Трикове за ефектни снимки, докато си стоим у дома

Изглежда, че мерките за ограничаване на пандемията започват да освобождават хватката си, но много хора ще предпочетат да ограничат излизанията от дома още известно време – докато се почувстват по-сигурно. През това време можем да се заиграем със снимане в домашна среда. Хубавото на този момент е, че можем да си позволим да експериментираме. Ето някои идеи за ефектни снимки у дома. Всеки мераклия може да се заиграе с тях и да изпробва; вероятно ще има много кадри, които няма да „струват пет пари“, но със сигурност ще има няколко фантастични фотоса!

Необикновените обикновени неща

Какво да снима човек у дома? Всяка вещ в дома може да бъде обект в красива фотография. Една “”проста“ кана с вода може да изглежда прекрасно. Стара пишеща машина, листата на домашните растения, парчета дърво – всичко може да бъде превърнато в шедьовър – с мъничко усилие. Дори водните капки по стъклото по време на дъжд могат да изглеждат омайно.

снимки у дома Трикове за ефектни снимки, докато си стоим у дома А1 Блог

Натюрморт фотография

Поставете маса близо до прозорец, за да можете да работите с естествена светлина. Хубаво е да има и плътни пердета.

Позиционирайте камерата под различни ъгли по отношение на светлината и експериментирайте как можете да промените изгледа. Като фон може да се използва чаршаф или одеяло, важното е да е едноцветно. Завесите могат да осигурят засенчване, да се регулират количеството светлина или да я разпръскват.

Като отражател може да се използва парче картон, върху който е залепено домакинско алуминиево фолио.

Естествено, много хора първо се сещат за цветя, но може да се използва практически всичко. Стари машинни части, инструменти, играчки, кукли, … Моментът е чудесна възможност да оставим въображението си да се развихри и да излезе отвъд типичната натюрморт сцена.

снимки у дома Трикове за ефектни снимки, докато си стоим у дома А1 Блог

Макро снимки

Имате ли макро-обектив за телефона си? Всъщност, дори и без такъв обектив понякога можем да направим необичайни и детайлни кадри, например с плодове, листа, чаши с вода или кубчета лед, например.

снимки у дома Трикове за ефектни снимки, докато си стоим у дома А1 Блог

За по-драматичен ефект, например при снимане на зелени листа, цветя и др., може да се използва масата край прозореца, като пердетата затъмняват задния план, а парче оризова хартия на прозореца ще „смекчи“ светлината, за да изглежда така, сякаш е използван професионален прожектор.

Лица и портрети

Който има до себе си търпелив модел, може да експериментира с портрети и прозорци. Прозoрецът – отново той – е отлична възможност за заснемане на лица, особено в облачно време, когато светлината е „мека“, разсеяна. Но не само това. Той може да бъде рамка за снимката, той може да се превърне в същински портал. Стига само да има въображение.

Начинът, по който боравим със светлината, начинът на осветяване на сцената и настройване на композицията може да бъде разликата между обикновената снимка и същинската художествена творба.

снимки у дома Трикове за ефектни снимки, докато си стоим у дома А1 Блог

И накрая, за да влудите фотографите, вземащи се насериозно, може да добавите един кратък ред: „снимано с телефон“. Хехе!

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*