срещу пандемията COVID-19. Даренията могат да бъдат в полза както на лечебни заведения, така и в подкрепа на организации, които обслужват уязвими групи от населението. От 26 март Министерството на здравеопазването стартира DMS кампания в подкрепа на българските медици, работещи в условията на COVID-19. Можете да дарите 1 лев с изпращане на SMS с текст DMS SOLIDARNOST на кратък номер 17777. Друг начин да подкрепите каузата на Министерството е да платите своята сметка онлайн през мобилното приложение Моят А1 или през сайта A1.bg. Така от една страна ще бъдете отговорни, спазвайки препоръките за физическа дистанция, а от друга – ще може да дадете своя принос в борбата с коварния вирус. Като част от кампанията за дигитална солидарност, телекомът дарява по 1 лев от всяка фактура, както и 1% от плащанията, извършени през дигиталния портфейл А1 Wallet. Със събраната сума ще бъдат закупени специализирана медицинска апаратура и техника, предпазни средства с най-висок защитен клас, както и всичко друго, от което спешно се нуждаят болниците в условията на разпространяващата се коронавирусна инфекция. Българският Червен кръст обяви национална благотворителна кампания за набиране на средства „Заедно срещу коронавируса“ в подкрепа усилията на Националния оперативен щаб за справяне с епидемиологичната ситуация. Фондация BCause и Проект #ЗАДОБРОТО също организират активна кампания за справяне със спешни нужди при кризата COVID-19 в България. Дарените средства се използват незабавно за осигуряване на допълнителна медицинска апаратура, обзавеждане и оборудване на болнични помещения, а разходите могат да бъдат проследени в описанието на кампанията.

Станете доброволец към организации, които предоставят социални услуги

Много от редовните доброволци, особено тези, които са изложени на по-висок риск поради възрастта им или здравословното състояние, ще трябва да ограничат обичайните си ангажименти през следващите седмици. Това ще затрудни нестопанските организации, които разчитат на тези доброволци и то в момент, когато потребностите и ангажиментите нарастват.

Отделяйки от най-ценния ресурс – личното време, можете да попълните важна празнина в дейността на организацията и да подкрепите общественополезна кауза. Платформи за доброволчество като TimeHeroes дават възможност да откриете мисии, които се нуждаят от своите герои. Можете да бъдете полезни по разнообразни начини – от дистанционно обучение и споделяне на знания и умения до работа като кризисен съветник на гореща линия. Отскоро функционира и сайтът за набиране на доброволци в подкрепа на Националния кризисен щаб към Министерски съвет. Можете да се регистрирате за участие в доброволческите дейности за преодоляване на разпространението на COVID-19 в зависимост от вашите умения, свободно време и района, в който се намирате.

Не забравяйте, че дори и да нямате възможност да допринесете към работата на дадена организация, пак можете да бъдете в подкрепа на обществото. Предложете помощ на по-възрастен съсед, като напазарувате продукти от първа необходимост, дезинфекцирайте общите части на кооперацията, в която живеете или просто изчистете снега пред входната врата.

Вашият глас е важен – застъпвайте се за хората и организациите, които се нуждаят от подкрепа

Ако прегледаме социалните мрежи, веднага ще стане ясно, че обществото е ангажирано с проблема. Но всъщност хората не са сигурни какво могат да направят, за да помогнат. Част от проблемите в настоящата ситуация са твърде мащабни и от такова естество, че не можем просто да се справим с тях индивидуално. Единността, екипната работа и действия са тези, които ще дадат реален ефект.

Споделяйте информация с хората около вас, с приятели, колеги, близки – в телефонен разговор, в социалните мрежи или по друг канал за онлайн комуникация. Дайте гласност за това как хората могат да си помагат взаимно в периода на социално дистанциране. Бъдете добрият пример. Споделете възможностите за доброволчески инициативи и насоки как всеки може да помогне. Социалната ви ангажираност може да мотивира и други да се включат с благотворителни активности. Дистанцията е необходимо да бъде физическа, но сега е моментът “разделени да бъдем заедно“.

И не забравяйте, че не е нужно да сме изправени пред такива глобални кризи, за да бъдем добри, съпричастни и да си помагаме. Открийте своята кауза и я развивайте ежедневно, а не само в критични времена.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*