Как да изберем външна батерия за мобилните джаджи

Трудно е да си представим модерния човек без нито една мобилна джаджа. Но смартфоните са пословични със склонността си да изчерпват енергията, която е съхранена в батериите им. Затова все повече хора се обръщат към преносимите енергийни източници.

Това ни накара да се замислим за голямото разнообразие от модели батерии, които се продават на пазара. За да не се окажем неприятно изненадани с „умрял“ телефон във важен момент, по-добре е да се погрижим предварително и да се сдобием с такава. Но каква да е тя? Ето 6 ключови критерия, по които можете да се ориентирате:

Капацитет

Това, безспорно, е най-важният параметър. Обикновено капацитетът се измерва с единицата милиамперчас (mAh). Разбира се, колкото повече, толкова по-добре, но все пак… колко? Изборът на батерия се основава на капацитета батерията в телефона. Най-добре е външният източник на захранване да е 3-4 по-голям повече от батерията, която носим като допълнителен източник. Това е така, защото законите на физиката не позволяват нито външната батерия да предаде 100% от енергията, която носи, нито смартфонът да получи всичките 100% от подаваната енергия. Като цяло за външното захранване трябва да се мисли така – тя ще може да прехвърли на свързаното устройство с 35% по-малко енергия от декларирания на капака й максимален капацитет.

Разбира се, не бива да забравяме, че една външна батерия може да захранва повече от едно устройство. Освен за телефона, тя може да се използва за захранване на таблет, или на лаптоп. Тогава навярно ще е добре да изберем максималния капацитет, който пазарът предлага.

От друга страна обаче трябва да се има предвид, че някои авиокомпании не позволяват големи батерии да бъдат качвани на борда в ръчния багаж. В много авиокомпании „пауърбанк“ с капацитет повече от 10 000 mAh не се допуска в ръчния багаж.

Окабеляване

Възможно е външната батерия да се продава без никакви кабели, тъй като се подразбира, че потребителят ще използва зареждащ проводник, който идва в комплект с джаджата. Това е съвсем логично, но налага определени изисквания на купувача – когато се избира батерия, трябва да се купи и съответен кабел. Важно е да се има предвид какъв конектор трябва да има кабелът.

външна батерия Как да изберем външна батерия за мобилните джаджи А1 Блог

Изходен ток

В идеалния случай изходната мощност на външната батерия съвпада или надвишава тази, която поддържа смартфонът (можете да разберете, като прегледате инструкциите за телефона и маркировките на външната батерия). Умната електроника в смартфона няма да позволи на банката да увреди свързаното устройство, но процесът на зареждане ще протече доволно бързо.

Входящ ток

Параметър, който не влияе на скоростта на зареждане на телефона, но директно определя времето, нужно на батерията, за да се зареди, докато е свързана към контакта – това е изходящият капацитет. С други думи, това е способността на пауърбанката да се зарежда бързо или бавно. Ако обаче можете да си позволите да оставите батерията на зарядно и да не се притеснявате за това (например цяла нощ), тогава тези данни могат да бъдат игнорирани.

Материал

Обикновено външните батерии са изработени от пластмаса или метал, което влияе пряко както върху надеждността на батерията, така и върху нейното тегло. Ако имате склонност да изпускате вещите, да ги носите ведно с много багаж, да ги използвате при тежки условия, логично е да изберете по-якия корпус.

външна батерия Как да изберем външна батерия за мобилните джаджи А1 Блог

Допълнителни опции

За някои потребители могат да са от значение и други особености, затова обмислете ги:

  • Няколко конектора;
  • Поддържане на бързо зареждане;
  • Наличие на безжично зареждане;
  • Индикатори за ниво на батерията;
  • Подсветка;
  • Форма и размери на батерията;
  • Качество на сглобяване;
  • Производител.

За мен лично индикаторът за ниво на заряд е „задължителен“, но това отново е въпрос на лично предпочитание. Корпусът трябва да здрав и як, макар така батерията да тежи повече, защото мобилните ми джаджи обичайно са подложени на немалък стрес – освен обичайните падания, често пъти в чантата имат всевъзможни спътници,, с които се „бутат“. Размерът няма значение, стига да е голям 🙂

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*