Bitcoin с ново намаляване на „добива“, но и голям ръст

През миналата седмица Bitcoin достигна важна точка в блокчейна си. Тя означаваше, че размерът на наградата за „копачите“ трябва да се намали наполовина. Това се случва веднъж на няколко години при достигане на определен брой блокове във веригата.

Bitcoin се генерира, чрез т.нар. „копаене“. То представлява сървъри, които обработват транзакциите с криптовалутата и ги записват като блокове във веригата. Задачата е доста сложна и изисква сериозен хардуер, но в замяна на това изпълнителят получава награда във формата на Bitcoin.

Тъй като общият брой Bitcoin е ограничен, наградата постепенно става все по-малка. Това означава, че ще са нужни повече хардуерни ресурси, за да се получи същото количество. Именно затова в седмиците преди намаляването на наградата обикновено има особено голяма активност около Bitcoin – цените растат, а „копачите“ се опитват да извлекат максималното от наличния си хардуер.

След намаляването на наградата, обикновено следва очакван застой. Не и този път. Данни на Cointelegraph Markets и Arcane Research показват, че въпреки очакванията за спад след събитието, всъщност Bitcoin продължава да расте и в дните след това.

Bitcoin увеличава преднината

Намаляването на наградата не успява да разклати позициите на Bitcoin и спрямо другите криптовалути. Напротив, от началото на май цената на криптовалутата расте с около 10%, а обемът дневни транзакции прехвърля 10 млрд. долара. Далеч на второ място е Ether, следван от Litecoin всяка с по по-малко от 500 млн. долара дневни транзакции.

Все пак намаляването на наградата води и до известни проммени. Част от „копачите“ прехвърлят някои от ресурсите си към „копане“ на Bitcoin Cash и Bitcoin SV, но и там общият обем е много малък.

Случващото се мотивира и институциите, отбелязва Cointelegraph. Според тях интересът към Bitcoin фючърсите на CME през май т.г. е скочил с над 1000%.  А ръководителят на отдела за търговия на брокера BCB group Марк Уорнър коментира пред CoinDesk, че има и други причини за ръста на Bitcoin дори и след намаляването на наградата.

„Очакваме търсенето на Bitcoin да продължи да расте плавно и ще отнеме време преди шокът да се отрази на цената.“, казва Уорнър. Той има предвид световната ситуация в момента, както и несигурността пред „миньорите“, които може да се откажат от „копане“. За момента обаче това не е на дневен ред, тъй като пандемията и нестабилността на икономиката правят криптовалутите атрактивна алтернатива.

Какво предстои

Ако разглеждаме Bitcoin като самостоятелна единица, то изглежда, че краткосрочното бъдеще пред криптовалутата е повече от добро. От началото на годината досега цената ѝ расте и дори намаляването на наградата не се отрази твърде негативно на този факт. Пандемията също изглежда не спира интереса към криптовалутата.

Но това може би няма да продължи трайно. Според прогноза на Международния валутен фонд от април т.г., ръстът на световната икономика ще се свие с 3% тази година, като очакванията са и за по-голям спад. Това отваря два варианта пред Bitcoin. В единия криптовалутата ще се превърне в своеобразен хедж и ще се използва за съхранение на стойност докато премине тежкият период, което ще доведе и до трайно повишаване на цената ѝ.  Другият вариант е Bitcoin да последва икономическия спад и също да започне да се свива.

Трудно е да се прогнозира какво ще се случи. Историята на Bitcoin е пълна с изненади. Криптовалутата се характеризира със своята непредвидимост и дори странно поведение на моменти. Понякога върви по своя си път без значение какво се случва по света, а след това бързо започва да следва икономическите тенденции, на които е алтернатива. Затова всякакви инвестиции в криптовалутата трябва да се правят много внимателно и с постоянна готовност за реакция.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*