Трябва ли ти „rugged“ смартфон?

Понякога на български ги превеждат като „издръжливи“, а друг път – като „екстремни“. Въпреки, че езикът ни е доста богат, не мисля че към момента имаме адекватен превод на английската дума  – „rugged“. Това се отнася за цял клас смартфони, който се отличава от останалите по една своя ключова характеристика – своята здравина. И докато край останалите ни устройства трябва да бъдем внимателни, за предпочитане е да ги снабдим и с калъфи и протектори, то rugged смартфоните са готови да понасят много големи „наказания“.

Това са устройства, които може да потопиш под вода, да изтървеш върху асфалта и да носиш със себе си без притеснение, дори когато си на излет в природата. Как обаче работят и кое ги прави толкова здрави? За кого са подходящи този тип устройства? Това са част от въпросите, на които ще потърсим отговор.

Какво ги прави здрави

Toва е комплекс от фактори, който до голяма степен зависи от конкретния модел и производител. Като пример може да използваме предлагащия се в момента смартфон в онлайн магазина на А1 – CAT S52. Още в дисплея на устройството прави впечатление технологията Corning Gorilla Glass 6, което го предпазва от надраскване. Отстрани е подсилен със здрава алуминиева рамка, а на гърба му откриваме гумирано TPU покритие. Освен за S52, това са типични характеристики за най-новите модели на CAT.

Благодарение на тази комбинация, устройството има забележителна удароустойчивост. Производителят тества тези смартфони, като ги потапя под вода (до метър и половина дълбочина) в продължение на 35 минути. Пуска ги многократно върху бетонна повърхност от метър и половина височина. Целта е не просто устройството да не се счупи, но и да няма дори драскотина.

Защо тогава всички устройства не са толкова здрави

Производството на такъв смартфон и щателното му тестване не са лесна задача. Особено като се има предвид, че CAT S52 продължава да има и стандартните характеристики за смартфон – 12 мегапикселова камера, 8-ядрен процесор, 64 GB памет, 4 GB RAM памет и т.н. Истината е, че не всеки производител намира за целесъобразно да инвестира толкова много средства в толкова много защити. Също така трябва да признаем, че не всички потребители имат нужда от такива устройства.

Висока степен на защита може да бъде осигурена и с помощта на редица аксесоари към смартфона, които са лесно откриваеми и се предлагат на достъпни цени. Има обаче и групи хора, които със сигурност могат да се възползва от такъв телефон. Любители на екстремните спортове, на излетите в планината, както и тези практикуващи професии в негостоприемна среда.

Един “rugged” телефон за всеки случай

Ако решите да не инвестирате в устройство като CAT S52, то пак може да се сдобиете с rugged телефон за използване извън удобствата на големия град. С услугата А1 Extra SIM например можете да свържете своя мобилен номер към две SIM карти, в две различни устройства. Може да имате обичаен смартфон за работа в града, но когато тръгнете на преход в планината, да вземете със себе си нещо като Nokia 800 Tough.

Toва е пример за класически телефон с копчета, който също спада към класа „rugged“ устройства. Батерията му може да издържи с дни, а докато сте в природата, ще е трудно да го счупите, дори и да се опитвате. В този ред на мисли – и за едно дете също ще бъде трудно да го счупи. Именно затова го препоръчахме и по-рано, когато говорихме за смартфони подходящи за деца.

Това са причините за тези устройства да има пазар, въпреки някои нестандартни техни характеристики. И макар да трябва да признаем, че не са за всеки потребител, със сигурност има много хора, които биха се замислили за такава покупка, след като се запознаят с тях.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*