Как да поддържаме връзка с възрастните хора от разстояние

Темата за коронавируса е навсякъде. И напълно разбираемо. Човечеството отдавна не се е сблъсквало с такава пандемия.

Не е изненада, че най-уязвими към тежко боледуване от COVID-19 са възрастните хора. Но независимо в коя група попадаме, сериозността на проблема и опасността от вируса не бива да се подценяват.  Дори да спазваме стриктно мерките за безопасност, то изведнъж

Заедно с риска от коронавирусна инфекция, идва и рискът от самотност 

Да, изключително важно е да подходим отговорно и да ограничим до минимум излизанията си навън, но социалното дистанциране не трябва да означава изолация или самота. „Социално дистанциране“ е може би най-използваната фраза в последните няколко седмици. Но правим ли разлика между „дистанциране“ и „изолация“? Социално дистанциране определено не означава социална изолация и наличието на вирус не трябва да ни принуждава да бъдем сами или да оставим близките си хора сами.  В това отношение най-уязвими отново са възрастните. Родители, баби, дядовци. Трябва да пазим възрастните, но също така да имаме предвид, че социалната изолация може да има отрицателно въздействие както върху имунитета, така и върху психичното им здраве.

Сега, повече от всякога, хората трябва да останат свързани. Затова ви споделяме няколко идеи и съвета как можете да поддържате връзка с родителите, бабите и дядовците от дистанция. Със сигурност ще е забавно, а определено ще бъде и полезно.

Възползвайте се от технологиите

Facebook, Skype, FaceTime, Zoom… Съществуват десетки онлайн платформи за видео връзка със семейството и приятелите. „Е, да, ама баба ми не може да използва Skype.“ Кога, ако не сега, ще имате достатъчно време, за да я научите как да го ползва? Минете един бърз курс по „основи на информационните технологии“ и им покажете как да използват смартфон, компютър или таблет. Използването на скайп е напълно по силите на по-възрастните и не бива да ги подценяваме. Всъщност, ще се изненадате колко добре могат да се справят хората с технологиите, когато имат мотивация. Да, понякога трябва да обяснявате по-бавно и по-внимателно, но резултатите са възможни. Инициативата „Интернет за всички“ на А1 доказа, че дори и хората от третата възраст могат да се научат на работа с компютри. Сега е добър момент да поставите възрастните си роднини и на „информационна диета“ – преглед на новините 2-3 пъти дневно. Постоянното слушане на информация за коронавируса, особено и с оглед на вихрещите се фалшиви новини, може да донесе излишно безпокойство.

Обаждайте се по телефона

Ако възрастните във вашето обкръжение не са толкова технологично настроени, доброто старо телефонно позвъняване също върши чудесна работа, за да повдигнете духа на възрастните си близки, които са далеч от вас.  Тук е важно да имате едно на ум, че телефонните измамници отново са се активизирали и този път използват пандемията в сценариите си.  Можете да предпазите близките си възрастни роднини чрез приложението А1 Guard. То е напълно безплатно за абонати на всички мобилни оператори, както и за клиентите на стационарни услуги от А1 и може да бъде свалено от Google Play Store и Apple App Store. С него може да следите непознатите номера, които звънят на абоната, който защитавате и да предотвратите потенциална измама.

Карайте ги да се чувстват полезни

Измислете задачи, върху която да работят. Например, може да преминете кулинарен курс при баба си по телефона или чрез видео уроци, или пък да помолите дядо си да ви даде съвет как да поправите стария си тостер. А сещали ли сте се да ги помолите да ви дадат списък с любимите си песни, филми или книги? Това е чудесно вдъхновение и за двете страни.  Какъвто и да е начинът, каквато и да е причината, не забравяйте да поддържате връзка с близките си хора, особено с тези, които са социално дистанцирани. Благодарение на технологиите, които са заели такова голямо място в живота ни, това е напълно възможно.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*