Истории от една пандемия: Андрей Марчев, супермен от Бургас

Ние съзнаваме, че не сме на първа линия в борбата с коронавируса и независимо каква и къде е работата ни, сме в по-голяма безопасност от много други. И все пак и ние имаме нашата първа линия – колегите, които продължават да са на работното си място въпреки извънредната ситуация. Защото услугите ни са важни за всички – органите на реда, лекарите, всички други наши клиенти, които сега повече от всякога имат нужда от надеждна връзка и бърз интернет, за да работят и учат от дома, да се свързват със семействата и приятелите си и да се забавляват. И ние правим всичко възможно да им ги осигурим.

Разбира се, и ние, както всички, променихме начина си на работа. Много от нас работят от дома, докато други, въоръжени с допълнителни предпазни средства и мерки за сигурност, останаха на обичайното си работно място. Историите ни вероятно не са много различни от тези на останалите хора в страната и по света. Истории, които си заслужава да бъдат разказани. И ние ще го направим от нашата гледна точка, чрез нашите колеги и техните преживявания в условия на извънредно положение.

Андрей Марчев е сред хората, които избраха да останат на работното си място. Той е мениджър на магазин на А1 в Бургас. Макар да е в компанията от 3 години, на тази доста отговорна позиция е от 6 месеца – подходящ момент, нали?!

Какъв исках да стана и какво се обърка

Като дете Андрей бил притеснителен и не говорел много. Искал да стане пожарникар. По-късно обмислял и други поприща, но в крайна сметка се спрял на търговията и технологиите. Професията му помогнала да стане по-открит и доста по-словоохотлив – в работата с клиенти да можеш да говориш, а и да слушаш, е изключително важно. Смята, че е импулсивен и инат, като типичен Телец, и това му помага.

Та, какво се е объркало не знаем, но се радваме, че изборът му го е довел в А1. Щом е стигнал до ръководна позиция за толкова кратко време, явно нещата му се получават.

пандемия Истории от една пандемия: Андрей Марчев, супермен от Бургас А1 БлогЗа супергероите и суперсилите

Наясно е, че носенето на маска и ръкавици не те прави супергерой като Супермен – героят, който Андрей би избрал да бъде, ако можеше. Но те изправя пред сериозни предизвикателства – управлението на магазина в тази по-особена ситуация, следенето за спазване на мерките за безопасност от страна на клиенти и колеги, постигането на високи резултати.

Андрей обаче разполага със суперсила – екипът. За ролята на личния пример и отношението към хората в екипа се е учил от своите мениджъри, които са успявали да го „вдигнат на крака“ във всяка ситуация. Сега той на свой ред се опитва да направи същото за своя екип – да помогне на колегите си да се справят с извънредната ситуация и да постигат заедно целите си.

Преди и сега

За хората, които работят с клиенти, личният контакт е изключително важен. А той се осъществява трудно, когато всички са с маски и на няколко метра разстояние. Но Андрей и колегите му се справят. Какво друго се промени?

„Сега е още по-важно да се поставим в обувките на клиентите. Ситуацията е трудна за всички и дребни наглед неща могат да бъдат много по-силно заредени емоционално за тях. Затова не трябва да забравяме човешкия фактор, да мислим как да бъдем максимално полезни, независимо от обстоятелствата.“

Дали успяват? Явно да, щом клиентите се връщат при тях с удоволствие.

Вдъхновение дебне отвсякъде

Тайната за успех и за справяне с извънредни ситуации като настоящата пандемия и всички нови предизвикателства, според Андрей е да умееш да мотивираш себе си и околните. Харесва му разнообразието в работата и че в този бизнес винаги има нещо ново, което да научиш.

Вдъхновение той самият открива в семейството и четиригодишния си син, в слушането на AC/DC на път за работа, в историите на известни личности, като Стив Джобс и сър Алекс Фъргюсън, в спорта, в разговорите с колегите… Изобщо, в малките неща.

Андрей вече е набелязал следващите източници на вдъхновение – да се научи да свири на китарата, която са му подарили колегите му, и да скочи с парашут (вече е отметнал от списъка скок с бънджи). Пожелаваме му скоро да намери време и сили и за двете.

 

Снимки: личен архив

Още по темата

  1. Nevena Dimitrova says:

    Радвам се, че работя с колега като Андрей!
    Андрей- “Супермен от Бургас”-много яко!
    Анди, продължавай да се развиваш и следвай мечтите си! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*