3 начина, по които ще се промени работното място

Ако ни даваха по левче всеки път, когато някой в последните дни споменаваше, че светът никога няма да бъде същият… Е, нямаше да има нужда от други антикризисни мерки на правителството. Зад всяко клише обаче има и по зрънце истина. И сега, с края на извънредното положение в България, част от мерките остават до идването на по-добри дни.

Много хора свикнаха с идеята за работа вкъщи и не бързат да се връщат в офисите, а и самите компании не бързат да го правят. Това обаче постави нови предизвикателства пред работния процес, за които досега не се бяхме замисляли.

Онлайн срещите няма да си тръгнат след кризата

В свят, в който работата от разстояние е новото нормално, няма как да не се обръща по-голямо внимание на онлайн средата. Именно затова се заформи истинска битка за пазарен дял на приложенията за видеоконферентни разговори. А1 също се включи с предложение за бизнеса, което да позволи на компаниите да работят и от вкъщи. Приложението за видеоразговори eyeson се предлага на клиентите, използващи Exoscale.

Благодарение на тези платформи обаче, ще станем свидетели на нов начин за формиране на работните екипи. Хората, работещи в различни офиси или дори в различни градове, ще могат без проблем да се заемат с един и същ проект. Истината е, че технологията позволяваше това и миналата година, и по-миналата… но манталитетът се променя по-бавно. Кризата с COVID-19 ще се превърне в катализатор на тази промяна, която беше на път отдавна.

Сигурността онлайн ще става все по-важна

С нарастващата важност на дигиталния свят нарастват и заплахите в него. В ситуация, в която голяма част от служителите на дадена компания се намират в различни точки от света, е много трудно да се контролира физическия достъп до компютрите на хората. Затова не е трудно да си представим как поверителната информация дори и на най-големите корпорации ще бъде съхранявана изцяло в дигитален формат, равно отдалечен от всички устройства.

Това може да звучи странно, но нима днес повечето хора не държат парите си в банка? При това доверявайки ѝ се напълно за целия си финансов ресурс. Платформите като OneDrive for Business или Zoho WorkDrive са правилното решение. В следващите години обаче вероятно ще видим как се развиват в още по-сигурни системи за управление на всички процеси в компанията, а не просто съвместна работа по определени файлове. Компаниите, които първи инвестират в тях и се научат да ги използват, ще спечелят много в дългосрочен план.

Ще се върнем назад към селата

На фона на дигитализацията в резултат от кризата с коронавирусаняма как отделни хора да не потърсят отдушник сред природата. И ако приемем, че в обозримо бъдеще все повече хора ще могат да работят от дома си, то със сигурност ще видим движение обратно към по-малките населени места.

Това също идва с предизвикателства. Бърз и надежден интернет до почти всяка точка на България е възможен и сега с услуги като Net Box от А1. С най-прости думи – това е своеобразен рутер, който използва интернет от мобилната мрежа и така свързва всички твои устройства. Масовата употреба на подобни технологии обаче, както и използването им за нуждите на бизнеса, не биха били възможни без мрежи от ново поколение като 5G.

И да, икономическите последствия от кризата може да се отразят на старта на технологията. Да, ще отнеме време преди по-малките населени места да започнат да се радват на по-голямо покритие. Но щом това се случи, цели региони на страната, които досега изглеждаха като забравени, ще бъдат изпълнени с нов живот.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*