Дигиталните плащания набират скорост в пандемията

Пандемията от коронавируса Covid-19 изисква доста допълнителни усилия от практически всеки човек. Едно от най-сложните предизвикателства за мнозина е спазването на физическа дистанция. Тя не е свързана само с другите хора, но и с множеството предмети, които заобикалят всеки човек.

Един от тях са парите. Банкнотите и стотинките преминават през много ръце и затова са смятани за сравнително рискови за пренос на бактерии. Много хора и компании осъзнаха този риск и потърсиха алтернатива. А тя е в безконтактните и дигиталните плащания, които бързо започнаха да привличат все повече внимание.

Ръст и предпочитания

Дигиталнтите плащания станаха основна тема в бранша. Компанията за разработка на различни платежни решения Mercury съобщава, че около 38% от потребителите виждат безконтактните плащания като бъдещето. Това е позицията им още преди да се развие пандемията.

България не прави изключение от тази тенденция. Именно затова А1 стана първият телеком в страната, който стартира собствен електронен портфейл – A1 Wallet. Той е достъпен както за потребители на Android, така и на iOS устройства и няма значение дали си клиент на А1 или не, за да го ползваш. Наскоро говорихме как всеки може да помогне в борбата с опасния вирус, използвайки приложението.

Изглежда до този извод стигат и хората в глобален мащаб, тъй като дигиталните плащания бележат рязък скок. McKinsey съобщава, че само в Италия през март т.г. дигиталните плащания са скочили с 81%. Отчитат се и резки скокове във Франция, Великобритания, Ню Йорк и Калифорния. А пред в. The Wall Street Journal анализаторската компания IDC отбелязва, че възходът на дигиталните плащания вече е факт и тези компании бързо се превръщат от екзотични в ключови. „Нашата мисия никога не е била от по-критично значение“, коментира Сри Шивананда, главен технически директор на PayPal.

Самите търговци също все по-активно приканват клиентите си и в нормалните магазини да използват безконтактни и дигитални плащания, казва компанията Bain & Co. пред CNBC. Анализаторите ѝ също очакват пандемията и призивите да се използват дигиталните плащания в крайна сметка да ускорят трайното навлизане на тези услуги в ежедневието на все повече хора. А призиви в подкрепа на дигиталните и безконтактните плащания по време на пандемията има в много държави по света, включително и от здравното министерство на Кения.

Дигиталното бъдеще на парите

Сегашната ситуация кара хората по-бързо да търсят алтернативи на традиционните пари и да ги откриват в дигиталните плащания. А това означава, че повече хора ще свикнат с тази технология и най-вероятно много от тях ще продължат да я използват и след пандемията.

Анализатори на Банката за международни разплащания (BIS) обявиха в началото на април т.г., че според тях, коронавирусът ще ускори навлизането на дигиталните плащания по света, но и ще мотивира дебат за дигитални валути, които да са регулирани от централните банки.

Анализаторите отбелязват, че според повечето учени, предаване на коронавирус през банкноти е малко вероятно. Много клиенти обаче предпочитат да не рискуват. Бързият отказ от хартиените пари обаче може да създаде проблеми за някои хора, особено сред по-възрастните и тези в райони с не достатъчно добра наличност на банки и ИТ инфраструктура, допълват специалистите.

Затова BIS очаква въпреки големия интерес към дигиталните плащания, те да не успеят бързо да изместят традиционните пари. Преди това да се случи ще са нужни доста дебати и анализи от централните банки, както и достатъчна увереност в сигурността на тези услуги срещу „голямо разнообразие от заплахи“. Едва тогава ще може да се говори за трайно преминаване към дигиталните плащания, но този процес вече се случва и ускорява заради пандемията.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*