iPhone SE – защо всъщност е толкова евтин

Медиите го нарекоха „eвтиния iPhone”, а милиони потребители от цял свят го очакваха с огромно нетърпение. Разбира се, думата „евтин“ е твърде относителна. За различните хора това може да означава радикално различни неща. Но пред цифрите трябва да замълчим – в момента тече кампания за предварителни поръчки на iPhone SE в онлайн магазина на А1, а цената му започва от 639,98 лв. в брой, при закупуване с тарифен план А1 Unlimited 5XL. Това е най-ниската цена за нов телефон с марка iPhone от години насам.

Какво се промени и как го постигна Apple? Притежава ли това устройство достатъчно добри характеристики, за да задоволи взискателните фенове на бранда? На тези въпроси ще трябва да дадем отговорите още сега.

Характеристики на като флагман

В iPhone SE се крие процесор А13 Bionic. Любителите на високите технологии може би ще се досетят, че с такъв е въоръжен и флагмана iPhone 11 и беше обявен като най-мощният, слаган някога в мобилно устройство на Аpple. Включването му в iPhone SE означава, че този смартфон няма да има проблеми с работата с натоварващи приложения и ще може да поддържа редица ъпдейти на софтуера си в бъдеще.

Смартфонът имат и изключително издръжлив дисплей – Retina HD е гаранция за високо качество и наситени цветове, а 4,1-инча са повече от достатъчно за страхотно видео изживяване. Много потребители отбелязват визуалното сходство на корпуса на iPhone SE с този на по-стари модели, като iPhone 5s и 6s например. Такова действително съществува, но приликите между тях свършват до там. Новият модел на Apple е направен от алуминий и подсилено стъкло, което го прави лек, удобен и същевременно здрав и устойчив на случайно надраскване.

Хитрости, с които Apple смъкна цената

Преди няколко години Тим Кук беше казал, че Аpple знае много добре кои са силните ѝ страни и кои са слабите. Те се борят за доминация по всички фронтове, а избирателно залагат на лидерство в определени сегменти. Точно тогава всички ги критикуваха, че не сложиха порт за слушалки, а сега безжичните модели се превърнаха в истински хит на пазара.

И днес iPhone SE показва, че няма интерес от някои битки. Броя на мегапикселите в камерата е един такъв пример. Макар вече да има устройства, които разполагат със сензори със забележителните 108-мегапиксела, новият iPhone избира далеч по класическа 12-мегапикселова камера. Тук трябва да си зададем въпроса – от какво всъщност има нужда средностатистическият потребител. Очевидно Apple не се прицелват в най-запалените любители на фотографията, но нима тази камера не е достатъчна, за да запечаташ всеки важен миг?

Има и нещо друго, благодарение на което iPhone SE e толкова достъпен. Всички компонентни, които са използвани в него вече съществуваха. Дори и малко бижу като процесора А13 Bionic вече е разработено. Компанията нямаше нужда да инвестира в нови разработки, а просто да извлече максимума от вече съществуващите такива.

Присъдата – ще се превърне ли iPhone SE в хит

Любителите на марката държат на високото качество и, в лицето на iPhone SE, те получават именно това. Този смартфон обаче може би има и друга цел. Смъквайки цената, той се насочва към хора, които досега не са притежавали устройство с бранда на Apple, защото са ги смятали за твърде скъпи или „бързо-остаряващи“, заради бясното развитие на технологиите.

Тези две притеснения отпадат с този модел. Той е на повече от достъпна цена, а мощният процесор означава, че ще продължава да поддържа софтуерни ъпдейти с години напред. Устойчивият на надраскване и пръски вода корпус пък доказва, че това не е устройство, което да бъде сведено до скъпо, но чупливо бижу. Това е готов за работа смартфон, който си има всичко необходимо, а и много повече.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*