7 тенденции при мобилните приложения

Преди години, първите мобилни приложения започнаха като доста семпли апликации, но вече се превръщат във все по-сложни и задълбочени софтуерни разработки. Днес те са милиони и постоянно привличат вниманието на потребителите с най-различни идеи и предложения.

Според данни на компанията BuildFire, през 2019 г. потребителите прекарват средно от 90% от времето си със своя смартфон в използване на мобилни приложения и игри. При това не става дума само за социалните мрежи. 49% от потребителите отварят поне по 11 различни приложения всеки ден. Обикновено хората използват по около 30 приложения през месеца.

Бизнесът с мобилни приложения също расте. Прогнозите са, че той ще генерира 189 млрд. долара през 2020 г. А с развитието на хардуера на смартфоните, възможностите пред приложенията стават все повече. Android и iOS устройствата също получават все повече нови технологии, които дават възможност на създателите на програми да интегрират повече функции и идеи. Ето и някои от тенденциите при мобилните приложения, които ще се развиват през тази година.

Изкуствен интелект

Очаквано, вече цялата индустрия постоянно говори за изкуствен интелект и неговите най-различни възможности. Вече има и доста приложения, които използват интелигентни алгоритми, за да разпознават желанията на потребителите, да обработват снимки и т.н. Тази тенденция не само ще продължи да е водеща, но и ще става все по-основен фокус на приложенията.

Интернет на нещата

Свързването на телефона с умни гривни, часовници и всякакви други сензори и устройства също се превръща в част от ежедневието. С увеличаването на популярността на IoT и сензорите за тях, ще има и все повече приложения и услуги, които да се възползват от технологията. Например приложения за следене на здравни показатели, анализ на въздуха и др.

Умен дом

Разбира се, смартфонът е и идеален помощник за умните домове. Вече има и доста приложения за универсално дистанционно (особено ако телефонът има инфрачервен порт), чрез които може да се управляват не само телевизори, но и климатици, уредби, осветление и т.н. А с навлизането и на умната бяла техника, смартфонът и приложенията за него са идеален контролен център на умния дом.

Адаптивни функции и интерфейс

Това е тенденция, която още е слабо развита, но набира сила. Тя включва в себе си няколко разклонения. Едно от тях е интерфейси на приложенията, които да могат да се адаптират според формата и размера на екрана. Например при сгъваеми смартфони или модели, които поддържат разделянето на дисплея на различни зони. Друга тенденция  е възможността на приложението да научава интересите и навиците на потребителя и да извежда на по-предно място функциите, които най-често използва.

Instant Apps

Това също е тенденция, която тепърва набира инерция. Тя позволява някои приложения да се пускат веднага, без да се налага да се теглят и инсталират. Разбира се, има и своите ограничения. Методът е подходящ за по-малки и леки приложения, но не и за по-сложни разработки. Все пак е удобен начин за потребителя да пести място на телефона и да има и достъп до иначе удобно за него приложение.

Плащания и сигурност

Смартфоните постепенно се превръщат и в предпочитано разплащателно средство. Приложенията за дигитални портфейли намират идеално място в смартфона, не само за онлайн разплащания, но и за плащания в традиционните магазини. Конкуренцията в този сегмент ще продължи да става все по-оспорвана. Всичко това върви ръка за ръка и с подобренията при сигурността. Повишената сигурност при приложенията ще има голям приоритет.

Beacon технология

Beacon технологията използва сензори, които изпращат сигнали до телефона, обикновено през Bluetooth. Тя може да се използва за най-различни неща. Например да разпознава движението на потребителя в магазин и кои продукти е взел със себе си и да бъде таксуван, когато напусне сградата с тях. Или да получава повече информация за даден продукт, персонализирана оферта, ако задържи вниманието си по-дълго на него и др. Вариантите пред Beacon технологиите са много и ще има голям брой мобилни приложения, които ще се възползват от тях.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*