5 съвета за по-добра киберсигурност при работа от разстояние

Работата от разстояние се превърна от лукс в необходимост за много хора по целия свят. Тя има своите предимства и недостатъци, както и някои особени предизвикателства. Едно от тях е киберсигурността.

Особеност на работата от разстояние е, че за връзката с колегите и обмена на служебна информация се разчита на обикновен интернет достъп и често на личните устройства на служителите. Това може да е проблем за някои компании, които работят с по-специфични данни. Фактът, че не са в офис, също може да действа малко по-отпускащо на някои служители и те да подценяват някои онлайн рискове. Няколко лесни съвета помагат за увеличаване на киберсигурността при работа от дистанция.

Криптиране на връзките

Повечето сайтове вече използват HTTPS връзка и криптират данните. Това обаче може да е безполезно, ако се използва Wi-Fi мрежа без парола. Затова е препоръчително да се проверят настройките на домашния рутер и да се активира WPA2 криптирането заедно с подходяща парола.

Отдавна мина времето, в което решения за сигурност на мрежата бяха само за големия бизнес. Един вариант е да се инвестира в програма като IKARUS wifi.security, с чиято помощ могат да бъдат защитени домашните мрежи.

VPN решения

Виртуалната частна мрежа – позната повече с английското си наименование Virtual Private Network (VPN) – е едно от добрите решения за криптиране на връзката независимо какъв интернет достъп се използва. То дава значително по-високо ниво на сигурността, но и тук трябва да се има едно наум. Наскоро няколко американски институции и органиации предупредиха, че хакерите също бързо са се адаптирали към променената ситуация.

Те са започнали активни кампании, които са насочени към търсене на уязвимости във VPN услуги и популярни платформи и решения за отдалечена работа. Затова VPN трябва да се разглежда като още една стъпка, а не като решение, което е достатъчно за пълна киберсигурност. В портфолиото на А1 също има такова решение – A1 Data VPN, като екипът ни се ангажира с 24/7 поддръжка и непрекъсваемост на услугата.

Имейл сигурност

Хакерите сега са особено активни и с традиционните фишинг кампании. Те използват ситуацията, за да изпращат повеждащи писма с новини за коронавируса или оферти за по-евтин софтуер и др. Някои фишинг кампании са по-сложни, като хакерите се представят за компании, банки и институции с различни заявки, предупреждения и призиви към получателите на писмата. Обикновено целта е препращане към предварително подготвен сайт за взимане на личните данни или пък се изпраща прикачен файл с вирус.

Затова всеки служител не трябва да забравя тези рискове и да не прибързва да изтегля файлове или да отваря линкове, които не са от доверен подател. Също така е хубаво да се сложи по-сложна парола за достъп до имейл профила. За всичко това може да се грижи и специализирана програма като IKARUS mail.security. С нея всички проверки се извършват автоматично, при това без услугата да се забавя.

Пароли и двустепенна идентификация

Говорейки за пароли, важно е да се използва една парола за един профил и тя да не се дублира на други места. Препоръчително е да се използва и мениджър на пароли, който ще генерира много по-сигурни кодове за използваните профили.

Вече много услуги и платформи предлагат и двустепенна идентификация. В портфолиото на А1 това може да се открие в IKARUS anti.virus, която е снабдена с вграден мениджър на паролите. Някои компании вече имат задължително изискване служителите им да използват подобни функции, която също осезаемо увеличава сигурността и затруднява хакерите.

Ъпдейт на всичко

И в заключение, колкото и да е тривиално, редовното инсталиране на всички ъпдейти е лесен и важен метод за отстраняване на откритите до даден момент слабости в сигурността на софтуера. Затова, преди човек да започне да работи от разстояние, трябва да провери за ъпдейти на всички програми, които ще използва, както и на операционната система на устройството.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*