Какво да правим (и да не правим) по време на видеоконференция

Днес мнозина от нас работят дистанционно – стига същността на работата да го позволява, това е идеалното решение за времето на социалната изолация. Някои ще продължат да го практикуват и след падането на различните карантини и ограничителни периоди.

Затова А1, малко след началото на извънредното положение, също се включи с предложение за бизнеса, което да позволи на компаниите да работят и от вкъщи. Безплатното приложение за видеоразговори eyeson се предлага на клиентите, използващи Exoscale.

И все пак – ако общуването чрез видеоконференция е начинът да общуваме с колеги, партньори и клиенти, да провеждаме фирмени срещи и други корпоративни дейности, то има някои неща, които е по-добре да правим – и такива, които да избягваме.

Гледайте в камерата, когато говорите

Когато човек говори на останалите във видеоконференцията, трябва да направи усилието да забие поглед в малкото око на камерата срещу себе си. Въздействието е огромно. Онези, които го гледат, ще виждат поглед, отправен към самите тях, директно, „очи в очи“ – а това прави всяко изказване далеч по-въздействащо. Разбира се, всички сме изкушени да гледаме в екрана, в образа на човека, към когото се обръщаме. Ала от гледна точка на адресатите на нашето изказване това изглежда нелепо – те ще ни виждат как сме свели поглед надолу (или блуждаещ настрани).

Не се извинявайте

Възможно е по време на разговор с колегите да джафне кучето или да дойде детето да се гушне. Острата реакция обаче не прави добро впечатление. По-добре е да прегърнем детето, да позволим на този момент да се случи естествено. В края на краищата ние всички работим от домовете си и е толкова естествено да видим нещо от семейството на всеки колега.

видеоконференция Какво да правим (и да не правим) по време на видеоконференция А1 Блог

Запазете фокуса върху себе си

Неизбежно е да се чуе джафкането на кучето, рева на детето или стъпките на някой друг от семейството, но не е добра идея да развъртим камерата наоколо, та всички да разгледат стаята и околната ни обстановка.

Стойте спокойно

Има хора, които не могат да стоят мирно. Те постоянно тактуват с крак, люшкат стола си, тракат с предмет по масата. Това е дразнещо по време на среща на живо, а по време на видеоконференция е още по-неприятно. Интензивните движения безпокоят останалите участници в комуникацията. Освен всичко може да се получи „накъсване“ на движенията, което е още по-дразнещо.

Знак за искане на думата

Нелюбезно и невъзпитано е да прекъсваме събеседника си в жив разговор, а във видеоконференция е още по-неприятно заради техническите ограничения. Затова е хубаво разговарящите чрез видеовръзка да се договорят за знак, с който човек може да поиска думата, ако желае да се включи. Алтернативно може да се договорят да задават въпросите си чрез паралелен чат или Q&A сесия. Така всеки ще може да си каже каквото има нужда, но без да прекъсват говорещия.

Без заиграване с филтрите

Някои програми за видеоконференция имат възможност да се добавят филтри. Можем да се направим на сладко котенце или на картоф. Това може да е весело в компания от близки хора или колеги, с които сме се сприятелили, но не е добра идея за пред колеги от всевъзможни отдели.

Сигурността преди всичко

Не бива да се споделят ID-тата на срещите извън кръга на хората, които са пряко ангажирани в тях. Не бива да се допуска какъвто и да е вариант в срещата да попадне някой, който би слушал недобронамерено, да запише гласове, да направи снимка на екран. Затова трябва да внимаваме с кого и какво споделяме. Ясно е, че никой няма да сподели подобни данни преднамерено. Трябва обаче да се пазим от вероятно погрешно изпращане по чат до някой,комуто не е работа да слуша служебните ни разговори.

Изключване на микрофона

Добре е да изключваме микрофона, когато не говорим. Това е въпрос на удобство и уважение към събеседниците. Като се започне от неочаквана кихавица и се стигне до банални фонови звуци от тома – всичко това не е нужно да влиза в дискусията с колегите.

Близко до рутера

Колкото по-близо сме до рутера, толкова по-добре. Специалистите препоръчват да се избягва седенето в ниши и други затворени помещения – колкото повече материали трябва да преодолее Wi-Fi сигналът, за да стигне до компютъра, толкова по-голяма е вероятността да се загуби нещо. Резултатът – накъсан или губещ се глас и образ.

видеоконференция Какво да правим (и да не правим) по време на видеоконференция А1 Блог

Добро осветление на лицето

Това е нещо, за което рядко се сещаме. Ако обаче стоим на тъмно, вместо нас колегите ще виждат тъмно петно. Хубаво е да се избере място, което хвърля добра светлина върху собственото ни лице. най-естествено и ефективно е да се седи близо до или срещу прозореца. Друг вариант е да имаме имаме включена малка настолна лампа, която осветява и лицето.

Очила и екран

Който носи очила, добре е да намали яркостта на екрана. Отблясъците му в стъклата очилата могат да направят така, че да изглежда нелепо.

Довиждане

На излизане от дискусията е добре да си кажем „довиждане“ или „доскоро“. Естествено, че колегите ще видят, че напускаме стаята и без друго, но е въпрос на уважение към околните да кажем добрата думичка.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*