Битката на приложенията за видеоразговори

В момента на стотици милиони хора по света им се налага да работят от домовете си. Физическото дистанциране обаче не означава, че трябва да има прекъсване на социалните контакти. Хората могат да ги запазят благодарение на интернет и множеството начини за комуникация, които той предлага.

Сред тях са и навлизащите видеоразговори. Приложения като Skype, Zoom, Google Hangouts и още много други, бързо се превърнаха в един от основните инструменти за комуникация на милиони хора. И то не само за кратки разговори, а за почти целодневни връзки с колеги, бизнес срещи, а в края на деня и „онлайн бар“ с приятели.

А1, малко след началото на извънредното положение, също се включи с предложение за бизнеса, което да позволи на компаниите да работят и от вкъщи. Безплатното приложение за видеоразговори eyeson се предлага на клиентите, използващи Exoscale.

Дигитализирането на срещите породи цял нов бизнес етикет, за който вече говорихме в предишните ни публикации. В същото време обаче, не по-малко интересно е да видим как се променя работната среда, с масовото навлизане на тези приложения.

Бързият възход

Докато ограничителните мерки не са проблем за интровертите, те са сериозно предизвикателство за екстровертите. А и за много работодатели и учители. Използването на видеочат приложенията се оказа много подходяща алтернатива за поддържане на контакт от разстояние. Той помага и на служителите да запазват близък до работния ритъм със сутрешна подготовка преди работа, виртуални срещи с колегите, включително и благодарение на видеоразговори с цели екипи.

Самите услуги също съзрязаха огромната възможност, която се появи за тях. Те бързо предложиха повече безплатни функции и по-ниски цени, за да привлекат и задържат потребителите, които да преобразуват в трайни клиенти. Така тези приложения се превърнаха в практически задължителни за ефективната работа на хората, които са свикнали да са в офис и между колегите си.

Отрезвяващата реалност

След като използването на приложенията за видеоконферентни връзки се превърна в норма, започнаха да валят и разкритията за техните проблеми. Накратко, сигурността на разговорите може би не винаги е на очакваното ниво. Приложението Zoom попадна най-много в полезрението, като се оказа с доста пропуски в сигурността и неясни описания на защитите си.

Други услуги предлагат по-специализирано ниво на сигурност, но те са предимно за корпорации и идват със съответните по-високи цени. Това ги прави неподходящи за малки и средни компании, особено в условията сегашната трудно предвидима ситуация.

И все пак, рискове винаги има, но като цяло те не изглежда да са твърде сериозни и разкритията в специализираните медии водят до тяхното по-бързо решаване.

Проучване на Morning Consult посочва, че 31% от американските потребители са използвали видеоконферентен разговор за връзка с приятели и роднини през март т.г. Очаква се броят им през април да е осезаемо по-голям. Дори и последните новини около проблемите със сигурността на някои от тези услуги, не води до сериозно разклащане на доверието към тях. 57% от хората казват, че вярват, че видеоразговорите им са достатъчно сигурни. 48% все пак споделят, че имат едно наум и известни притеснения, че могат да бъдат хакнати.

Последиците

От организацията Fight for the Future коментират, че осигуряването на криптиране от край до край на видеоразговори с много хора действително е трудна задача, но не и невъзможна. Тя очаква компании като Zoom да дадат пример в тази посока.

Със сигурност употребата на тези приложения и услуги няма да намалее. Напротив, има голяма вероятност дори и след като кризисният период премине, мнозина да продължат да използват подобни услуги доста по-често. Сега много компании и хора откриват ползите и удобствата на тези технологии и ще продължат да намират приложения за тях и когато дойде по-добрият период.

Това със сигурност ще направи тези услуги по-атрактивни и за хакерите. Особено в опитите им да прихванат компрометиращи интимни моменти на конкретни публични или корпоративни личности, както и просто да видят от първа ръка определени фирмени тайни. Затова и компаниите и потребителите трябва да имат едно наум за тези рискове и да не ги подценяват. Дори и базовите допълнителни мерки за сигурност ще са от полза, а постепенното усъвършенстване на услугите също ще ги прави все по-добре защитени.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*