5G роботите, които се борят с пандемията в Китай

Живеем във време, което – погледнато отстрани – за повечето хора сигурно изглежда като от страниците на научно-фантастичен роман. Никой от нас не си е и помислял, че човечеството ще се изправи пред глобалното изпитание COVID-19. Ежедневно ни заливат потоци информация и неизбежно до нас стига и някоя фалшива новина, създадена, за да всее смут сред обществото.

Общото между 5G и вируса

На обсъжданата напоследък 5G мрежа се приписват ред страховити въздействия и влияния, които обаче нямат нищо общо с истината. Затова в блога наскоро говорихме как да различаваме фалшивите новини от достоверната информация.

Противно на митовете, развитието на технологии от ново поколение и роботиката се оказват едни от начините успешно да се преборим с коронавируса – това се доказва и от нарастващия брой добри примери и практики.

За да помогнат в борбата срещу вируса в Китай, 5G роботи заемат работните места на хора, които иначе биха били изложени на риск от заразяване. До момента робо-служители са наети в болници, летища и търговски центрове в градове като Гуанджоу, Шанхай, Шиан и Гуян. Те следят за носенето на маски на обществени места, измерват телесна температура, дезинфекцират лечебни заведения и помагат на органите на реда в безопасното изпълнение на ежедневните им задължения.

5G робо-полицията мери температура

След избухването на COVID-19, компанията Gosuncn, която предоставя IoT продукти и услуги за умни градове, надгражда функционалностите на своите 5G роботи, за да подпомогне работата на полицейските патрули на първа линия. За да следи успешно заобикалящата я среда, 5G робо-полицията интегрира в себе си IoT, AI и облачни изчислителни технологии.

Тъй като ръчното измерване на телесната температура излага на потенциални здравни рискове органите на реда, технологичната компания оборудва 5G роботите си с пет камери с висока разделителна способност и инфрачервени термометри, способни да сканират температурата на 10 души едновременно в радиус от 5 метра. Ако се установи висока температура или отсъствие на маска, роботите изпращат сигнал до съответните власти.

Всичко това има е възможно благодарение на новите технологии. Роботите имат вградена функция за самоуправление, но могат да бъдат контролирани и дистанционно. Връзката между робота и неговият оператор се осъществява с 5G мрежа, като това позволява буквално мигновени реакции.

Именно такава връзка демонстрирахме и ние още в края на 2019 година, в нашата високотехнологична коледна 5G робо-тилница. Още тогава предсказахме в блога, че подобни технологии ще бъдат използвани, за да отменят хората от опасни задачи.

Hi-tech дезинфекция започва отново от Китай

През февруари в Китай започна работа по разработването на робот за дезинфекция. Спешната нужда на болниците мотивира техническия екип и в рамките на една седмица първият по рода си помощник вече е на работа.

Той може да дезинфекцира до 36 000 кв.м за един час, изразходвайки минимално количество дезинфектант и осигурява 360-градусово покритие дори в по-трудно достъпните части на помещенията. Ключовото за него е, че той е свързан с глобалната мрежа, благодарение на 5G връзка.

Макар проектът още да се развива, не е трудно да си представим големи групи от подобни роботи, които комуникират както помежду си, така и с управляван от хора команден център, използвайки 5G мрежата в Китай. Те ще обезопасяват огромни сгради за изключително кратко време. Това не е научна фантастика, а нещо, което ще се случи до седмици или – най-много – месеци. Темповете на работа в момента са изключително високи, заради опасността от COVID-19.

Освен в лечебните заведения, те ще бъдат полезни и в училища, офиси, производствени обекти и други обществени места, за да улеснят процеса по плавно възобновяване на работата и производството.

Още по темата

  1. Димитър says:

    Аз съм за 5g мрежата, но с уговорката минималния обхват на всякъде в България да бъде поне 4g. Все още има населени места където едвам хващам 3g като село Строево и местността между него село Труд и село Фазаново намиращо се в близост до Лозенец в Странджа планина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*