Геймингът по време на социална изолация

Неведнъж сме засягали темата за гейминга и постоянното развитие на този сектор. Електронните спортове се превърнаха в неизменна част от ежедневието на милиони хора по света и то от всяка възрастова група.

Организират се различни турнири в цял свят, като събитията се стриймват онлайн и се гледат на живо от стотици хиляди хора. Пример за такъв турнир са и финалите на А1 Gaming League. Големите финали през изминалата 2019 г. бяха гледани от над 120 000 души онлайн и на живо, а играчите си поделиха общия награден фонд от 20 000 лв.

За съжаление през последните два месеца светът се сблъска с глобалната пандемия около COVID-19, а с нея социалната изолация ни накара да стоим през повечето време вкъщи. Това наложи и промяна във формата на А1 Gaming League, като онлайн сезонът за провеждане на плейофите на този етап ще бъде удължен до края на месец юли, а финалите се предвиждат за провеждане през месец септември, по време на Aniventure Comic Con 2020.

Социалната изолация обаче не засяга само професионалните играчи и техните фенове, но и всеки друг, независимо в кой сектор работи. Работната среда на голяма част от хората е извън дигиталните технологии, съответно работата им не позволява тя да се извършва от вкъщи, докато трае извънредното положение. Освен че е изключително фрустрираща и водеща до редица проблеми, социалната изолация изправи хората и пред друго препятствие – справянето със скуката, докато сме затворени вкъщи. Това е и една от причините доста хора да обърнат поглед към електронните игри. Макар за този кратък период да не успеят да се превърнат в професионални геймъри, игрите със сигурност са интересно развлечение по време на изолацията.

Игрите, с които карантината не е толкова страшна

Независимо дали става дума за играене на компютърни игри по време на социално дистанциране или не, има игри, които могат да бъдат считани за истински класики и са подходящи за игра в домашни условия. Фокусираме се върху три от тях.

В момента спортни събития не се провеждат, а това означава, че магията на футбола не може да ни зарадва с нови емоции. Въпреки това има една игра, която в продължение на почти три десетилетия е играна от милиони хора по света. Да, става дума за футболния симулатор FIFA. Компютърната игра дава възможност всеки да се постави на мястото на футболен мениджър и да състави своя отбор от световноизвестни играчи, с които да играе във футболни турнири. Последната версия FIFA 20 включва интересен автентичен ритъм на любимата игра, като предлага още по-голям реализъм и детайли към геймплея. Ще ви даде усещането, че вие контролирате още повече всеки момент, в който играта очаква от вас да зададете темпото. Това са и част от най-добрите елементи от FIFA 20, като играейки, емоциите ви със сигурност ще се доближат до истинския спорт, а часовете прекарани зад монитора текат по-бързо.

Друга популярна класика, но от друг жанр, е Counter-Stirke. Дългогодишната поредица привлича хора, които обичат адреналина. Всеки, който обича предизвикателствата и иска да прояви креативност и съобразителност, би харесал тази игра, в която може да се превъплъти в „терорист“ или „контра терорист“. Последната версия на играта e CS:GO. Този вариант на играта се играе и на гейминг турнирите, включително тази игра е и кулминацията на финалите на A1 Gaming League, които през 2019 г. се проведоха и през 5G връзка. Играта се предоставя от една от най-популярните гейминг платформи – Steam. Докато сте вкъщи можете да играете с играчи от цял свят, да гледате професионални играчи или любители как играят в реално време с вградената стрийминг платформа, която програмата предоставя.

Друга класическа игра е LoL или League of Legends. Геймплеят предоставя възможност да отключите вашите стратегически умения и да развиете герои (шампиони), с които да защитавате вашата база. И тя както CS:GO може да се играе в отбори. LoL е една от най-популярните игри, които се играят по света. Двубоите грабват вниманието на феновете на електронните спортове с интересна графика, динамиката в геймплея и с желанието на играчите да се развият максимално бързо и да победят противниците си. LoL е интересен избор за всеки начинаещ играч, който търси развлечение в напрегнатата ситуация в момента.

В настоящия материал няма да се фокусираме върху мобилните игри, но те също се радват на впечатляващ потребителски интерес. Въпреки че мобилните игри имат да извървят още много път, докато пресъздадат емоцията от игра на десктоп или конзола, ясно видима е тенденцията за разработване на мобилни версии на вече популярни франчайзи за настолни компютри или конзоли.

Игрите като средство за социализация

Освен че са средство за забавление и разсейване покрай социалната изолация, игрите са отлично средство за социализация, дори обучение. Ако вземем за пример Conter-Strike:GO, в нея възможността за гласова или чат комуникация с хора от цял свят е възможна постоянно. По този начин освен бърза комуникация, може да се упражняват и различни езици, което е огромно предимство.

Много геймъри използват и различни други безплатни програми като teamspeak или discord в комбинация с CS:GO, където има възможност за текстова или гласова комуникация с още по-високо качество.

Ако виждате, че дадена игра ви се отдава изключително много – пробвайте в някой онлайн турнир, за да проверите на какво ниво сте. Може да се окаже, че това е вашата бъдеща професия.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*