Какво се случва с криптовалутите по време на пандемията

Криптовалутите са създадени с идеята да бъдат алтернатива на традиционните пари, но и да са „спасително убежище“, когато икономиката има трудности. Пандемията заради коронавируса Covid-19 създаде именно такава ситуация за глобалната икономика. Тя обаче е и възможността, която криптовалутите очакват, за да докажат на критиците си, че могат да реализират обещанията си.

„Точно затова е създаден Bitcoin”, коментира пред CNBC изпълнителният директор на инвестиционната компания Galaxy Digital Майкъл Новограц. Според мнозина привърженици на криптовалутите, в момента в много държави се „изсипват“ трилиони в различни валути, за да се подкрепя глобалната икономика. Толкова много пари за кратко време обаче ще доведат до обезценяването им и ще се създаде възможност за Bitcoin и криптовалутите да покажат своите предимства, смятат те.

Намерения и реалности

Тези твърдения звучат добре за почитателите на криптовалутите, но какво се случи в действителност? Bitcoin започна годината сравнително спокойно, но през февруари започна да записва растеж и дори прехвърли границата от $10 000. Към края на месеца обаче започна да става все по-видимо, че коронавирусът няма да остане само в Китай и предстои пандемия.

Цената на криптовалутата започна да се понижава и започна март с цена под $8700. А в средата на същия месец се срина до $4944. Сривът дойде паралелно с няколко дни исторически спадове и на световните фондови борси и особено тези в САЩ. Вместо да е алтернатива на случващото се на икономическите пазари, Bitcoin (и съответно и останалите криптовалути) всъщност последваха тенденцията и също записаха мащабни понижения.

От тогава досега Bitcoin възстанови част от позициите си и към последните дни на април е с цена от около $7500, като поведението е сравнително сходно с това на индекса S&P500, макар че според някои анализи представянето на криптовалутата е по-сходно с тази на цената на златото. Освен това се смята, че това е позиция на изчакване, тъй като за Bitcoin предстоят много динамични дни.

В свой собствен свят

На 12-ти май т.г. се очаква да се случи поредното намаляване на наградата за копачите на Bitcoin. Тази криптовалута е така създадена, че при достигането на определен брой блокове във веригата си, наградата, която копачите получават, да намалява на половина. Това се случва веднъж на няколко години, като предварителните сметки показват, че този път ще стане на 12-ти май 2020 г.

Именно затова се очаква, че в дните преди това, цената на криптовалутата ще расте. Това ще е така, защото копачите ще се стараят да извлекат максимума от последните по-големи награди. След това, за да постигат същите резултати, ще са нужни практически почти двойно повече хардуерни „усилия“.

За да продължат с развитието си и набирането на нови инвеститори и привърженици, криптовалутите също разчитат значително на конференции и множество срещи между хората. И макар досега криптосветът да изглеждаше отделен от останалия, сега именно реалният свят му пречи. Заради коронавируса всички тези конференции и срещи са отменени и макар да се компенсират чрез виртуални събития, инвеститорите точно сега не бързат с наливането на пари в нови, по-рискови сфери. Според анализаторската компания Blockfacts, парите в нишовите пазари сега са осезаемо по-малко.

Не всичко обаче е лошо. Според анализ на Chainalysis пандемията е изтрила 33% от приходите на измамниците, които използват криптовалути, съобщава Forbes. Това се е случило още в началото на март на седмична база. Коронавирусът действително дава и нови идеи на измамниците, но като цяло тенденцията е на значителен спад.

И все пак, още е рано да се каже, че криптовалутите се провалят в реализирането на целите си. Но не може да се каже и, че категорично успяват. Изглежда, че все още са в позиция на изчакване. Позиция, която сякаш им е комфортна и за сега не планират да се опитват да я променят.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*