4 съвета за дигитални родители под карантина

Строгите мерки за социална изолация продължават вече втори месец, а децата и родители се оказват заедно в домовете си за много повече време от обичайното. И макар да има индикации, че ограниченията се „разхлабват“, все още не се знае кога учениците ще могат да се върнат в училище.

Буквално за няколко дни българските учители успяха да се адаптират и учебният процес продължава в дигитална форма. Какви са резултатите от него ще се коментира много, но за това ще трябва да се изчака краят на кризата. Родителите обаче имат нужда от помощ и съвети сега, защото се оказа, че 24 часа на ден с децата е предизвикателство. Още повече, когато те не просто искат, но и трябва да прекарват толкова много време онлайн.

Следете за качеството, а не за количество прекарано време онлайн

Докато стоенето вкъщи си е практически задължително, няма как децата да бъдат изпратени да поиграят навън, освен ако не сте сред късметлиите с двор. Борбата на родителите да откъснат децата си от екраните се обърна на 180 градуса и сега те трябва да го правят, за да продължат образованието.

Затова сега не е моментът за класическите ограничения, тип „имаш още 1 час преди да ти взема компютъра“. Количеството време прекарано пред екрана неминуемо ще се увеличи. Това обаче не е задължително лошо. Има много игри, благодарение на които деца и юноши могат да развиват социалните си умения, да общуват с връстници и дори да упражняват чужди езици. Да, става дума за видеоигри. Има и много забавни и образователни сайтове.

Разбира се, на другия полюс са някои клипчета в YouTube, TikTok и тем подобни платформи. Те са истински крадци на време и нерядко децата могат да се загледат в нещо подобно. Затова – обърнете внимание на количеството, а не на качеството.

Добра стойка и почивки

Екранът понякога може да погълне децата. Както в преносен, така и почти в буквален смисъл. Освен че съществува риск от прекарване на твърде много време онлайн, важно е да се помисли и позата, в която децата го прекарват. Особено важни са грижата за гърба и за очите.

Първо – направете така, че децата имат удобно бюро или маса, на която да учат и да се забавляват. С лаптоп или таблет в скука не е решение, защото натоварва гърба. Уверете се и, че спазват добро разстояние от екрана, а не са „забили нос“ в него. За компютър или лаптоп – препоръчителното разстояние е около една ръка. Тоест мониторът трябва да бъде на такова отстояние, че да можеш да се протегнеш до него и да го докоснеш с върха на пръстите си. На всеки час пред екрана, те трябва да прекарат поне 15 минути в почивка. И то не от лаптопа към телефона и браузвайки във Facebook. Почивка без дигитален екран.

Направете си дневен график

Да, училището може да се е преместило онлайн, но това не означава, че децата трябва да загубят всичките си навици. Запазете доколкото се може рутината ви отпреди. Ставайте по едно и също време на деня за всеки учебен ден. Не е задължително това да бъде същото време като преди, тъй сега няма нужда от пътуване до сградата на училището. Важно е обаче да има достатъчно време, за да може детето да се подготви, а не да сяда сънено и в пижама пред компютъра.

Следете дали спазва почивките между часовете, за да се откъсне от устройствата. Направете обядът по поне приблизително едно и също време. Вкарването и на деца и на родители в подобен режим ще помогне на всички да минат през карантината по-лесно, отколкото биха могли иначе.

Занимания без екрани

Измислете си и някакво занимание без екрани – било то телевизори, телефони или компютри. Можете да играете на някакви настолни игри например, да рисувате заедно с децата си, да поиграете с тях и с техните играчки (може пък да се отрази добре и на Вашите нива на стрес). Тук е важно да давате пример. Ако и вие сте вечно навели глава в смартфона, колкото и интересно да е новото меме с ген. Мутафчийски, ще е трудно да направите забележка на детето за същото.

Ако нямате идея за нищо друго – то поне една вечеря без телефони е по силите на всяко домакинство. Това е възможност за всички да си поговорите за случилото се през деня. Това че сте в едно жилище, не значи, че сте забелязали всичко. Напротив – особено ако и вие работите от вкъщи, е много вероятно с изненада да научите какво се е случвало под носа ви цял ден.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*