Как да дезинфекцирате технологичните си джаджи

Въпросът с миенето и дезинфекцирането на ръцете, бравите у дома, контактите и ключовете вече е детайлно разгледан. Преди месец в блога обърнахме внимание и на дезинфекцията на смартфона, който напоследък си е естествено продължение на ръката… Е, приемаме, че вече сме level up по отношение на дезинфекцията и личната хигиена и спокойно можем да преминем към дезинфекция и на останалите си технологични джаджи, които, ако се замислите, също са в постоянен контакт с ръцете ни.

Всъщност почистването на устройствата не просто помага значително в защитата от коронавирус, ами ще подобри значително и работата на джаджите. И преди да преминем към същината, искаме да обърнем внимание, че почистването и дезинфекция са две различни неща.

Мокрите кърпи, сапунът и здравото търкане са супер, ако трябва да премахнете залепналата мръсотия или прах. За да дезинфекцирате обаче, трябва да използвате продукт, който съдържа достатъчно алкохол, за да убие потенциално вредните микроби. Ако искате ефективно да дезинфекцирате, имате нужда от почистващ спрей с поне 60% етанол или разтвор със 70% или повече концентрация на алкохол.

 Смартфони и таблети

Тук няма да навлизаме в подробности, защото както стана ясно, вече разглеждахме темата в блога. Основното, което трябва да знаете е, че за да защитите телефона или таблета си (особено екрана), трябва да избягвате груби почистващи препарати като белина, препарати за почистване на прозорци и други подобни. Те определено ще унищожат покритието на дисплеите и дори могат да оставят екрана ви мъглив.Можете да почистите вашия смартфон с дезинфекционни кърпички или да използвате дезинфектант на алкохолна основа, съдържащ поне 70% изопропил.  

Лаптопи

Изопропиловият алкохол или етанолът ще дезинфекцират клавиатурата и другите повърхности, които са често докосвани. Добре е да сте малко по-внимателни с екрана, особено ако не е стъклен, тъй като алкохолът и други химикали могат да унищожат покритието му.За да направите почистването пълно, можете да опитате да премахнете събралата се прах вътре в тялото на устройството, като го отворите. Тук обаче трябва да сте много внимателни, за да не повредите някой от компонентите на хардуера или корпуса на лаптопа докато го отваряте. Ако не разбирате от тази материя, по-добре не се заемайте с почистване на устройствата от вътрешната страна. Ако пък сте решили, че ще опитате – запознайте се първо със спецификите на лаптопа, потърсете видеа, които нагледно показват как се отваря вашата машина.  

дезинфекция Как да дезинфекцирате технологичните си джаджи А1 Блог

Клавиатури

Клавиатурите са консуматив, който не сменяме особено често. Това подсказва, че обикновено са покрити с микроби, мръсотия и пълни с прах и коса, а – да не се лъжем – и с трохи.За да почистите клавиатурата, извадете бутоните и ги почистете с влажна кърпа или четка. Можете да използвате прахосмукачка, за да почистите праха и трохите. Спиртът пък ще помогне за убиване на потенциално инфекциозни микроби. Почистването на клавиатурата ви не е полезно само от хигиенна гледна точка. Мръсотията се натрупва върху бутоните и премахването на всичко, което кара клавишите да „залепват“, ще накара клавиатурата ви да се почувства отново нова. 

Мишки

Принципът при почистването на мишката е същият. Тъй като мишката ви често контактува с вашата ръка, почистващите препарати на алкохолна основа са чудесни за убиване на бактерии и други невидими вредители.За трудно достъпните места можете да натопите клечка за уши или зъби с малко памук на върха в алкохол. Ключът е да почиствате мишката често, за да предотвратите натрупването на замърсявания и обезцветяването на пластмасата. 

дезинфекция Как да дезинфекцирате технологичните си джаджи А1 Блог

Слушалки

Едва ли ще ви изненадаме, ако кажем, че слушалките с тапа се замърсяват много бързо. За щастие почистването им е много лесно – влажна кърпа, памучни тампони, а както винаги, спиртът е идеалното решение, ако искате да дезинфекцирате напълно.Слушалките тип диадема са различни, тъй като не седят вътре в ушите. Как точно ще ги почистите зависи от материала, от който са изработени мидите. В много случаи бързото забърсване около ушните чашки с влажна кърпа трябва да е достатъчно, за да се отстрани мръсотията. За да ги дезинфекцирате, използвайте изопропилов алкохол върху твърдите повърхности и бутони. 

Монитори и телевизори

Повечето монитори и телевизионни екрани не са обект на често докосване. Ето защо те рядко са изработени от стъкло, което означава, че са далеч по-малко издръжливи от смартфон или таблет. Това обаче не значи, че не събират прах и микроби.За да не повредите трайно вашия монитор, трябва да го почиствате само с влажна кърпа. Избягвайте грубите почистващи спрейовe. Химикалите могат (и ще) повредят повърхността на екрана, оставят ивици и дори правят дисплея мъглив и труден за видимост. Тук трябва да обърнете внимание и на това, че при почистване трябва да сте внимателни с натиска върху екраните, за да не повредите някой от пикселите на устройството. Touch screen мониторите са стъклени и там почистването с препарат е позволено.  

Почиствайте джаджите си редовно

Ще прекарате по-малко време за почистване на вашите приспособления, ако не чакате вирусна пандемия, за да го направите. Освен това е много по-хигиенично да ги почиствате редовно. Това важи особено за джаджи като смартфони, таблети и лаптопи, тъй като те редовно са в контакт с ръцете ви.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*