Дойде ли времето на 8K телевизорите

4K видеото вече е лесно достъпно навсякъде. Дори и повечето актуални смартфони могат да записват видео с тази резолюция. Междувременно индустрията вече гледа към следващата голяма стъпка – 8K резолюцията. Технологията е готова и вече си проправя път и към масовия потребител.

8K резолюцията е с четири пъти повече пиксели спрямо 4K резолюцията. Тя е 7680х4320 пиксела. Това е огромно количество пиксели, които означават много чиста и детайлна картина. Тя е равна на около 33МР, ако е снимка с фотоапарат. За сравнение, Full HD 1080p е едва 2 МР, а 4K е около 8МР.

8K резолюцията означава, че изображенията ще изглеждат много добре дори и на доста големи телевизори с над 70-инчови дисплеи. Но заедно с това идват и доста други предизвикателства и изисквания.

„Гладният“ 8K

Новият стандарт определено ще се хареса на почитателите на филмите, но той ще изисква от тях и доста допълнителни инвестиции. 8K увеличава пикселите четири пъти спрямо 4K, което означава и значително по-големи файлове. Освен това ще доведе и до значителен ръст на интернет трафика, ако подобно видео се стриймва по мрежата.

У дома също ще е нужен ъпгрейд. 8K ще изисква по-добър хардуер, който да се справя с обработката на толкова голяма информация. Не само от гледна точка на видеокарта. Нужен е и подобаващ кабел (минимум HDMI 2.1) и устройства, които да са съвместими с новия стандарт. За мониторите и телевизорите, разбира се, е нужен и дисплей, който да поддържа тази резолюция.

Сега ли е времето на 8K?

И, да, и, не. Отговорът е положителен за индустрията и създателите на съдържание. Работи се активно по нужното оборудване за създаване и обработка на 8K видео. Такова има и сега, но е доста скъпо. На пазара вече има и 8K телевизори, които са за най-големите (и заможни) почитатели на технологиите. Тези модели обаче са много скъпи в момента.

Разбира се, постепенно цената им ще започне да се понижава. Очакванията са, че през 2021 г. темпото на понижаване на цените ще се ускори. Все пак, известно време 8K ще бъде предлагана само от телевизорите от най-висок клас. Вероятно след година-две технологията ще започне да си проправя път и към средния ценови клас на телевизорите.

Някъде по това време тя ще започне да навлиза повече и при смартфоните. А с увеличаването на устройствата, ще се увеличи и наличното съдържание за 8K телевизори и дисплеи.

Именно тогава ще е и времето на 8K телевизорите и за крайни потребители. За сега технологията е все още твърде „млада“ и не е подходяща за масовия потребител, защото просто няма как да се възползва от пълния ѝ потенциал, а ще трябва да плати доста големи суми. В сравнително близко бъдеще обаче това ще се промени и 8K ще започне да навлиза все повече в ежедневието на всички.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*