eSIM – следващата стъпка към по-добра мобилност

В 21-и век всичко става много лесно, когато сложим „е“ отпред. Е-банкиране, е-услуги, е-плащане. Вече все повече услуги стават възможни дистанционно благодарение на подобренията в системите и преносимите апарати. Технологиите се развиват светкавично дотам, че дори някои хардуерни компоненти на устройствата ни се видоизменят драстично, дори се превръщат в дигитални. Пример за това е елиминиране на нуждата от физически SIM карти за смартфони и замяната им с виртуални. Точно така, настъпва ерата на eSIM.

Досега всеки знаеше, че свързването с мрежата на мобилните оператори, за да можем да провеждаме разговори и да сърфираме в интернет пространството, става чрез поставяне на физическа SIM карта в телефона. Техреволюцията премахна и тази необходимост чрез създаването на електронна SIM карта. Всъщност концепцията за новата технология се обсъжда от няколко години, но в края на изминалата година се появи активно на пазара в България. У нас услугата е достъпна благодарение на А1. Компанията е първият и единствен засега доставчик на мобилни услуги, който предлага иновативната технология в страната. eSIM предлага доста преимущества, като извеждаме три основни.

Лесно активиране

Потребителите с подходящи устройства се свързват с Wi-Fi, 4G/3G мрежа, следват няколко стъпки от менюто с настройки и накрая зареждат своя eSIM профил в смартфона, като сканират QR код, предоставен от оператора. eSIM профилът съхранява информацията, която е необходима за свързване и ползване на мобилната мрежа на оператора.

От тази новост могат да се възползват притежателите на актуалните модели на iPhone  – 11, 11 Pro, 11 Pro Max, XS Max, XS и XR; Samsung Galaxy – S20 Ultra 5G, S20+, S20, Fold и Z Flip. В средата на април своя дебют в България направи и новият модел на Motorola – сгъваемият  Motorola razr. Новото устройство поддържа само eSIM, което го прави революционен и в тази насока. Можете да научите повече за него тук.

Всички изброени устройства може да бъдат открити в онлайн магазина на А1.

Спестявате си доста главоболия

Въпреки малките си размери, с премахването на SIM чиповете първо пестим място от слот за поставяне на карта – особено полезно при смарт часовниците. Това ще осигури повече пространство за други компоненти и подобрения в бъдещите конфигурации на часовници и на смартфони.

Елиминира се риска от повредена или изгубена SIM карта, а в случай на откраднат телефон, данните от eSIM модема са защитени и са съхранени в системата на оператора за повторно активиране на друго устройство. В същото време услугата дава опция за проследяване на телефона.

Отпада и чакането за издаване и доставка на нова SIM карта – всичко може да се случи бързо само с обаждане по телефона.

Три са начините да ползвате eSIM – като единствена карта в телефона, като втора карта с друг номер (в комбинация с Nano SIM) или като допълнителна карта със същия номер на друго устройство. Още едно предимство е, че не се налага да носите повече от един телефон.

Потребителите, които имат нужда да ползват две SIM карти, но не желаят да носят две устройства, могат да съчетаят два номера с два различни мобилни плана в един смартфон от изброените по-горе модели.

Без загуби

С eSIM потребителите могат да зададат всички дистанционни заключвания, които са възможни и с традиционната SIM карта – блокиране при кражба или загуба на устройството, изпращане на заявка за блокиране на номера, забрана за избиране и др. Синхронизацията на контактите и други данни е възможна в облака, изисква време и интернет връзка, но чакането си заслужава.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*